Банковите депозити – има ли реална заплаха за тях

ekЧета докладите на БНБ и всеки път отбелязвам, че депозитите в банките растат. Лошите кредити също растат, а новите кредити намаляват. Комбинацията от тези три факта не е най-печелившата нито за банките, нито за икономиката.
В друга статия изказах предположение, че ако лобито на Олигарсите се окаже по-силно от лобито на банките, то това ще е добре за цялата държава, защото свързвах думата Олигарх със средства за производство (заводи, земя, енергетика…)
Напоследък обаче разбирам, че Олигарха в България би трябвало да се свързва с думата Банка – Цветан Василев, Цеко Минев, Петя Славова… Ако има такова срастване, то нищо хубаво не чака България.
От вчера по новините се върти вестта за убит бизнесмен от Варна. Бил ДДС измамник и търгувал с цигари и алкохол. Може и така да е. Но защо не се споменава, че Инвестбанк му е откраднала 5.5 милиона долара. Помня този случай. Преди няколко години БНБ направи проверка и установи неправомерно пренасочване на тези средства в разрез с правилата на Инестбанк. И оттогава никаква информация.
Skyp-e konsultaciq
Не ме интересува произхода на тези средства, защото не може да се докаже, че са от нещо незаконно. Въпросът е, че са били в банката и са с платени данъци. Това е единственото сигурно нещо. Другото са догадки.
Та каква е връзката с депозитите като цяло. Към днешна дата в банковата система са събрани толкова пари, колкото никога досега. Оттук има 2 варианта.
1. Икономиката остава в криза – парите остават в банките и трябва да им се плаща лихва. Тази лихва трябва да дойде от лихви по раздадени кредити, но според изследването на БАН (Българска академия на науките), над 65% от хората не искат да чуят за кредит в „Никакъв случаи и по никакъв повод”.  При всички случаи ситуацията не е добра за българските банки.
2. Икономиката тръгва да се развива – това е свързано с вливане на свежи пари в бизнеса, но за сметка на депозитите или на ръст в чуждите инвестиции. Както казахме кредитите не са желани, а чужди инвеститори си отиват, а не идват (Юнионбанк, Кредиагрикол, Интерамерикан, Пикадили, Практикер.). Следователно парите излизат от банките и ликвидността им страда, а лихвите респективно растат. Пак не е добре за банките.

Към това трябва да наложим и структурата на кредитните портфейли на банките. Ако се загледате в отчетите на БНБ, ще видите че от 2008 година (началото на кризата) най-висок ръст в депозитите имат КТБ, ЦКБ, ПИБ и Инвестбанк. Ако погледнете кредитните им портфейли, ще видите, че финансират свързани предприятия или добиват нови. Следователно ако депозитите тръгнат да излизат от банковата система, банките няма да могат да се отърват бързо от купените предприятия. А защо и да го правят? От едната страна стои собственост върху реален актив, а от другата дълг към клиентите с депозити под формата на хартия. Не е трудно да направи избора си човек.
Но може ли да не се върнат все пак тези депозити на хората? Естествено че може – Кипър! Но нека предположим, че ние сме по-големи късметлии от Кипър и това няма да се случи с нас (между другото това си е желязна БГ логика). Тогава единствения начин да се върнат задълженията е чрез една добра инфлация.
Дали сте ми Вашите пари и аз съм си купил предприятие (разбирайте актив на който стойността се запазва във времето), а Ви връщам обезценена валута. Изгодата е доста голяма мисля, но… докато има валутен борд, голяма инфлация е невъзможна и аз ще трябва или да фалирам банката, или да Ви върна парите. Казахме, че съм си купил предприятие и нямам намерение да го продавам. А нямам и възможност да го реализирам бързо. Следователно ми трябва политик, който да ми махне валутния борд. И без това курса 1 EUR = 1.95583 BGN отдавна не е този. Няма да е трудно да се убеди обществото, че борда трябва да се махне – въвеждаме еврото, пречи на растежа, не можем да провеждаме самостоятелна монетарна политика… все основателни и верни твърдения.
kami_1
Тогава какво ще стане със задълженията на банките към гражданите депозирали парите си в банковите сметки? Получават обратно девалвирана валута, с която могат да си купят наполовина стоки и услуги.
И ако тук помните предходната хипер инфлация, хората си изплатиха кредитите с една заплата. Е да ама тук това ще направят банките. С продажбата на един актив от техните предприятия, ще покрият задълженията си по депозити. Ако погледнете договорите и лихвите по кредити, ще видите, че всяка банка предпочита да отпусне кредита в ЕВРО, а не в лева и Ви убеждава и тласка всячески към това.
Ами Държавата – тя как ще реагира? С този вътрешен дълг ще бъде безкрайно щастлива да намалеят задълженията и към банките и пенсионните дружества, които от доста време купуват ценните книжа.
Бедна ми е фантазията какво ще поискат банките за да допуснат такова обезценяване на техните вземания. Със сигурност девалвирането на валутата за да се обезценят депозитите ще е най-малкото.

В тази връзка два съвета към четящите този блог
– Кредитите в лева
– Спестяванията и депозитите в ЕВРО или в активи (а може и по еврейски – разделени)

И стискаме палци да се развие точно този сценарий. Другия не е здравословен за никого.

Draftis

Васил Кендов
ДРАФТИС – Кредитни консултанти
www.Draftis.com

1 Comment

  1. БГ СМЕШКИ Reply

    сцненарий с голяма инфлация трудно ако не падне борда ! …. сега имаме дефлация което и крайно лошо за длъжниците … не знам как ше се развият нещата но инфлация да се навие е нужно да падне борда …. иначе статията е мн добра …а как се разделят по еврейски ????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *