Депозитите в КТБ и теорията на игрите

peevskiДепозитите в КТБ и теорията на игрите
Днес няколко човека ме питаха дали да си изтеглят парите от КТБ. Не знам защо, но се сетих за „Теорията на игрите”. Любимата игра на полицаите (може би по-любима от добро ченге, лошо ченге)
Тя се изразява в това да се вземе решение и да се направи избор при недостатъчна информация. Така е и с БГ политиката. Ще оздравяват ли КТБ, няма ли? БНБ мълчи или говори глупости, Цацаров е недоволен от БНБ защото не му дава инфо… Изобщо объркана работа, а къде са Ви парите?
На депозитите в КТБ – гадно нали?
Та… какво знаем?
1. Във Варна има опашка за изтегляне на депозити – http://www.moreto.net/novini.php?n=254944
2. БНБ казва – няма проблем
3. КТБ дава по-високи лихви
4. Правят проверки на офиси на фирми свързани с КТБ.
5. Пеевски и Цветан Василев се карат и единия ще надделее.

И така.. какво печелите и какво губите ако си изтеглите влога или ако го оставите?
1. Оставяте си влога в КТБ и не правите нищо
– в зависимост от действията на другите хора (Пеевски, Цацаров, хората теглещи депозитите си, държавните предприятия с големи депозити в КТБ, свързаните фирми с КТБ…) печелите лихвата по депозита. За колко говорим? За депозит до 20 000 (каквито според БНБ са масата депозити), месечната лихва е до 130 лв. Значи това си е далавера. Ако обаче изброените си дръпнат парите, а Вие не,… консултацията с адвокат е 50-100 лева, ставате зависим от фонда за гарантиране на депозитите и ще препрочитате текста който гласи „изплащането на депозитите започва…” Не се чудете! Няма текст който казва кога приключва изплащането на депозитите 🙂 нека не забравяме, че Цветан Василев вече има и втора банка – Банка Виктория 🙂

Draftis

2. Дърпате си влога
– зависи само от Вас, но Ви струва един час висене в банков клон на КТБ и до 130 лева пропусната лихва, но разполагате с парите си по всяко време и си правите депозит в друга банка.

Тук преди време описвах един интересен сценарий http://wp.me/p4rmay-9H
Мислих си, че ще стане след година, максимум две, но… и сега си има условия. Не знам какво да кажа. Преценете сами какъв риск Ви се носи.

Васил Кендов
Draftis – кредитни консултанти www.draftis.com
Председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги
www.angrysheep.org

П.П теорията на игрите се прилага на затворници. Слагат ги в различни стаи и им обещават следното

1. Ако си признаеш ще лежиш 1 година, а всички други, които не си признаят по 10 години
2. Ако Не си признаеш, а някой друг си признае, ти лежиш 10 годни а призналия 1
3. Ако всички си признаете, всички лежите по 5 години.
4. Ако никой не си признае Ви пускаме.

Изборът е Ваш

5 comments

 1. Edo Reply

  Големия специалист по банково дело, дето го е писал тоя текст, си пропуснал да отбележиш колко ще струват таксите по прехвърлянето (доста повече от загубите по лихвата)… което и показва колко си специалист всъщност.

  • VaskoK Post authorReply

   За останалите които ще прочетат това с изключение на анонимния Edo 🙂
   таксите зависят от операциите. Ако наредите превод от една сметка в КТБ в сметка в Друга банка, таксите ще са 5-6 лева при превод на каса или около 1.50 ако имате интернет банкиране.
   Ако закривате сметки или откривате новисметки другаде, таксите са около 10 лева за окриване или закриване

   В случая в статията не са важни таксите. те са достатъчно малки за риска, който носите в случай че останалите си дръпнат парите от KTБ.
   Чух че държавата си искала дивидента от държавните предприятия. като се има предвид, че парите им са в КТБ, познайте откъде ще си изтеглят парите за да си платят дивидента към държавата 🙂

   коментара по-горе е идеален пример за черен ПР 🙂

 2. Ангел Reply

  Ще дам един жокер на “Edo”, за да си даде отговор на въпроса ” …познайте откъде ще си изтеглят парите за да си платят дивидента към държавата ?”
  Неслучайно лихвите по депозитите в тази банка бяха най-високи и мисля, че вече е в ход, апокалиптичният сценарии, за който ни г-н Васил Кендов ни отваряше очите.
  “Държавата” постави банката под надзор и сега ще бъдат “оправени” фирмите от важните кръгове, а пък ако дотогава не е гръмнала банковата ни система, нормалните хора, ще пият една студена вода 🙁

 3. Зет Reply

  Е, добре де , аз успях да ги изтегля 2 дни преди пресконференцията на БНБ. И сега какво ? Под дюшека ли да ги държа ? За другите банки какво ще кажете ?

  • VaskoK Post authorReply

   не мога нищо да Ви кажа тук, че само чакат да спомена някое име 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *