ОТП Факторинг (OTP Factoring), Кои са те, Каква e Връзката им с Банка ДСК и Как се Общува с Тях при Нередовен Кредит

От няколко години са модерни факторинг фирмите. Банка ДСК не остана по-далеч от останалите и си направи  собствена фирма за събиране на вземания – ОТП Факторинг. Това не е типична фирма за събиране на вземания, но пък си е вътрешна за структурата на OTP. Те не пускат бизнес навън и гледат да не ползват външни услуги. Държат цялата печалба от един клиент да остава в тяхната си група. Затова си имат фирма за стопанисване на недвижими имоти, охранителна фирма (ДСК транс секюрити), имат собствени оценители, адвокати, пенсионно дружество, застрахователно дружество (последното го продадоха, но запазиха стратегическото патрньорство)…
В лучая ОТП Факторинг е фирмата за събиране на вземанията по кредити на Банка ДСК. Какво трябва да знаете за тях и тяхната работа?

Банка ДСК не желае скандали в офисите

Когато някой клиент е притиснат от невъзможността да изплаща кредита си, той често е емоционален. А никой не иска емоционални хора в офисите си. Скандалите са крайно нежелателни, така че това е една от основните причини ДСК да държи далеч клиенти с нередовни кредити в офисите си.

Банковите служители са добри. Те дават пари

Както сами се досещате, имиджа на банката трябва да е свързан с даването на пари, а не с вземането. Ако сте кредитен инспектор, със сигурност няма да искате да се разправяте с нередовни клиенти и кредити. Много е трудно за служителя на ДСК да общува с човека който екредитирал преди няколко години с големи обещания.

Понякога ако запитате ОТП Факторинг какви са, те се представят като КОНСУЛТАНТИ

Консултанти, които „имат опит” с нередовните кредити и пълномощни от Банка ДСК. АЗ ТАКИВА ПЪЛНОМОЩНИ НЕ СЪМ ВИДЯЛ В МОЯТА ПРАКТИКА! Сигурен съм, че дори и служителите на ОТП факторинг или на банката също не са ги виждали.
Това е така, защото не всички кредити по които преговарят са им прехвърлени с цесия. А в този случай вече имаме малко „изтичане на информация”. С две думи банката няма право да предоставя ваши лични данни на ОТП Факторинг когато и както си поиска. Но така или иначе го прави. Обяснението в този случай е, че са консултанти.

В друг случай се представят като собственици на вземането

В по-голяма част от случаите от ОТП твърдят, че са придобили вземането чрез цесия. Никога обаче тези цесии не се показват на клиентите. Дали е така… никой не знае. Пращат едни писма, но никога копие от цесията.

Голямата издънка
Имахме случай, когато имаха някакъв бъг във софтуера и изпратиха на всички официални писма, че дължат на банката сумата от 999 999.99 лева., които пари са предсрочно изискуеми. Колко инфаркта е имало, аз не мога да кажа. Не чух обаче да има някакви специални извинения.

Как се общува с ОТП Факторинг?

Най-добре е изобщо да не си общувате. Това обаче е невъзможно, особено ако имате нередовен кредит. Банка ДСК не иска да си говори с Вас, така че нямате голям избор.
Първото което трябва да запомните е – НЕ ПОДПИСВАЙТЕ НИЩО. Ще слушате всякакви истории – „Това е само протокол; Това ни трябва за да Ви върнем кредита в редовност; Това е стандартна процедура…”
Целта им реално е да подпишете извънсъдебно споразумение и разбира се да дадете „някой лев”. Основната цел е да дадете „някой лев”. И повярвайте ми, ще направят всичко възможно да платите нещо в началото. Все пак тях така ги оценяват – по парите които са събрали и споразуменията които са подписали.

ЗА КОНСУЛТАЦИИ ПО ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ
НЕРЕДОВНИ КРЕДИТИ
ПРОБЛЕМИ С ЧСИ

Съдебното споразумение е изключително опасен договор

От моята практика, почти никога хората не са успявали да спазят уговорките на извънсъдебното споразумение. Разликатата за ОТП Факторинг е, че са събрали вече нещо от кредита, така че делата могат да продължат.
За клиента разликата е, че е платил още няколко хиляди преди да е разбрал, че “работите не стават така”.
Освен това с подписването му ще забележите, че кредитът Ви се е увеличил. Това са разходите по изпълнителното дело, които също трябва да платите.
Сдве думи, хубаво трябва да си направите сметката преди да подпишете такова споразумение, да прочетете малко статистика, да си представите какво би станало, ако утре не успеете да го плащате, да се информирате за алтернативи при които не могат да ви вземат нищо, да проучите възможностите и условията при които ОТП ще е съгласна да отпише част от вземанията си… Много е тънък този момент, но изключително важен.

А Фалит на физически лица не се вижда на хоризонта.

Но това е друга статия. Тук е намесена и Мая Манолова, което значи сериозно протакане с безсмислен резултат. Ще Ви запозная с този наболял проблем специално, за да можете да си направите сметката и да формирате някакви реалистични очаквания за бъдещите си финанси, ако имате необслужван банков кредит.

Васил Кендов
www.draftis.com – ДРАФТИС КРЕДИТНИ КОНСУЛТАНТИ

За консултации по лоши кредити – http://www.draftis.com/sreshta-s-konsultant.html

2 comments

 1. ЙОРДАНКА Reply

  Здравейте!
  Имам ипотечен кредит на мое име, макар че не аз съм ползвател и не аз плащам кредита.
  Имота е на свекърва на сестра ми и се съгласих да изтегля кредит, който те да погасяват и да им прехвърля след няколко години, когато са чисти от към заеми и прочие.
  Това става през 3/2015г.
  В края на месец септември получих съобщение от Чси за запор.
  Оказва се че кредита не е погасяване от октомври миналата година и след 290 дни просрочие вече е предсрочно изискуем.
  Получих информация от деловоството на чси, че все още няма искане от банката за публична продан, а самият чси не го потвърди, има дата за опис и оценка на имота.
  Как е възможно връщане на кредита в редовност?
  ОТП факторинг преди или след чси са?
  Към кой от тях да се обърна?
  П. П
  Аз до последно не знаех, че кредита не е обслужван. Моите близки твърдят, че са плащали вноските
  Благодаpя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *