Икономика на коронавируса – има ли заплаха за бизнеса

Икономика на коронавируса – има ли заплаха за бизнеса

Пиша тази статия за клиентите които консултирам. Нямам време да пия кафе с всички, така че използвам новите технологии да Ви кажа, какво и как следва от икономическа гледна точка след цялата тази медийна истерия.

Преди повече от година си говорих с моя прител Атанас Куманов за кризата, която така и не идва. А тя не идваше по една основна причина – всеки път когато нещо се объркаше, ЕЦБ и ФЕД започваха да наливат пари. Последно ги наричаха Количествени облекчения (QE). После започнаха да им слагат и цифри – QE1, QE2, QE3… Да не се бъркат хората. Да е ясно за ефекта от кой транш следва.
А ние малкото независими макроикономисти се чудим как да обясним на хората, че няма как да предвидим кога Федералния резерв (ФЕД) или Европейската банка (ЕЦБ) ще решат да напечатат пари и затова ни се отлагат прогнозите.
Но колкото и да се отлагат, накрая работата лъсва.

Та говорим си ние с Атанас Куманов, че ако една криза е очаквана, то тя няма да се случи. Ще бъде нещо различно този път. Нещо неочаквано.
Признавам си, не очаквах да започне с вирус. Доста иновативно и оригинално.

Вирусът и медиите

Няма как да не забележите медийната истерия около този коронавирус. Новините са изцяло доминирани от него. За моя дългогодишен опит разбрах едно – медиите нищо не правят без да им се нареди. В конкретния случай с коронавирусът личи изключително престараване.
Не че е безопасен – напротив. Дори да не е опасен за деца и млади, здрави хора, то всеки има родители. А младите са просто преносители. Въпросът е, че разпрострнението му е далеч по-скромно от това на грип тип Б. Но за последния не се говори толкова много. Може ли някой да каже колко са заразените от грип тип Б? А колко са починали от него?

Вирусът и мерките

Анализът на мерките за справянето с него са в основата на цялостната картина. Разгледайте всяка от тях и съм сигурен, че ще си дадете сметка за размера на икономическите последици.

1. Китай, Италия, Дания и Норвегия обявиха национална карантина. Това ще рече, че хората не ходят на работа, не заработват средства и заплати, но правят разходи – наеми, ипотеки, храна, комунални услуги… И тук идват първите последствия. Представете си, че открият коронавирус във Вашето предприятие или в предприятие на Ваш контрагент в Италия примерно. Какво си мислите, че ще се случи? Със сигурност поне 14 дни няма да може да се работи и целия Ви персонал ще бъде изпратен в карантина. Как ще се отрази това на бизнеса Ви?

2. Мораториум върху плащанията по кредити и комунални услуги. Това е много интересна мярка. Задлъжнялостта в Западна Европа е много голяма. Много по-голяма от предходната криза. Това също значи, че ако не работите, няма как да плащате кредита и ще изгубите жилището си или бизнеса са. Замислете се колко от Вас биха издържали и биха плащали кредитите си ако 2 месеца не работят?

3. Забрана за движение и събиране на хора. Готово – проблемът с жълтите жилетки и протестите е решен. Да му мислят туризмът, хотелиерството, логистиката, самолетните компании и производствата. Специално туризмът е много интересен. След фалита на Томас Кук миналата година, тази се заформя още по-апокалиптична за този бранш. Моето мнение е, че няма да има прошка. Всеки с кредит е потенциално фалирал. Не бързайте да предплащате почивка, да не се окажете на опашка за връщане на средства от фалирал туроператор.

4. Борсите най-бързо реагират. Не знам дали изобщо има смисъл да коментираме финансовите пазари. До сега в историята след всеки такъв срив е следвала серизона криза. Всеки я нарича вече по различен начин – депресия, рецесия (макар да са доста точно разграничени в икономическата наука тези 2 понятия). Резултата е един и същ – съкращения.
А съкращенията на Запад у нас са цунами. С всяка изминала година нашата икономика е все по-обвързана със Запада и една криза там, ще повлече всички бизнеси свързани с износ за Западна Европа.

А банките? Какво става с банките? Ще ги оставим ли да съберат имуществото на бизнеса под каантина и имотите на хората с ипотека, съкратени поради липса на поръчки от Западна Европа? Няма ли да е вече прекалено често вевеждането на мораториум върху плащанията на банкови вноски? Имаше такова в Англия при предходната криза преди 12 години. Къде отиват принципите на ЕС? Отиват по дяволите. ЕК вече заяви, че нама да прилага критериите за бюджетен дефицит спрямо Италия заради коронавируса. Виждам как Испания развръзва също кесията, че дори и ние. А с това си отиват и принципите на ЕС. Един по един, но пък бавно и сигурно.

Здравеопазване

Тук е заровено кучето за драконовските мерки спрямо коронавируса. Здравната система е една от основните социални системи. Спокойно можем да кажем, че ако тя се издъни, скоро всяка друга система ще я последва. А здравните каси са добре подплатени финансово. Цялото законодателство във всяка страна членка е гарантирало ежемесечни постъпления в здравната система. Само че този вирус дава много усложнения със скъпо лечение. Ако се разпространи изведнъж, няма здравана система, която да издържи. Легла в болници, лекари, мед. сестри, консумативи… всичко е недостатъчно и адски скъпо. А карантината не позволява събиране на средства. Няма ддс, няма осигуровки… само изваждане. Скъпо лечение платено от…? Това е същността на проблема. Платено от здравните каси, индивидуланите здравни осигуровки и застрахователите.
Предполагам сте наясно, че на запад масово възрастните хора (най-уязвимите) имат животозастраховки. Пък и съдебната им система работи, няма мърдане в плащането при смърт. Лично аз не съм сигурен, че при 3.5% смъртност (каквато е в момента) застрахователите ще оцелеят. А здравните каси ще се разорят. В Италия в момента лекарите изживяват шок от факта, че трябва да вземат решение кой да обслужат и спасят – млади или стари. Младите имат още дълъг живот, но стрите имат „дебели” здравни осигуровки. Ако ги оставим, как после ще обясним на внуците и децата им, че има смисъл да заделят за здраве? Наистина как? Ами то при следваща пандемия нали те самите ще бъдат от страната на старите? Какво като имате пари? Нали и Вашите родители имат, а докторите ги прескачат?

Загубата на доверието в една система е в състояние да я срине. Особено ако става въпрос за ежемесечни вноски, каквито са здравните осигуровки и осигуровките за пенсия.

Притесненията на управляващите се крият в следния пример:

Вариант 1: Оставяме пандемията да се развие като всеки друг вирус и калкулираме загубите. Примерно 1000 лева. Но кой ги плаща – застрахователи, здравни каси и държавни бюджети. Все места с големи натрупвания на средства. С две думи системи за които законодателството се е грижило десетилетия наред да бъдат големи и стабилни. Много от тях са частни, което значи, че не искат да плащат.
Решението е медийно глашатайство и обявяване на пандемия. Така разходите ще станат 2000 лева, но ще се поемат от работодатели и от самите хора. Няма да се струпват в болниците, няма да им се плащат консумативи и храна… напротив, те самите ще платят частично за тези мерки. Сами ще си купуват спирт, сами ще си купуват маски, храна… Пък и кой знае какви са договорите със застрахователите? Като обявим форсмажор, може да дадем шанс на застрахователите да не платят при смърт. 3.5% смъртност не е никак малка, имайки предвид, че по някои оценки се очаква до 70% от населението да се зарази. Четох, че Великобритания и Германия дори говорят за 80%.

И най-важното – никой няма да протестира. Как се протестира при карантина и забрана за струпване на маси от хора?

А бизнесът?

Бизнесът ще стиска палци за мораториум на банкови плащания и данъчни облекчения. Персоналът му и цехът му под карантина, суровини от Китай няма, поръчки от Западна Европа няма, но кредита… Кредита си цъка. Осигуровки и заплати също.

Ако не ми вярвате, ето писмо от преди точно 1 минута.

„Уважаеми партньори,
с оглед на увеличението на регистрираните случаи на заразени с Коронавирус в България, ДЗИ предприема всички отговорни мерки за ограничаване на възможностите за разпространение на вируса.
За съжаление служител на компания-наемател в ОББ Милениум център има потвърден случай с коронавирус. Във връзка с това и с цел предпазване здравето на нашите служители, считано от 13.03.2020 (петък) се въвежда следната организация на работа за служителите, които работят в ОББ Милениум център:
всички служители, които имат техническа възможност преминават в режим „работа от вкъщи“. Те остават на разположение посредством своите служебни и мобилни телефони, както и чрез служебните си имейли.
• част от служителите са преместени в други офиси в София
Създадена е организация за непрекъснатост на бизнес процесите, като ние ще продължим да обслужваме всички Ваши клиенти, запазвайки отговорно поведение в условията на международна пандемия.
Оставаме на разположение за Вашите въпроси, които можете да задавате в отговор на настоящия имейл. „

Факторът време

Не знам колко бизнеси са подготвени да издържат 2-3 месеца без приходи, но мисля, че не са много. Дори и мораториум върху плащанията по банкови кредити не вярвам да се справят. За физическите лица още повече. До момента и в Италия и в Китай след такъв мараториум се говори за разсрочване, а не опрощаване на задължения.

Как да постъпи бизнесът в тази ситуация

– Най-важното е да стои изключително информиран. Да следи за всяка промяна в мерките предприети от правителството.
– Да поддържа връзка с партньорите си зад граница. Изключително важно е да се пресметне момента в който ще бъде възможно получаването на някакви плащания.
– Да се подготви за свиване. Няма как след спад на борсите, най-вероятно фалити на някои компании, отлагане и драстично свиване на потребление, да няма негативни послдици. Ще има и тогава нещата ще са въпрос на надмощие – бизнесът от една страна, а от друга тези които се хранят от него – кредиторите в лиценто на банките и НАП. Не забравяйте, че банкерите и държавната администрация също храни семейства. При ограничен ресурс нещата се променят.
– Да следи за количествени облекчения на ФЕД и ЕЦБ. Години наред се наливат пари в пазарите под формата на QЕ и резултата е нулев. Всяко по-нататъчно наливане ще води до инфлация, макар в момента да се говори за дефлация. Аз мисля, че с нарушена логистика и производство по-скоро, който има някакви запаси ще ги продаде скъпо, а не евтино. Капитализъм е все пак, не комунизъм. Ако не вярвате, опитайте да си купите маска от аптека. Бяха по 0.10лв/бр. Питайте по колко са сега.
Дори инфлацията в САЩ удари близо 3%. А ФЕД каза „Ще печатаме отново”.

С две думи молбата ми е да се подготвите. Този път мисля, че нещата се сериозни. Не вярвам да се възстановят за 2 месеца. Дори премиерата на Джейм Бонд я отложиха от Април за Ноември. А става въпрос за милиарди приходи. Но те могат да чакат. Въпросът е Вие дали можете?

Васил Кендов – финансов консултант, мигрирал към кризисен консултант.

2 comments

  1. Виктор Reply

    Парите, които напечата ФЕД, след като минаха през банките не стигнаха по предназначение. Вместо това, банките ги хвърлиха на фондовата борса и резултата го видяхме всички. Стръмно покачване на цените, а всеки запознат са пазара знае, че това си е предупреждение. Такива криви в графиката няма, без да има и съответната корекция. “Корекция” в случая е дума, която бегло описва, какво наблюдаваме в момента.

  2. Лаврентин Александров Reply

    Моите уважения,господин Кендов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *