Училище Патриарх Евтимий – Пловдив (Голямата Лиляна) ЧАСТ 1 – МАТЕМАТИЧКАТА КОЛЕВА

МАТЕМАТИЧКАТА Елена Колева – разказ по преживяно

„-Г-жо, това не го разбрах, може ли да ми го обясните пак. (госпожа Колева обяснила но той пак не разбрал).
– За домашно напиши 20 пъти в тетрадката правилата за умножение на десетични дроби и ще го разбереш! – наредила госпожата”

Прибирам се вкъщи и гледам в стаята на сина ми – петокласник от Патриарх Евтимий в Пловдив, кипи някаква литературна дейност.
„- Какво толкова пишеш? – питам аз
– Г-жата по математика каза да напиша 20 пъти павилата за умножение на дроби в тетрадката.
– Какво пак си се издънил, та са те наказали?”

И той разказа сучката по-горе. Майка му му беше казала да си пита ако нещо не разбира, защото изтърве ли материал, после няма наваксване.

„- Ама чакай сега, математика се учи с решаване на задачи, а не с писане на правила за умножение. Това не ти е английски, почвай да решаваш.
– Как да ги реша като не разбирам?
– Ела тук тогава с учебника. – нареждам аз.
– Ама не искам с теб, ти пак ще ме накажеш. Искам с Бобо (големия му брат) или в събота на урока по математика (ходим на допълнителни уроци по математика)”

И всичко може би щеше да продължи по старо му (за което „по старо му” ще разкажа след малко), ако в 18.15 по вайбър групата на децата, чрез която общуват с г-жа Колева не пристигна домашно под формата на  примерен тест за следващия ден.
Това добре, но децата в този ден имаха 9 часа. На мен ми се виждат много за петокласник, но това е положението в Голямата Лиляна (така наричат Училище Патриарх Евтимий в Пловдив)

От доста време ми прави впечатление, че нещо не е наред с този „учителски колектив” в уж елитното Пловдивско училище Патриарх Евтимий (Малката Лиляна) и съответно се наложи да поразбутам нещата. Не може дядо му да е математик, баща му математик, брат му с 92 точни на външното оценяване по математика, частни уроци веднъж седмично и занимание с родителите веднъж седмично и нещата да са толкова зле с математиката. Тоест може, но трябва малкия да е абсолютен дебил, но той въобще не дава такива признаци. Напротив, доста е креативен.

ДОМАШНИТЕ

Тръгнах с обръщане на лично внимание от сорта „-Дай си учебника и покажи домашните.”
Да, да ама Не, както казваше Петко Бочаров. Няма ориентиране. Веднъж са в Тиймс, веднъж са във Вайбър, веднъж в тетрадката, друг път устно или снимка с телефона от дъската.
И както често става да му забраня компютъра или да му огранича телфона с родителския контрол, този малкия грам идея си няма какви домашни има. Както се вижда, често пъти идват по някоя социална платформа след занятията.

Ся… Наречете ме динозавър, но в моите спомени другарката пишеше на дъската кои са задачите за домашно, ние ги преписвахме в тетрадките, отваряхме ги върху чина, тя минаваше и проверяваше дали са попълнени в тетрадките и родителите трябваше само да поискат тетрадката. Пет пъти като го направи и децата се научаваха. Само непослушковците си губеха тетрадките после. Но който искаше или беше разсеян, винаги знаеше каква му е домашната.
Днес трябва да знам коя платформа работи на телефона на госпожата, за да се ориентирам каква е домашната.
Не мога да ограничавам и достъпа на малкия до компютър или до телефон, защото и той няма да може да си види домашните.

За мен това не е редно! По-скоро смятам, че е грашно и противопоказно. Поне реалутатите това показват.

НЕРАЗБИРАНЕТО В КЛАС

Да речем, че се оправим с домашните. Идва вторият проблем. Как очакваме той да си реши домашните, като не е разбрал задачитев клас? Не ми се рови назад в корепонденцията, но съм попадал и на случки когато са предавани по 2 урока. Няма лошо, но да ги разберат, а те не ги разбират по принцип. И няма как да ги разберат. Индивидуалното изпитване на дъската май вече не се практикува. Практикува се бясно преподаване и контролни. Явно е по-лесно да се изпиват всички на веднъж.

Естествено по някое време се появява съмнение в педагогическите методи прилагани от учителката и започваш да се оглеждаш. Започваш да разпитваш родители на деца в други паралелки. В съседната паралелка, учителката надушила, че децата не са разбрали задачите и взела часа на класния + още един час, предупредила родителите, че ще задържи децата след училище и преподала отново материала. И родителите казват „-Ами много сме доволни от училището”
Е как няма да са доволни. И аз ще съм доволен, ама яво сме изтеглили късата клечка с „учителския колектив”

ПРЕДВАРИТЕЛНАТА ИНФОРМАЦИЯ

В началото на годината с адв. Кендова,като загрижени родители решихме да осигурим най-добрия колектив на детето. Отидохме 2 пъти до училището да се видим с директорката, но попаднахме на заместничката по учебната част. Не ни предостави никаква информация. Всички били супер и невероятни. А какво се оказа в последствие – в единия клас ги водят в Китай на турнир по математика, а ние не можем домашните да си намерим. Друг е въпросът, че явно се предоверихме и не направихме всичко възможно да получим информацията и да направим прословутия „информиран избор”. Оказа се че много добре са знаели по онова време кои учители за кои класове ще отговарят.
Късата клечка отвсякъде.

ЧАСТИТЕ УРОЦИ

От ден първи надушихме, че нещо не е наред с „педагогческите похвати”, но нали сме с нови
учители и в нов клас, нямаше как да вдигаме пара. Решихме по изпитаната добра рецепта, да дублираме каквото можем с частни уроци. При големия ни син сработи много добре тази система. Ангажирахме учител от друго училище за да няма конфликт на интереси и всяка събота вместо да се шляем из родината и Рило родопския масив, ние сме на уроци по математика.
До тук добре, но се оказа, че доста деца от нашето училище ходят при тази частна учителка. Самата тя още в началото ни информира, че учителките в Патриарх Евтимий Пловдив пришпорват децата и „хвърчат” напред с материала. Така и стана. Рабрал-неразбрал, следващия урок вече се преподава. На една родителска среща дори г-жа Колева ни обасни че частните уроци много спъвали работата и, защото тя държала да преподаде урока първа.

Тук за първи път се позамислих, дали пък да не започнем по 2 урока в седмицата да взимаме, вместо един. Да ама частната учителка няма свободни часове, а и детето няма време. Както казах има дни с по 9 часа и тонове домашни. Не е толкова проста тази работа, да се откачиш от хватката на българското училище въпреки, че класната вече ни предложи на всеослушание да се преместим в друго училище, щом това не ни харесва. Но това ще разкажа в следващия разказ „За КЛАСНАТА в училище Патриарх Евтимий Пловдив”.

Тук искам да кажа, че ако детето Ви е изтеглило късата клечка с лош „колектив’, частните уроци няма да ви помогнат, защото физическото време на детето няма да му стигне за тях. Все пак домашни има и по другите предмети, не само по математика. Ще разказвам и за тях по-натам.

За актуални финансови новини можете да използвате Telegram канала Kendov.com

РОДИТЕЛИТЕ УЧАТ С ДЕЦАТА

Това е новата мантра – „Родителите трябва да учат с децата.”
И както е модерно в днешно време, за да звучи една лъжа правдоподобно е хубаво да я примесиш с малко истина.
Сетих се за вица за Александър Македонски, с чието образование не се е ангажирал баща му – Филип Македонски, а небезизвестният древногръцки мислител  АРИСТОТЕЛ!

Въздъхнала учителката по история един ден:
„-Еееех Иванчо, Иванчо! А на твоята възраст Александър Македонски е владял половината свят.”
– Така е госпожо, но на него учител му е бил Аристотел! – отвърнал Иванчо.”

Представих си за момента как Аристотел е издълбал с длето и чук на някой камък „За домашно, папирус 12, от булаха надолу!” и е добавял „-Кажи на баща ти да удари един пръстен с мастило отдолу да знам, че ти е видял домашното.”
Сигурен съм, че някъде в основите на училище Патриарх Евтимий в Пловдив, стои подобен камък. Въпрос на разкопки е. Все пак бащата на Александър Велики –  Филип Македонски е градил този град, който от тогава е център на културата и просветата.

С две думи не Александър Македонски, а Филип Македонски е бил щастливец, че е познавал Аристотел.

В тази връзка – няма лошо детето да учи у дома с родителите, но ако е 10-12 часа в чилище с учителите, защо оаквате родителите да обръщат внимание след 18.00 като се приберат от работа?

Опичайте си акъла родители. Ако ще се записвате в Голямата Лиляна в Пловдив, не го правете без предварителна информация, че нещата не само ще са зле, ами ще са и противопоказни. Времето на детето се изсмуква изцяло и няма да имате физическа възможност да корегирате грешните педагогически практики с частни уроци.

Родителска среща в Лиляната (Патриах Евтимий Пловдив) – ужасът за трезвомислещия родител – ЧАСТ 2

Английски с г-жа Илиева в Лиляната (Училище Патриах Евтимий Пловдив) – ЧАСТ 3

 

6 comments

 1. тп Reply

  1. твърде много правописни грешки, използвайте spellchecker.
  2. учителка, която заменя ‘я’ с ‘е’ не ми се струва читава.

 2. ИА Reply

  Върнах се в 5 клас с моя син(вече 10 клас)! Болезнено позната ситуация! Програмите и материалът са пълен хаос и децата наистина нямат време за нищо- в горен курс положението е още по- страшно! Накратко- играх го същият филм със безброй родителски срещи и смяна на училище, но качествено различен резултат не мога да кажа,че постигнах! В десети клас започва шоуто с избор на профил- никой не може да ти даде ясна концепция защо, какво трябва да съобразиш при избора, как ще се отрази евентуално това на кандидатстване. Това, което се опитвам да кажа е , че проблемът е в организацията на процесите изобщо и ако в някои училища има добри резултати, то това се дължи на огромните съвестни усилия на мотивирани учители (Да са живи и здрави преподавателие в “Ромен Ролан” Стара Загора!)!

 3. Петя Лукова Reply

  Чета и чета, на няколко пъти си помислих, ” Това моят мъж ли го е писал…дали вие не сте вкъщи….”
  Ученичка в Патриарха си имаме и ние, всичко написано от вас ще продължава с пълна сила догодина.
  Нулеви часове, допълнителни такива по 9часа поне 2-3пъти седмично. Безценно, детето втора смяна с нулеви часове излиза в 11ч сутринта прибира се 20ч не един тон домашни, а два тона го чакат за следващия ден, ааа и за въпросния ден е имало тон-тон и половина. Вдигам я сутрин в 6часа да пише, аз излизам за работа връщам се към 18ч., ама тя се връща 2часа след мен. То заспива и отказва да вечеря, защото не е гладно, ами как да е.
  За домашните няма да коментирам, аз с 2 магистратури и езикова гимназия не съм писала толкова, колкото тя за няма и 2години.
  И въпреки всичко справя се, оценки не гледам детето ми като цяло е отличничка, но е с много стабилна подготовка по математика от 1клас школи и индивидуални уроци. Ако го имаше и момента с “неразбирането” на материала тогава вече незнам… 36часа денонощие щеше да е единственото ни спасение.
  Всичко допълнително се спря,танци, плуване, атлетика, компютри, английски почива единствено в събота, неделя учи и пише от сутринта до тъмно, гледа да подготви и нещо предварително за следващата седмица.
  Та така сме вкъщи, точно като у вас, с тази разлика, че ние не помагаме с нищо.

  • VassilKendov Post authorReply

   Да Ви кажа честно, вера веяерта отчетохме преместването на сина ни в друго училище като най-дорото нещо, което сме правили за неговото образование.
   промяната е пълна и то за 3 седмици. Не мога да го позная. Учи вече сам и то с мотивация. Ходи на училище с желание и самочувствие. Успехът му се повиши…
   Ако ми го беше казал някой, щех да помисля, че се превъзнася нещо, но това е реалността. Това дете вече не е подтиснато и живее.
   не мога да повярвам какво правят с психиката на децата ни в това училище.

  • Ваня Грънчарова Reply

   Тъжно ми стана от всичко прочетено! Тези деца нямат ли нужда от почивка,време за любимо хоби?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *