Когато имате забавена вноска по кредит, е точният момент за среща със специалист

Когато имате забавена вноска по кредит, е точният момент за среща със специалист

Специалисти които да помагат на закъсали фирми в България почти няма. Реално не познавам някой друг, който да има капацитета и да разбира от банкови практики, данъчно законодателство, да има юридически познания или достъп до правилни адвокати.
Затова и този бизнес в България е още доста неразвид. Няма ги както специалистите, така и културата да потърсиш помощ веднага, когато забележиш първите проблеми. Българинът не е свикнал да плаща за съвет. И как да е свикнал, като не се е сблъсквал все още с такъв род проблеми. Не сме виждали братовчед ни да фалира, не сме преживели депресии и кризи… На запад това е отиграно и хората знаят, че всеки лев за полезна информация се връща стократно.

Всичко започва с малка забава на вноската по кредита

На пръв поглед това е нещо нормално, но както знаем всички така се почва. „Ще наваксам следващия месец.”
А ако не успеем и следващия месец? Ще изчакаме ли „Онази сделка”, която ще ни оправи нещата?
Забавянето на всноката си има причини. В повечето случаи те остават скрити за кредитоискателя. От моята практика знам, че голям брой фирми получили помощ по европейски програми, много често се чудят как е станало така, че са закъсали? А почти всяко участие в европейска програма изисква обвързване с банка. Не е задължително естествено, но в над 90% от случаите така се получава. Просто програмите са конструирани така. И на запад е така.. и там се намесват банки, но по доста по-различен начин.
Причината за злените често е в обърканите парични потици. Тотално се разминават периода  в който една фирма има нужда да получи средствата и реалния период в който ги получава. Но банката е пърта по ред, а наказателните лихви са изяли печалбата.
Но примери много…

kami_1

Какво да очаквам когато забавя вноска по кредит

Най-първото нещо е обаждане от банката. Няма д аминат и 3 дни и ще получите обаждане с въпроси. „-Има ли някакъв проблем?”, „-Кога ще можете да направите реално вноската?”, „-Нали знаете, че имате наказателни лихви?”… Все резонни въпроси и подмятания.
Това е моментът, в който трябва да се свържете с консултант. Ей така, да изпиете по едно кафе. Скъпо кафе, защото консултациите не са безплатни, но спасително кафе. Защото да знаете поцедурата на банката и нейните действия винаги ще Ви донесе печалба. Та дори и да не се стигне до предсрочна изискуемост на кредита.

Интересът на банката от вашата забава на вноската

Може и да ви изглежда странно, но банката има много голяма изгода от това, че закъснявате. Ето и някои неща з акоито не се говори много
– При забава наказателните лихви обикновено са + 10%. При някои банки и доста повече. Ако наваксате това е чудесно. Банката е реализирала някои приход повече.
– Банката Ви рапортува с голямо удоволствие и влизате в кредитния регистър. Така сте вече само неин. Н еможете да бягате и рефинансирате, защото другите ще видят че сте имали просрочие и няма да ви дадат кредит.
– Веднъж рапортувани в кредитния регистър, неминуемо ще се сдобиете с анекс към договора си. А този анекс със сигурност няма да е във Ваша полза. Имате ли избор да не го подпишете?

И това са само част от изгодите на банката. В последните години законодателството така се промени, че банките да печелят по скоро от нередовните кредити, отколкото от редовните. Но за това в друга статия, да не Ви досадя.
Запомнете само, че ако имате бизнес, начина да общувате с банката е от позицията на информиран клиент. Без информация сте лесно манипулируем.

Васил Кендов
Draftis – КРЕДИТНИ КОНСУЛТАНТИ
www.draftis.com

ЗА КОНСУЛТАЦИИ ПО ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ И ЛИЧНИ ФИНАНСИ
НЕРЕДОВНИ КРЕДИТИ
ПРОБЛЕМИ С ЧСИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *