Как да не си плащам кредита?

bad-creditКак да не си плащам кредита?
Този въпрос ми задават все по често. Само за последната седмица това бяха 2-ма души. Един собственик на фирма и едно физическо лице. А най-лошото е, че такива хора ще стават все повече в следващите месеци, особено след фалита на КТБ. Какви са причините, които карат хората и фирмите да не могат да си погасяват кредитите е прекалено разтеглива тема, подходяща за студентски реферат. Аз ще се опитам да обясня с примери от практиката, как хората узряват за едно такова решение.

Естествено в основата на всеки необслужван кредит са липсата на достатъчни приходи или печалби. Най-честата грешка (в много случаи и фатална) е обръщането към банката. Помислете си само какво се случва. Казвате на служител в банката, че не можете да си плащате кредита, но му слагате етикета БАНКА. Е да но той е просто един служител и не отразява мнението на цялата банка, та камо ли на акционерите. С две думи „дреме му на него”. И започва следването на инструкциите. А те са:

Draftis

1. СТАНДАРТНО ПРЕДОГОВАРЯНЕ, което служителя Ви представя като нещо супер изключително само за Вас. И понеже е специално, отново не си правите труда да го прочетете. А с това споразумение Ви изискват поръчители, допълнителни обезпечения, обвързват се кредити… Изобщо досадно за четене четиво и направо невъзможно за разбиране.

2. Най-новата мода е да се предлагат направо нови договори, с които да се рефинансира предходния. Това се гарнира с превалутиране в друга валута за „по-изгодни условия”. Истината е, че с новия договор, губите правата си по стария. Какво Ви засяга това ли? Ами банката има статистика, която Вие нямате. А там пише че за 20 години поне 35% от кредитите ще станат предсрочно изискуеми поради някоя от онези причини, които казахме в началото, че са за студентски реферат. А тогава няма да имате нито права, нито пари. Чисто статистически е въпрос на време и статистика.

3. Започват процедура по предсрочна изискуемост и изпълнение

Третият резултат е много рядко практикуван при първа невъзможност за плащане, защото банката вярва, че във Вас все още има някакъв „остатъчен ресурс”. След няколко години обаче почти сигурно се стига до него.
Както с лимончето – колкото повече го стискаме, толкова повече пуска. А когато свърши го изхвърляме, макар да има останала коричка, с която можем да направим сладкишче. Ама на нас не ни се занимава повече с готвене нали? Така и с банките. Стискат докато пускате, а Вие със сигурност ще спрете да пускате в един момент. Въпросът е –

КОЛКО СОК СТЕ ПУСНАЛИ НАПРАЗНО?

Има един момент от който нататък е излишно да се плаща. С други думи всяка вноска е на вятъра и ще Ви декапитализира. А тепърва ще Ви трябват пари. Пари за нов дом, пари за адвокат, пари за ново начало.  Защото без да се заблуждаваме, законодателството е изцяло в полза на банките. А те ще се опитат да спрат всеки доход който имате. Такива са инструкциите и системата.

Skyp-e konsultaciq

Та така и с моите клиенти. Отдавна бях сметнал, че няма да могат да си изплащат кредита. Посъветвани бяха да започнат да спестяват тези пари и да организират живота си отначало. Знаем обаче, че българина трудно се решава на такъв ход. Отне им съответно 1 и 1.5 години да узреят за тази идея. И то пак по трудния начин – тотално декапитализирани, с блокирани сметки и заплати, запорирано имущество и без пукната пара в джоба. Нещо повече – с натрупани огромни задължения.

Лошото е, че точно в този момент им се налага да почнат на чисто, което не говори добре за мен като консултант. Или по-скоро като психилог, защото не съм успял да ги убедя навреме. Реплики като „Трябваше аз още тогава да им оставя апартамента. Сега щях да съм си добре” изобщо не ме карат да се чувствам щастлив.

От друга страна обаче имам клиенти, които го направиха по учебник. Планираха си нещата и сега са доста щастливи в чужбина.

kami_1

И като завършек ще Ви споделя още едно прозрение до което достигнах.
Преди време водихме с колеги доста дискусии за банковите промени. Писахме декларации, участвахме на заседания на бюджетни и икономически комисии и… НИЩО. Разбрах обаче, че политиците следят нещата които пишем и се нагласят според тях. Един вид се оказва, че задълбочените анализи работят против хората и в полза на политиците.
Оказа се също, че моята теория за промяна май се оказа права. Най-ефективно е да даваш информация на кредитоискателите. Колкото на по-ранен етап, толкова по-добре за тях. Все пак им отнема по една година за да разберат, че трябва да спрат плащането на кредита. Макар това разбиране да е отново по трудния начин, когато вече са напълно изцедени.
С други думи НЕ ОЧАКВАЙТЕ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ БАНКОВИТЕ ПРАКТИКИ И ДОГОВОРИ ВЪВ ВАША ЧЕСТ. Това не може да стане. Но ако получите правилната информация, ще знаете какви са банковите практики и кога е настъпил момента в който да спрете изплащането на кредита.
Учудващо е предимството, когато имаш предварителна информация и си подготвен.

Васил Кендов
ДРАФТИС – кредитни консултанти
www.draftis.com

164 comments

 1. Кари Reply

  Добре, а тогава риска от лошо кредитно досие и невъзможност скоро пак да не можем да теглим кредит, ако се наложи?

  • VaskoK Post authorReply

   Обяснявам:
   1. Не можеш да плащаш и се налага да преструктурираш (за една година. Така са договорите)
   2. Минава 1 година в която си плащал и… пак преструктурираш. Докога е друг въпрос, но да приемем, че така е 3 години (повечето банки преструктурират до 3 пъти. други повече, но в общия случай е 3)
   3. Минават 3 години и банката казва “НЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ”. Какво правим? Защото в Пощенска примерно, намалената вноска сега е за сметка на повишена вноска по-късно 🙂 Трупат Ви неплатената лихва в главницата 🙁

   Ще Ви кажа какъв е крайния резултат
   1. Нямате пукната стотинка
   2. Имате повишена вноска
   3. Пропуснали сте 3 години
   4. ПАК НЯМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОЛУЧИТЕ НОВ КРЕДИТ!
   5. Взимат Ви апартамента.

   Ако не вярвате, НЕ ВИ СЪВЕТВАМ ДА ПРОБВАТЕ 🙂

   • Мартин Reply

    Добре де имам такова питане вземал съм кола с автокредит в Германия но нямам нужните средства за да я изпращам искам да я върна от тази кола но когато отивам в автокъщата от която вземах кредита чрез тяхната банка шефът на тази автокъща ми каза че ще ми купи колата на половин цена и аз трябва да платя другата половин цена за да мога да се отърва от колата има ли някакъв вариант тази кола да не я плащам повече освен този горепосоченият

  • Iliev Reply

   Имам да връщам 5.000 хиляди лева от 4 бързи кредита и нямам възможност да ги оправя вече закъснявам със 2 месеца ако спра да ги плащам какво може да стане

   Благодаря!

   • Ели Reply

    Не се притеснявайте аз съм с 11 кредита и за сега единствено имам запор на картата. Ако нямате нищо на ваше име не могат нищо да ви направят. Могат обаче да задължат шефът ви да ви одържа част от заплатата

    • Живко Reply

     Здравейте!
     Имам потребителски кредит който не съм плащал от година и половина(пандемии, фалити и други причини)… Бях в чужбина и нямаха връзка с мен… Сега се върнах в България и ми се иска да започна да си плащам задължението, но се страхувам от това какво следва… Съд ли ще е, запор ли ще е, ще мога ли да оцелявам?
     Ще съм много благодарен ако получа обективен отговор на това “какво следва”!

     • VassilKendov Post author

      По-скоро Ви трябва консултация. Надали ще коментирате на всеослушание въпросите, които ще Ви задам

    • Краската Reply

     Точно Каквото вземаш над минималната заплата ти го прибират и това е друго нищо

 2. Georgieva Reply

  То добре -да спра да плащам кредитите..и аз го мисля. НО – кредитите ми са два – единият потребителски (за да имам пари за самоучастие при закупуване на жилище) и вторият – ипотечен. Нямам никъде никакво жилище и това, което съм закупила ми е необходимо. Ако спра да плащам – няма къде да отида. Освен това, жилището ми (етаж от къща) е в малък град, близо до София -т.е. няма да бъде продадено на добра цена..и дори и да се откажа да плащам, ще продължа да дължа пари на банката. Просто съм в такъв капан, че не виждам как да изляза…а и след три-четири години ще съм в пенсия…та…капан не, ами вълчи 🙁 едва ли може да има някакъв съвет при това положение…но БЛАГОДАРЯ за всичко написано от Вас

  • VaskoK Post authorReply

   Права сте за всичко за съжаление.
   Аз не казвам на хората да не плащат. Казвам, че има един момент в който и да искаш да плащаш не можеш. и това е статичстически момент. Ако закъснееш с това решение, нещата са фатални.
   Ако се подготвиш, нещата са ОК. Със всичко е така реално.
   Иначе ако можеш и ти трябва имота – плащаш. Проблемът е когато не можеш 🙁

   • Георгиева Reply

    май не обясних правилно…..точно това ми е мисълта – става ми все по-невъзможно да плащам, ходих до съответната банка с молба за предоговорят кредитите или някаква промяна или изобщо нещо, с което хем банката да е доволна, хем да не получавам инфаркт преди всяка вноска…но..за съжаление, отговорът беше, че не може нищо да се направи…и така – ще плащам (въпреки, че все повече затъвам в други заеми, за да мога да платя къщата…) докато мога..а после..не зная

  • Dimitar Reply

   Извинявайте за коментара, ама голяма част от българите са в такава ситуация. Нямат 5 пари, но жилище на крдит -да. След като нямаш пари дори за самоучастие защо теглиш такъв безумен кредит? Ето това не мога да го разбера.

  • Dimitar Reply

   Ей това не мога да го разбера. Нямаш 5 пари, а пък си тръгнал апартамент да си купуваш. То не е необходимо да си Айнщайн да се сетиш, че тази лъжица не е за твоята уста.

  • Емо. Д Reply

   Здравейте! Въпросът ми е следният:Имам два кредита, един потребителски и един ипотечен, налага се да напусна работа, и поради тази причина смятам да продължа да плащам само ипотечният кредит. Възможен ли е този вариант?

 3. Ненова Reply

  Аз като имам потребителски кредит който не е обслужван от три години защо банката ме заплашва че ще ми вземе апартамента и ще ми направи опис на имуществото апартамента ми не е ипотекиран имат ли право на това?

  • VaskoK Post authorReply

   Как очаквате да Ви кажа, като не съм видял и един документ 🙂

  • Sergo Reply

   Здравейте! Имам потребителски кредит към Райфайзен банк, Пощенска банка и Алфа банк които обслужвах редовно първите 5 години /бяха за по 10 г./, когато усетих , че нямам възможност да ги изплащам исках да направя предоговаряне, но условията им бяха абсолютно неизгодни /сякаш теглите кредит на ново, а това което сте внасяли остава в небитието/.Реших да емигрирам в чужбина.И сега след 2 години съм осъден от едната от банките /все още не знам какво е положението с останалите 2/ и ЧСИ започна да притеснява родителите ми – опис на имущество /на техния адрес, на който не живея от 15 години и не притежавам нищо там/.
   Въпросите ми са такива :

   – как стои въпросът с доказване на имуществото.
   – как мога да проверя имам ли забрана за влизане/излизане от страната.

   Благодаря предварително.
   Моля, отговорете ми на ел.поща.

   • VaskoK Post authorReply

    Проблемите Ви са изключително лесно и бързо решими.

    • Mila Reply

     Здравейте! Аз имам същия проблем. И аз съм в чужбина, нямам нищо на мое име в България и имам неизплатени 5000 лв към БНП Париба. Бих искала да зная отговорите на въпросите, които Sergio е задал. Благодаря предварително!

  • gerasim Reply

   zdraveyte g-n advokat.moya problem e 4e imam danaci za koli i imot .polucih pismo ot 4SI za poseshtenie v damimi za opis na imustestvo…kastata e na moye ime s notarilayen akt..iamam i ve4e blizo 10 barzi kredita …napravo sam zadanena ulica..molyavi za savet..

 4. stefan stefanov Reply

  zdraveite g-n. Kendov priqtnomie da 4e ta va6ite komentari qvno ste dosta erodiran 4ovek izvinqvam se za balgarskiq zle sam s gramatikata ne mi be6e nai silniq predmet , iskamise davi razkaja moita situaciq bqh na 22 iskarvah dobri pari za standarti te v bg stroitelstvoto be6e vav razgarasi edin slan4av den razbrah 4e pla6tam po okolo 600 leva smetki i si kaza za6to negi mahna tiq malkite zaem4ita i nesi kipim apartamen s jenami re4eno storeno otidih do obb imah plan, limit do 60000lv. no za sajaleni izrasnah v
  netolkova dobra semeina sreda 4e trqbva6e dase u4a v dvijeni koeto ne e lo6o no cenata e malko golqma toest neznaeh ot kogo da vzema savet .Itaka flqzoh vav bankata otam mi kazaha 4e mi davat 90%ot stoinosta na apartamenta az saotvetno nqma dr. 10% imah i edin malak kredit vav dr, banka 5000lv i po4nah da smqtam damahna malkiq da dam dr. 10% za remot dogrami mabeli nali vsepak sme beli hora trqbva vsi4ko da e tip top no neznae 4e mitrqbvat pari i za notriusi taksi % pri nedvijimata ka6to ot koqto zakupih apartamenta .I taka mi svetna otkade da namerq pari zenami ima garsonierka 6te q zalojim i gotovo re4eno storeno vzehme 84 400 lv ot obb sega ve4e neznam za6to re6ih prosto ei taka da prisko4a do PB no si spomnqm 4e ofertata be sokolo 10000lv pove4e za sa6tata vnoska i estesveno bes damu mislq mnogo kazah tamsam no kakvo se okaza nese svetnah za novite taksi pak notariusi i pro4ie no za kapak 5300 nakazatelna lihva za predsro4no pogasqvane mi to remonta za mina 6te si kajete ne ne ima potrebitelski i taka do dekemvri 2008 zakasah nqma obekti vsi4ko se srina mart 2009 zaminah za germaniq zarqzah dete na godika i polovina i bremena jena vav 3 mesec parvite 4 g. bqha ujas no nqkasi se spravih sled 5g. se sabrahme no tapiq CHF poskapna neimoverno iskam da isplatq malkiq kredit koito se ravnqva na 25000evra a struva sigurno 10000 ot moralna gledna to4ka babata e na 73 samo tova si imapo mie isgodno nov da kupq no nestava i sam pratil za bg 35000evro ot mart 2008 do 11.2014 . S ega se 4ustvam po uveren po znae6t obigran no i za sajalenie zdravo precakan .Vaprosatmi e mojeli PB da mi napravi nqkakav zapor na bankova smetka vav 4ujbina . S uvajenie STEFAN STEFANOV

  • VaskoK Post authorReply

   Интересна граматика наистина 🙂

   Не не може да Ви направят запор в чужбина. поне не на този етап на отношения между БГ и ЕС

   • поля Reply

    това сигурно ли е?Според моите адвокати имат правни основания да го направят, но не се случвало защото било много трудно да намерят длъжника в Европа.

    • VaskoK Post authorReply

     Това е доста дълъг спор, който водя от години с адвокати.
     С две думи – възможно е по нашето законодателство да се докаже умисъл в дадено действие. Даже е регламентирано законово. реално обаче никой никога не е доказвал умисъл. В този ред на мисли кое точно е сигурно? За мен е сигурно това което се случва.
     Да си призная честно малко се отегчавам от коментирането на хипотези с адвокати. това което знам и пиша е единствено от практиката ми на консултант. Ако някой адвокат има друга практика – описва случая и го пуска на блога си. Може и на моя блог 🙂 със сигурност ще го публикувам. Към днешна дата хипотезите съм ги оставил за другите блогове. на моя блог е само от практиката.

 5. CONEV DINIO Reply

  ZDRAVEITE. PONEJE IMAM SERIOZEN PROBLEM…I MI E TRUDNO ZA OBASNIAVANE…KAK MOGA DA SE SRESHTNEM S EDIN SLUJITEL. AZ SAM OT BOURGAS..

 6. Мария Reply

  Здравейте
  Някой осъдил ли е банка в европейския съд за правата на човека от България? Във чужбина да ! Там гражданте когато жилището е единственно не ги изхвърлят-оставят ги да живеят ,, като плащат минимални вноски -нещо като” под наем”
  Защо това го няма в България

 7. кольо колев Reply

  Здравейте,
  като цяло съм в доста лошо финансово състояние,но последните 5-6 месеца са ужасни.Преди време изтеглих бърз online кредит,затрудни ме изплащането му,теглих друг с надеждата,че идват по добри времена,но уви.Към днешна дата имам 5 online кредита,които не съм обслужвал от август 2014.От края на септември спрях да си вдигам телефона на непознати номера и така спрях контактите с кредиторите ми.Получавал съм писма с приканване и заплахи да платя,но нито едно препоръчано.Не съм и получил копие на договорите ми на хартиен носител,всичко само по тел. и email.На 04.02.2015 получих от съда Заповед за изпълнение на парично задължение по чл.410 от ГПК,която не съм обжалвал в законовия срок.Нямам възможност нито желание да платя дължимата сума така,че чакам среща със съдия изпълнител.Несемеен съм,живея в жилището на родителите ми,притежавам личен автомобил(който съм прежалил отдавна поради належащите му ремонти),работя на безсрочен трудов договор като ме осигуряват на 480 лв.Може ли да запорират имущество от апартамента на родителите ми?Автобила ми е ясно,че ще го вземат,но как ще го оценят на каква стойност е?Как могат да процедират другите ми кредитори след като ще имам вече запор на заплатата ми,когато поискат от съда изпълнителен лист?Каква давност имат претенциите им към мен? Освен това съм теглил заради родителите ми потребителски кредит без поръчители и обезпечение,който те обслужват почти коректно,но е чак до 2021.Така и така съм на това положение,какво ще стане ако спра да изплащам и този заем?
  Благодаря ви предварително

  • VaskoK Post authorReply

   Въпросите Ви изискват часове писане и обяснения, с които не разполагам, така че ще отговоря само на първия въпрос.

   “Може ли да запорират имущество от апартамента на родителите ми?”

   По принцип НЕ. Имали сме обаче случай, в който съдията направи опис и трябваше да водим дело за установяване на собственост, което отне близо 2 години, но така или иначе не пристъпиха към изпълнение.
   Така че отговорът на въпроса Ви е НЕ, не може да вземат имуществото от апартамента на родителите Ви.

  • Стоянов Reply

   Препоръчвам да спреш да изпащаш и кредита които е до 21-ва година, така и така си стигнал до това положение, връщане назад няма, е има ако си склонен да работиш 1 година за да си платиш онлайн кредитите в петорен размер, и след това до 21-ва година кой знае какво ще се случи! Лично аз никога не съм работил на трудов договор и никога не съм притежавал нещо на мое име, но пък недей да взимаш премер от мен защото аз съм човек на науката, и се издържам главно от провеждането на курсове и частни уроци, но неофцялни, честно да ти кажа съм си много щаслив че съм извън системата, дори и здравни осигоровки не плащам, но това е защото имам пари които съм отделил в случай на нужда, то и попренцип изобщо не прибягвам към офицялната медицина, придържам се към народна медицина, стоя далече от бюрокрация и си живея като в приказка, всъшност дори не плащам ток, защото тока си го произвеждам сам, единствено плащаме вода, интернет и данък на къщата, която е на името на жена ми, даже се чудя дали и аз да не си тегля един кредит пък да тегля майната на банката после ХАХ..колкото до твоя проблем, помисли си как да надхитриш системата, можеби ако спреш да плащаш всички кредити ще си блокиран, но родителите ти ще имат излишни пари с които да те подпомогнат, а ти по-добре се опитай да намериш начин да изкарваш пари и без договори, и осигоровки, но задалжитено си събери някакви пари които да пазиш за черни дни както казват бабките :D. Разбирасе моето мнение не трябва да се приема много на сериозно, все пак ти си знаеш най-добре кое е добре за теб, а и общоприетото мнение на модерните хора е че съм луд (във връзка с начина ми на живот, но и попринцип :D), но пък те самите са модерни на ниво 18 век, когато робството е преминало в по-прикрити форми на робуване… Друг е и въпроса, че ти сам си си виновен за това че си теглил кредит! Но пък и “Лихварите” засложават да бъдат прецакани, като се има в предвид натрапчивите реклами действащи на подсъзнателно ниво с цел да вържат поредната жертва, и също така огромното страдание и отчаяние което пречиняват, и това за какво, за да се облатодетелстват определен кръг от хора, без скруполи..

   • VaskoK Post authorReply

    За всичко съм съгласен (особено за частта “модерни на ниво 18-ти век”) смао за това че човекът сам е теглил кредита. Това е цяла наука да накараш нчкой да изтегли кредит. Водих отделен спор по тази тема с PR на медийна група докато ме разбере, но това е друг въпрос. като цяло Стоянов е прав

 8. Koko Reply

  Здравейте,
  при мен случая е следният:
  Дълго време живях в Испания. Там работех легално, и имах възможност да изтегля кредит от испанска банка.
  2008 год. изтеглих потребителски кредит 12000евро. Обслужвах го известно време-до април 2009г, след това се прибрах в България, спрях да го обслужвам. Сега си работя в БГ с трудов договор, заплатата ми се привежда по банка. Въпроса ми е: Дали банката от Испания може да си потърси парите в България, да ми запорира заплата, спестявания, имущество.
  Благодаря предварително

   • Неда Тодорова Reply

    А в затвор могат ли Испанците да те вкарат за необслужван кредит? Благодаря предварително

  • Dimbob Reply

   Коко здравей,
   Би ли ми казал как са се развили нещата с Испанската банка до сега?
   Благодаря предватително.

 9. Xinkov Reply

  Имам изтеглен кредит на стойност 20,000 евро за закопуването на автомобил. Покупката е финансирана от белгийска банка ING. Ако не обслужвам този кредит, може ли банката да ми запорира имуществото и сметките в България. Тоест ако започна работа в България ще ми бъде ли запорирана заплатата?

 10. Dimitar Reply

  Абе аман от тарикати. ‘що сте теглили кредити като не може да си ги позволите. Ако спра да плащат ще ми запорират ли …, ще ме търсят ли….? Много ясно. Стига сте мишкували ами си плащайте вересиите.

  • Тони Reply

   Абе ,Митре ти май си или много добре финансово или много зле…на мен обаче ми се струва,че си имал голям кредит които си изплатил порядъчно и чак после си разбрал,че е можело и да не го правиш!Чувстваш се прецакан…сигурно затова са тези жлъчни коментарчета.

  • Стоянов Reply

   ХАХ или може би е банкер.. банките причиняват само страдания и са достойни да бъдат прецаквани! Хората не са виновни, че са станали жертва на влиянието на рекламите, действащи на подсъзнателно ниво, хората са ТЪПИ, но няма нужда да им се караш, и няма нужда да страдат защото са тъпи, а колкото да тарикатите, те поне показват изобретателност, и находчиво мислене! В сегашното изгнило общество(не говоря само за Българското, а и за почти всички останали!), почтенните хора, които спазват правилата са на дъното на хранителната верига, жалко, но факт.. и това не означава да станете престъпник, по скоро означава, че трябва да се борите за правата си, а не да сте конформисти.. както е казва някакъв прочут философ чието име не ме вълнува, -свободата на един свършва там, където започва свободата на друг.. или в превод, никой няма право да Ви се меси в живота, и вие сте свободни да правите каквото си искате, стига да не нарушавате правото на свобода на други хора.. в този ред на мисли правата на свобода са нарушени на 99,99999% от хората

  • ДЛЪЖНИК Reply

   Митенце? Ти да немаш банчица бе мойто момче?…леле кал си се разпалил?!? Аз пък няма да плащам на тия боклуци.Елате ми вземете цървулите и скъсаните гащи…за бонус ..оставям ги с малко кафявичко отзад…като лихва де,шот друго немааам. Тааа…след като търсят балъци, като нас и ние ще търсим балъци, като тях. Като си оправят договорите с нормални условия и лихви..е те тогава и ние ще имаме желание да ги плащаме…Па ако не им е арно това дека го хортуваме…да ни судят.

   П.С. Защо хората в чужбина могат,живот на кредит да живеят(кола,къща,почивки,празници,подаръци за празници и др.) докато умрат,а в БГ за едни кирливи 1000-5000лв искат живота да ти очернят и жив във гроба ще те сложат..

  • Петя Reply

   Живота се променя. Теглил си, защото си имал нужда. После не че не искаш, но се случва да изпаднеп в нвсъстоятелност и спираш да можеш да плащаш. Извинявам се , но това не е тарикатлък! Това е житейска ситуация. Аз изпаднх в такава и на никой не я пожелавам.

  • Паскал Reply

   Ти да не би да си по-различен, г-н Идеален? А те защо отпускат кредити на хора без доказани доходи, независими банкови, небанкови, бързи и прочие? Отпускането на кредит трябва да е много стриктна процедура и да е само за хора с доходи и то от банки. Сами са си виновни, че се завират на вълка в устата.

 11. Yankov Reply

  Здравейте, имам 5-6 бързи кредити които вече не мога да плащам и съответно спрях,осигуряват ме на 4 часа минимална заплата (която не могат да запорират), живея на квартира, единствено имам 1/9 идеална част от апартамента на родителите ми придобита чрез дарение ( там се водя по лична карта) . Въпросът ми е може ли ЧСИ да направи опис на покъщнината им? И вторият въпрос е ЧСИ може ли да разбере къде живея на квартира (имам договор с агенция за недвижими имоти) Благодаря предварително.

 12. maya ilieva Reply

  Здравейте,
  имам еврова сметка в БАКБ, по която от 09.2004г няма движение (не съм я ползвала). Салдото по сметката беше 5е. Вчера ми се обадиха по телефона от банката, за да ме уведомят, че имам такава сметка със задължения по нея от такси в размер на 19е. Подканиха ме да покрия задълженията и да я закрия, за да спрат да се трупат лихви.
  Въпросът ми е, как да закрия сметката, която не съм ползвала повече от 10год, без да плащам тия 19е, позовавайки се на давност.

  • VaskoK Post authorReply

   не мога да Ви кажа технически как стоят нещата, но знам че може.

   • Georgieva Reply

    Pitaneto mie, imam krediti koito ne sam obslujvala po 5/6 meseca,nqmam dohodi i ne moga za sega. Zaplaevat me s delo, vazmojnoli e tolkova rano da zavedat delo, kreditite sa potrebitelski ne ipoteka, zaplawvat me s vzimane na imuwtestvo. Vaxzmojno li e tova! S telk rewenie sam i nqma zastrahovki po kredita

     • Georgieva

      Pak sam az, a iskat mi 200 leva da vnesa za da ne mina na delo, a ako vnesa kolkoto imam a ne opredelenata suma,kakvo stava togava. Blagodarq Vi predvaritelno!

 13. Antonia Petrova Reply

  Mnogo Vi molia da oytgovorie Imam loso zkr ot nevnasani sumi po krediti mozelisled kato ima i ipote4en kredit no toi e redoven ot drygite instanzii da go vzemat daze i imystestvo .Molia pisete mi na eml. Blagodaria

  • VaskoK Post authorReply

   ами досега не можеха. Ама прокредит създават и такава практика.
   С 2 думи могат, но избягват.

 14. Emiliya Petkova Reply

  Здравейте,

  Имам следния казус: Имам ипотечен кредит към банка ДСК от 2006 г. на стойност 70 000 евро. Рефинансиран е през 2008г. и трансформиран в ипотечен овердрафт, който изплащах редовно още 7 години и то само ЛИХВА. Идеята беше да сложим сума по главницата, когато имаме и съответно да можем да я теглим (за бизнес цели), когато ни потрябва. Но както обикновено се случва – това не стана реалност и продължих да плащам лихва в размер на 1015 лв. още 7 години. Тази година успях да предоговоря кредита като намалих лихвата от 8% на 5.81% и отново трансформирах кредита в ипотечен. Лошото е, че за тези години той не е намалял, т.к. съм плащала само лихвата. От март месец тази година плащам и сума по главницата.
  Проблемът е, че вече съм в истинска невъзможност да плащам. Или ако продължа да плащам рискувам да се декапитализирам напълно и да съвсем да загробя семейството си.

  Въпросът ми е: каква стъпка да предприема оттук нататък, за да взема най-правилното според ситуацията решение? Забравих да спомена, че вече почти 1 година апартаментът е обявен за продажба, но за съжаление въпреки че го продаваме с обзавеждането и подобренията, цената му е по-висока от пазарната, заради ипотеката към банката и купувач все още няма. Според брокери може да се продаде за 62 000 евро, а ипотеката в момента възлиза на 68 000 евро.

  Моля Ви да ме посъветвате как да действам, защото наистина съм в много затруднено положение. Не съм сигурна, че е добре да говоря с банката… Не са гъвкави и се съмнявам, че ще ми влязат в положението, може ефектът да е обратен, тъй като ще видят потенциалния риск.

  И още нещо: има ли сума, под която евентуално ако се стигне до ЧСИ, апартаментът не може да се продава? Напр. ликвидационната стойност на апартамента?

  Много благодаря предварително!

  • VaskoK Post authorReply

   Не съм сигурен, че искате да дискутираме тук в блога проблемите с кредита Ви, понеже ми трябват и документи. Най-добре е да организираме среща след Нова година и там вече да говорим по същество
   http://www.draftis.com/sreshta-s-konsultant.html
   Иначе за ЧСИ-то – има си методика за проданите и няма мин. стойност под която да няма право да падне. Теоритично може и за 2 лева да продаде имота. моята практика показва, че се продава на търг за около 60 – 70% от пазарната му стойност

 15. Bourisova Reply

  Здравейте,
  Интересува ме при невъзможност за погасяване на фирмен кредит, възможно ли е да изискат плащане от роднини на управителя. Проблем е, че при отпускане на този фирмен кредит са поискали да се подпише и запис на заповед. Едва по-късно разбрах, че това е незаконно, защото става въпрос за различни видове права.
  Благодаря ви предварително!
  Поздрави,
  Борисова

  • VaskoK Post authorReply

   Въпросът е доста общо зададен и отговорът изисква доста време за да разбера какво точно ме питате. кой е подписал записа на заповед, роднините съкредитоискатели ли са или и е са подписали записа на заповед, имота на кого е…?
   Предполагам, че и не желаете да дискутираме всичко това тук.
   Това е начинът

   http://www.draftis.com/sreshta-s-konsultant.html

 16. И.Димитрова Reply

  Здравейте! Имам потребителски кредит към Пощенска банка, който не е обслужван от началото на 2010 -та год. Ходих в два различни клона на банката, откъдето ми казаха, че нищо не може да се направи, т.е.не можело да се направи никакво споразумение; но кредитът ми не е съдебен все още, “замразен” бил; казаха ми, че ЕДИНСТВЕНИЯТ начин да се оправят нещата, е да намеря парите и да ги внеса накуп ( 1800 лв), з-то дори и да започна да внасям някаква сума, това нямало да оправи нещата ; възможно ли е да има такава практика и какво бих могла да направя, за да не стигам до ЧСИ?
  Моля, отговорете ми на ел.поща. Благодаря ви предварително

 17. Кредитоискателя Reply

  Много яко блок, научих много неща. И аз имам кредитчета потребителски без обезпечение за 70000 лв. купих си жилище. Та да ви кажа банките могат да пият по една студена вода, ако реша да продам жилището и да си бия шута за чужбина. Но аз искам да си ги плащам и за момента мога. Но в момента който нямам възможност, продавам жилището оставам им някой лев да дърпат и дим да ме няма. Ще им оставя за 3 месеца пари след това бомбата ще гръмне аз съм с кеша някъде по света. Да го духат тъпите лихвари. Знам за ипотеките, ако спреш да плащаш става лошо, но за потребителски кредит без поръчители няма големи ядове.

 18. Русев Reply

  Здравейте г-н Кендов!Хареса ми вашето отношение към банковите институции и реших да ви опиша моята ситуация.
  Имам ипотечен кредит в размер на 50000 евро.който изтеглих по стечение на обстоятелствата и не ми бе нужен /но това е друга дълга тема /и за който плащам от 2008 по 400евро на месец .Срока на приключване е след около 23-24 години.Досега съм платил около 30000евро лихви и т.н.тоест остава да платя още около 100000евро./което за мен е безсмислено защото аз си постигнах целите по бързо от очакваното/
  Този апартамент принципно не ми е нужен ,защото жена ми има два на нейно име и т.н.
  Наскоро купихме на двамата на името с жена ми още един .Имам и автомобил за около 12000лева ,който е на мое име.Още един на лизинг,пак на мое име, който няма да е проблем да изплатя./и той е включен във въпроса,какво ще се случи с него по време на изплащането и след успешното приключване на задължението/ ВЪПРОСА МИ Е СЛЕДНИЯ:Какво ще може да ми отнеме ЧСИ от описаното по горе имущество ако спра да плащам,и имат ли законно право да замесят в цялата история и гореописаните два лични имота на жена ми при положение че кредита е подписан преди брака и тя няма нищо общо с него.2-ри въпрос:Могат ли тези обстоятелства ,относно несъстоятелността към банката,да ми навредят на евентуалната ми кариера в the UK.,банковата ми сметка в the UK,и ще мога ли да се връщам без проблеми в страната,съответно , пак да я напускам и ще мога ли от тук до края на живота си да имам собственност в БГ?Моля за отговор на личната поща.Поздрави.

  • VaskoK Post authorReply

   Здравейте,

   нямам практика да давам мнение безда съм видял документи. напърво време мога да кажа, че за UK няма даимате проблем. Поне за момента. Дали няма да измислят нещо след 10г… не мога да кажа.
   каналнияt ред е описан тук

   http://www.angrysheep.org/kak-da-polucha-pomosht

 19. Боби Reply

  Здравейте Г-н Кендов, бихте ли отговорили и на мен ,моля? Моят проблем е следният: Баща ми почина наскоро,за съжаление беше алкохолик и баба ми преписа жилището на мен.Той няколко години преди смъртта си тегли голям кредит уж да си купи собствено жилище……но уви- изпи парите!!! Сега въпроса ми е дали ще наследи кредита му и дали ще ми вземат апартамента??? Той всъщност си нямаше нищо и приживе,но не искам да ми оставя дългове!

 20. Лалчо Reply

  Здравейте г-н Кендов , през 2014 година преподписах потребителски кредит с Пощенска банка за шест години в размер на 11 000 лева. До месец май 2016 година плащах редовно, но тъй като от две години съм пенсионер по болест вече се затруднявам да плащам вноските. Нямам абсолютно нищо на мое име. Много ми хареса Вашата статия и затова се обръщам за съвет към Вас – как да постъпя ? С уважение : Лалчо Герговски

 21. Теодора Reply

  Здравейте г-н Кендов, зная, че казусът, който ще опиша е много сложен и би ви ангажирало прекалено много за изчерпателен отговор, но ще рискувам, тъй като съм отчаяна. През 2012 баща ми тегли кредит в размер 30 000лв, за да си купим жилище. Приживе, той обслужваше кредита редовно, но сега когато почина нещата се промениха. Зная, че аз и роднините ми можем да се откажем от наследство, което би ни спасило от непосилно високите вноски, но проблемът е, че майка ми и още двама роднини са поръчители. Не намирам в документите застраховка живот, която ми казаха, че е почти задължителна при теглене на такъв голям заем. Зная също, че остава сума, която възлиза на над 25 000лв за изплащане, в момента ДСК ни съдят и ако аз мога да се „отърва“ като откажа наследство, то роднините ми не могат. Двама от тях са на трудов договор (което ме води на мисълта, че могат да им направят запор на заплатите), а един от тях има апартамент на свое име. Поради неосведомеността ни, че било по-добре да си траем, ние отидохме в банката да съобщим за смъртта на татко и по възможност да се предоговори вноската и прочие, уви, служебния защитник ни каза, че ако бяха минали шест месеца, поръчителите се освобождават от отговорност. Така изложено всичко, мислите ли, че има някаква вратичка, нещо, за което да се хванем, тъй като очевидно и опцията за чужбина не е вариант? Благодаря предварително.

  • VaskoK Post authorReply

   Аз работя по документи реално, но пък не обичам да губя времето на хората и да давам напразни надежди. На първо четене сте направили всичко което НЕ Е ТРЯБВАЛО да правите. Ако има някаква надежда, то тя е в документите.

 22. Дани Reply

  Здравейте г-н Кендов
  Проблема, който бих искал да споделя датира от доста време. Става дума за 8-9 бързи кредити. Голяма част от тях са забавяне с 2-3 вноски, един от които вече съм информиран, че съм осъден за сума от 1800 лева, като кредита е 600 лева. Прибегнах до варианта да опитам да изтегля кретит, който би могъл да погаси задълженията ми към бързите кредити и с вноската му да мога да се справя за напред, но категорично ми беше казано, че ЦКР-то ми не отговаря ма изискванията за да мога да изтегля въпросния погасителен кредит. Предложиха ми следния вариант. Трябва да намеря човек, склонен да изтегли въпросната сума, която ми е необходима за погасяване на задълженията ми, като моето ЦКР ще бъде изчистено до 60 дни след погасяването на всички задължения към кредиторите и тогава аз ще мога да изтегля и да погася задълженията на човека, който ми е помогнал.
  Въпросите, които ще отправя към вас са два.
  Възможно ли е да не ми отпуснат кредит след погасяването, заради лошата история на плащане и съдебното банково минало?
  Каква алтернатива имам, ако този вариант не стане, тъй като не съм в състояние да плащам заради ниските доходи на този етап.

  Благодаря Ви предварително!

  Даниел Василев

  • VaskoK Post authorReply

   Здравейте, отговорът на първия Ви въпрос е “Най-вероятно не”. За втория е отговорът е дълъ и не е редно да бъде коментиран на стената на блога

 23. Димитър Митрев Reply

  Здравейте уважаеми г-н Кендов,
  Работя около две години в Чехия по постоянен договор и изтеглих кредит от Чешка банка. Не успях да случа на добра квартира, като двама чехи ме изнудваха с квартирата и постоянно съм по общежития, което ми омръзна и догодина мисля да се прибирам в България. Как бихте ме посъветвали да постъпя с този кредит. Аз нямам нищо на мое име в БГ. Проблема е, че като се прибера в БГ ще минат няколко месеца докато си намеря работа и така този кредит ще остане с неплатени вноски за тези месеци. Възможно ли е банка в Чехия да настоява за иземване на социалните и пенсионните ми осигуровки или за запориране на заплата в БГ?

  Предварително Благодаря.

  • VaskoK Post authorReply

   По скоро не. Не съм чул чужда банка да си е реализирала правата в БГ, но знае ли човек… Винаги има първи път

 24. Непознат Reply

  Здравейте,Кендов! Прочетох и статията и всички коментари. Харесва ми как мислите и как процедирате с отговорите който давате!

  Имам един малък и бърз въпрос който ме гложди от известно време,а именно той е:

  Ако реша да изтегля кредит (в Англия съм) и евентуално го изтегля с цел да не го плащам и се прибера за България – ще тръгнат ли да ме търсят с Интерпол или някоя друга институция и с две думи – дали ще “ям дървото” ? 🙂

  Благодаря предварително! :))

 25. Анонимен Reply

  Здравейте! Искам да попитам възможно ли е с много големи задължения в България( без опция за скорошно погасяване) да се емигрира в Канада или САЩ при все техните високи изисквания?

 26. Кольо Колев Reply

  Здравейте г-нКендов.Попаднах на статия от 2014 в която се твърди,че:Европейската комисия излезе с директива забраняваща на банките да преследват неплатежоспособните си клиенти и да начисляват лихви върху кредитите им в рамките на следващите 5 години.
  Как бихте коментирали тази “новина”

 27. Яни Reply

  Здравейте, г-н Кендов!

  Имам потребителски кредит към РФБанк, по който не съм погасявал вноски от 4 години. Живея в чужбина от 6 години и не съм се прибирал в БГ. Нямам идея каква е ситуацията с кредита и евентуални съдебни решения в полза на банката.
  Има ли как да проведем дистанционна консултация?

  Благодаря предварително!

 28. Димитър Reply

  Здравейте
  Взел съм кредит от фирма за бързи кредити през 2013 погасил съм половината
  спирам да внасям вноски към края на 2013 защото ми бе невъзможно да
  събера дължимата вноска останах без работа. Цялата 2014 не е имало внасяне
  на вноски към фирмата за бързи кредити, те дават моето задължение на
  агенцията за събиране на вземанията чрез цесия.
  Вече задължението не е към фирмата за бързи кредити а към агенцията за събиране
  на вземанията, свързах се с тази агенция през 2015 по телефона и стигнахме до
  споразумение сумата да бъде по 200 лева на месец, която също беше висока за мен но те не отстъпват или цялата сума или вноски или запор на имущество и така на татък.
  Започнах да внасям суми всеки месец по 100,130,150,70,80,50,170, за този период
  от време от две години никои не се свърза със мен от агенцията да прави проблем
  че сумите са по малко от 200 лева сега когато вече задължението е към края 965 лева
  те искат да внасям точно по 200 лева и даже ако мога да го увелича на 300 лева.
  Хем внасям всеки месец и пак искат да ме съдят че сумата не била точно 200 лева.
  До този момент не съм бил съден, притеснението ми е в това че техния служител
  които мисля е адвокат юрисконсулт изтъква непрекъснато че не съм спазвал
  уговорката да внасям точно по 200 лева. И затова можело и имали право да ме
  съдят.
  Уговорката за сумата е била устна по телефона не е подписван никакъв документ.

  • Zod Reply

   Към днешна дата има ли плащане никой няма право да те съди.вкарвай всеки месец по 20лв и спи спокойно 🙂 съдебната система спазва законите за правата на човека.толкова са ти възможностите

   • VassilKendov Post authorReply

    Това явно е толкова ново, че и аз дори не го бях чувал 🙂

 29. Димитър Reply

  внасям суми всеки месец по 100,130,150,70,80,50,170
  хем внасям всеки месец и пак искат да ме съдят

 30. Пепа Василева Reply

  Здравейте, живях в Италия 15 год., имам и наследствена италианска пенсия, която получавам в българска банка. Имам кредит в Италия, от който са останали за погасяване около 9000 евро. Тъй като се разболях трайно ми се наложи да се прибера в България и в момента нямам възможност да погасявам кредита. Имам застраховка при заболяване, но я отказаха, защото съм закъсняла да ги уведомя. Могат ли да ми запорират пенсията и имуществото в България при не плащане? От банката в Италия искат да си върна пенсията там. Благодаря Ви.

 31. Ben Siegel Reply

  Здравейте г-н Кендов имам проблем като на голяма част от хората тук.Имам 2 бързи кредита до заплата които трябва да бъдат платени в края на този месец но,няма да мога да ги платя имам кредитна карта към ПИБ 2000лв.която не е обслужвана изобщо от 6 месеца,бяла карта за 1000 лв.веднуж съм вкарал 150лв.и потребителски кредит към ОББ за 5400 към който си вкарвам вноските.Така моят въпрос е какво може да стане ако не плащам всичко освен кредита към обб,нямам нищо на мое име живея при родителите си но,скоро може би ще се преместя.Ако ме осъдят какво може да се случи,понеже няма каво да ми вземат има ли вариант да вляза в затвора.

  • VaskoK Post authorReply

   В затвора няма да влезете със сигурност, но пък не е мястото тук да обсъждаме в конкретика лични случаи.
   Това е реда ако искате да влизаме в детайли http://www.draftis.com/sreshta-s-konsultant.html

 32. Пламен Reply

  Здравейте,в началото на 2008 г. изтеглих потребителски кредит който изплащах редовно до 2010 през която започнах да изпитвам затруднения заради проблеми с работата и няколкократното едностранно повишаване на лихвата от страна на банката,започнаха обаждания за предоговаряне с непосилни за мен условия (по -тежки лихви) и нов 10 годишен договор.Отказах им като продължих да внасям колкото мога и все пак със закъснения.Преди година (2016) при работодателя ми пристигна писмо от ЧСИ за запор на заплатата и плащане от негова страна на вноски.До колкото знам е направил една или две вноски и толкова.Днес вече ми звънят от колекторска фирма с обяснението че кредитът ми е изкупен и задължително трябва да плащам не според възможностите ми а колкото и каквато сума те определят за задоволителна.Обявяват ми лихва от 60лв.на месец и всичкото това по телефона.Въпросът ми е не как да не плащам,защото ми е ясно че нямам много варианти а как да процедирам с въпросната фирма и какво могат да предприемат с/у мен,общо взето как да се защитавам? Благодаря предварително

  • Пламен Reply

   Забравих да спомена ,крадитът беше на стойност 12 000 лв.бях до докарал до 6 000 преди да стане лош и да ме осъдят,сега с разноските по делото са 10 000.Без поръчители,срещу лична карта само.Нямам имущество на мое име…

 33. Коста Reply

  Здравейте, г-н Кендов. Въпроса ми е следния – имам заем от Дск, 50 000.Случиха се неприятни събития, не ми се влиза в излишни подробности, останах без работа и естествено, не мога да го плащам. Потребителски е, без поръчител. Отваря ми се възможност да замина за държава в ЕС, и то завинаги. Заема отдавна е просрочен, начислени са всички гадости и е предсрочно изискуем. Мисля да не го плащам, просто е невъзможно, ще живея в пълна мизерия и там, какъв е смисъла… Та въпроса ми е – възможно ли е да ми наложат запор и там, защото работата ми ще е легална? Благодаря.

  • VaskoK Post authorReply

   не мисля че ще Ви наложат запор там. няма още такава система. поне за момента.

 34. Анонимен Reply

  Здравейте. Преди 9 години изтеглих два кредита на обща стойност 20 000 лв от пощенска банка заради друг човек. Преди няколко години по негово настояване обединих двата кредита. Сега са останали за връщане 5 000 лева, но той спря да плаща вноските. Живее в чижбина. Не си вдига тел. До сега ги е внасял по банков път. Мога ли да направя нещо, за да го принудя да плаща? Има ли начин да се разбера с банката за по-ниски вноски? В момента месечната вноска е 320 лв, като аз получавам 600 лв заплата и не бих могла да я покрия. Вноската трябва да падне около 100 или по-малко лева на месец, за да мога да го обслужвам с моите доходи. Има ли друг начин да изляза от ситуацията? Ще се радвам на какъвто и да е отговор. Благодаря.

  • VaskoK Post authorReply

   Можете да се разберете с банката за изплащане на остатъка. може и други неща да се случат, но трябва да се гледат документи

   • Анонимен Reply

    Здравейте, адвокат Кендов! Силно се надявам да успеете да обърнете внимание на моят случай.
    Наскоро Теглих кредит от Англия на стойност 10 000£. Сега около Брексит , реших да се прибера в България окончателно и никога повече да не се връщам в Англия. Следователно смятам да спра плащането на кредита. Въпросът ми е , какви биха били евентуалните последствия от това мое действие? Имам имущество в България, в което живеят родителите ми. Има ли вероятност банката от Англия да продаде дългът ми в България и след време да изгубя това ми имущество?
    Благодаря Ви предварително за отделеното време!

    • VassilKendov Post authorReply

     към настоящия момент няма от какво да се притеснявате. готвят се обаче разни промени, но кога и как ще влязат не е ясно

 35. Krasi Reply

  Zdraveite imam kretiti kam nqkolko ne bankovi institucii barzi krediti koito gi teglix zashtoto nito roditeli mi pomagat nito nikoi imam dete i da moga da plashtam vsichki nujdi i ot edin kredit stanaxa dosta koeto mie veche neposilno za plashtane vav bexisxodica sam neznam kakvo da pravq prashtat mi pisma che shteme sadqt nqmam nishto na moe ime i nz kakvo da pravq

 36. К.НИКОЛОВ Reply

  Здравейте г-н Кендов.Проблемът ми е следния.Имам два потребителски кредита към Сосиете и Уникредит.Тях ги обслужвам редовно,но проблема ми е наличието на 10-на от така наречените бързи кредита.Започва да ми става невъзможно да ги плащам.На трудов договор съм,женен с малко дете,на мое име нямам нищо,но съпругата ми има апартамент на нейно име,в който живеят нейните родители.Какво става ако спра да плащам бързите кредити и какви са последствията?Благодаря предварително.

 37. Kameliq Reply

  Здравейте,и аз съм с проблеми като на всички тук.Имам около 6 бързи кредита 1 към тби и 1 към бнп париба,казах на всички че останах без работа и никой не му пука,казват ми намерете от приятел и т.н.Мъжът ми и той е с дпста бързи кредити,и към дск има,но там сме редовни и незнам какво да правим?Вече се чувствам уморена от притеснение,страх ме е,незнам какво да правим?Ще ви омоля за съвет?Благодаря

 38. Ками Reply

  Здравейте,и аз съм с проблеми като на всички тук.Имам около 6 бързи кредита 1 към тби и 1 към бнп париба,казах на всички че останах без работа и никой не му пука,казват ми намерете от приятел и т.н.Мъжът ми и той е с дпста бързи кредити,и към дск има,но там сме редовни и незнам какво да правим?Вече се чувствам уморена от притеснение,страх ме е,незнам какво да правим?Ще ви омоля за съвет?Благодаря

  • Kamito Reply

   Zdraveite imam nqkolko barzi kredita pochnaha da mi pisham i zvanqt che shte mine kredita kam sadiq izpalnitel,az sam na platena borsa 300 lv,na kvartira sme s maja mi i,2 te mi deca i baba mi jivee pri nas.mnogo me e strah neznam kakvo da pravq nqmam ot kade da gi vzema teq pari,a te postoqnno zaplahi.molq daite mi savet blagodarq vi.

 39. Tony Reply

  Може ли да се направи запор на сметка към която има прилежащ друг кредит, ако в нея има пари? Благодаря!

 40. Анонимен Reply

  Здравейте, имам потребителски кредит в Испания,който не е обслужван от 2009 г. Ако сега се върна на легална работа там дали ще имам проблеми? Запор на заплата,съд?

  • VassilKendov Post authorReply

   Здравейте,

   За съжаление не съм в час с Испанското законодателство. Трябва да потърсите испански специалист за този въпрос.

 41. frontex Reply

  Здравейте!!! В септември 2017 год. спечелих дело срещу Фронтекс,изкупил дълга ми от Дск. Докато течеше делото съм плащал на Чси доброволно,под заплаха от запори и опис жилище. В 2018 от Фронтекс пак ми звънят и искат да връщам същия кредит,като заявават, че ще заведат ново дело и пак Чси. Това може ли да се случи. Решетието на съда е,че не дължа сумата на Фронтекс. Нов давностен срок ли тече от септември 2017г

 42. Plamen Reply

  Здравейте искам да ви попитам значи аз съм много затънал имам един голям кредит на стойност 26000лв към банка обб плащал съм го 3г редовно но от близо година не съм го плащал също така имам и 5 6 бързи кредита по на обща стойност вече и аз незнам колко може би 8000хиляди лева с лихвите незнам може и да се ме осъдили вече не си дигам телефона вече от 3 месеца аз живея в англия от близо година но ми де налага да се завърна запостоянно в българия мисълта ми е какви ще са последствията за мен сега като се прибера какво ще се случи като ме осъдят аз ще започна работа в Бг ама ще ме осигуряват на минималната заплата нямам абсолютно нищо на мое име също така ??? Благодаря предварително

 43. Ivailo Ivanov Reply

  Здравейте г-н Кендов! Имам изтеглен кредит от английска банка в размер на 10000 паунда. Изплатил съм около 5-6 вноски. Получих контузия която не ми позволява да работя тежка работа, а английският ми не е на необходимото ниво да намеря друга. Въпросите ми са 2.
  1. Ако се прибера в България и спра да плащам кредита ще има ли някакви последици за мен?
  2. Ако започна работа в България на трудов договор има ли шанс да ми бъде запорирана заплатата?
  Благодаря предварително!

   • Siso Reply

    Здравейте искам да попитам мой колега (познат) в Англия изтегли 3000 паунда и си замина за Бг и каза че няма да се връща повече,а в бг има имущество и кола на негово име.Какви ще са последствията за него?Благодаря

 44. Стела Reply

  Здравейте имам подобен проблем само че с бързи кредити.В майчинство съм и изпаднах в несъстоятелност да си изплащам бързите кредити понеже имам и към 3 банки кредити тях успявам да си ги внасям но тези бързи кредити не успявам защото трябва да давам цялото си майчинство за вноски следователно оставам без никакви доходи.Въпросът ми е ако спра да си обслужвам тези бързи кредити а само към банките какво ще последва като реакция от страна на небанковите институции.Моля свържете се с мен на имейла ми stela_9_0@abv.bg

 45. Безимен Reply

  Здравейте господин Кендов,
  В моя въпрос е целенасочена измама на банка, но все пак ще го задам с риск да не ми отговорите тук, Ви моля да ми пишете на пощата.
  До сега имам над 15 коректно изплатени кредита към Х банка с безумно високи лифви. С две думи съм лоялен клиент. Скоро погасих отново голям кредит и сега отново ме търсят и ми предлагат голяма 5 цифрена сума, а аз като си сметнах изплатените кредити излиза, че тази сума, която ми предлагат са лихвите които са ми взели през тези години. Мисълта ми е да взема кредита и да не им го върна.
  Живея с жена ми и трите ми деца в нейно жилище дарение от родителите й преди сключване на брака ни. Сега ми предстои закупуване на автомобил, който ще беде на нейно име. Адвокат ме посъветва да направим договор натурално заверен, че автомобила е изцяло нейн и се отказвам от него. Имуществото в апартамента се състои от пералня, миялна машина, печка, хладилник, три климатика, телевизор и др дреболии. По адрес се водя в този апартамент. Инвалид съм със 75% неработоспособност и взимам 138 лв социална пенсия. С две думи нямам нищо на мое име.
  Въпрос: Какво могат да ми направят при тези обстоятелства, освен да ме осъдят и да ме посети ЧСИ?
  Въпрос: Какво могат да причинят на съпругата ми и имуществото в апартамента й?
  Въпрос: Ще ми се размине ли според действащото законодателство само да бъда качен в регистър за некоректни платци?
  Благодаря.

 46. Димитров Reply

  Здравейте г-н Кендов,
  Изтеглих кредит 20 000 лв от БНП Париба
  и плащах 8 вноски и една пропуснах. Прескачам договорките с банката и въпроса ми отива директно на ЧСИ и какво може да ми се случи при следните обстоятелства?
  Женен съм и апартамента в който живеем със съпругата ми и трите ми деца е дарение от родителите й и е преди нашия брак.
  По време на брака имаме закупен един автомобил, който е на нейно име и покъщнина : хладилник, печка, климатици, пералня, миялна, телевизор, спалня и т.н
  Аз съм също така пенсионер по болест с 75% намалена работоспособност и взимам 138 лв социална пенсия по банков път.
  Благодаря за отговора

 47. Nevena Pishtalova Reply

  Zdr nai podlo ot strana na edna barza kreditna kompaniq na ime BNB pariba beshe che bqh tegoila barz kredit ot 600 leva predi 15 godini Koito bqh izplatila za 1 godina . Sled oshte 5 godini doide pismo koeto tvardeshe che kredita e neplaten a beshe platen pokazah im dokumentite s koito sam plashtala vsqki mesec vnoskite koito trqbva ,no ne priznaha kasovite belejki i bqh prinudena da poiskam ot roditelite mi pari 600leva za da platq vtori pat veche izplaten kredit Tragichno i dolno ot strana na kreditni kompanii da iskat da platish veche izplaten i prikluchil kredit v srok vtori pat i to 5 godini sledkato veche e platen napalno veche 1 pat iskat i vtori pat da go platish inache shte te osadqt.Tova v Amerika nqma kak da se sluchi.Daje znam ot poznati sluchei za hilqdi dolari krediti na Amerikanci koito ne sa firmi a chastni lica sa bili napalno oprosteni bez da sa izplateni,bez da poiskat ot horata da badat plateni nqkoga oprosteni za vinagi.Na dali nqkoga shte dojiveem v Bulgariq da stane tova da badat oprosteni krediti za hilqdi i daje milioni dolari.Nali politicite trqbva da si priberat v tehniq djob parite.

 48. Nevena Pishtalova Reply

  Spored men ne bankite i politicite trqbva da badat vajni i da razpolagat s pari.A horata da rapolagat s mnogo pari za da im stigat za vsichko ne da se chudqt ot kade da teglqt kredit .Kak da im stignat parite i kak da mogat da razpolagat sas vsichko ot koeto se nujdaqt che i da im ostavst pari v izlishak za da mogat da si pozvolqt vsichko.Nai smeshnoto che i bez tova horata katobpoharchat parite te pak otivat v haznata na durjavata.Vajnoto spored men e cenite na veshtite da otgovarqt na zaplatite ,koito v momenta ne e taka nito edin produkt ne otgovarq kato cena na segashnite zaplati.Vsichko si uvelichava cenite samo ne uvelichavat normalno zaplatie.Daje cherniq petuk ne e cheren petak .Vmesto da namalqt stokite normalno kato v Amerika na 80℅, 90℅ che daje i 100% neshtata posledna moda na tehnikat tam q kopuvat za po 1,do 5 dolara che daje i za 20 dolara .A tuk neshto koeto struva daje kato kachestvo i po malko ot 100 leva te go namakqt samo sas 10 leva koeto ne e nikakvo namalenie ili televizor za 1000 leva na 900 leva.Smeshno i nishtojno namalenie che daje i na cherniq petak ne namalqvat cenata na produkta a q uvelichavat sas 100 leva .Koeto ne e normalno.

 49. Anonymous Reply

  Здравейте, имам следните въпроси към Вас г-н Кендов.
  Имам задължения към банка и към 2 бързи кредита на обща стойност 60,000 лв. В момента не живея в България и нямам намерение да се връщам/работя отново в нашата прекрасна държава. До сега съм изряден с плащанията, но на скоро останах без работа. Нямам вещи или имоти на мое име. Ако спра да погасявам заемите, предполагам ще бъда съден с всички възможни запори. Това означава ли, че ще бъда задържан при връщане в България при евентуално дело или съд? Какви ще са последствията след подобно дело и след колко време пада давността на кредита (на делото също)?

  Благодаря предварително!

 50. Димитрова Reply

  Здравейте,
  в момента ме съдят за необслужван кредит. Работя в чужбина /ЕС/ и въпросът ми е могат ли от България да ми запорират сметката в чужбина?
  Благодаря ви.

  • VassilKendov Post authorReply

   Съмнявам се, макар да съм чувал за такива случаи.
   КО желаете можем да се чуем по скайп, да Ви кажа какво следва

 51. С. Григоров Reply

  Добър ден Господин, Кендов. Ще се радвам да намерите време да ми отговорите. Имам изтеглен кредит в Чехия. Какви проблеми бих имал, ако се прибера в България и спра да го обслужвам? Благодаря Ви предварително.

 52. Daniela Spirova Reply

  Може ли да ме вкарат в затвора за неплатен потребителски кредит от 20 000лв

 53. Koleva Reply

  Zdraveite az sashto imam nepogasena vnoska kam BNP Pariba za pislednite 3 godini kredita mi beshe na stoinost 2000 lv i sam napravila samo 3 vnoski za godinata koqto eizteglen.Sashto taka imame zadaljenie sas sapruga mi kam Raifaizen bank i edna bqla karta sashto taka ne sme gi pogasqvali ot poslednite 4 godini veche. V chujbina sme ot 3 godini i neznam kakvi shte sa posledstviqta ako reshim da se priberem v Balgariq zaperiod ot mesec.Nqmame nishto na nashe ime .I shte mojem li da si izvadim dokumenti kato zadgranichen pasport.Blagodarq ot sega za informaciqta.

 54. кредитополучател Reply

  Здравейте, Господин Кендов! Имам кредит към БНП, който не съм обслужвала от 4 месеца. Днес ми звъняха от предсъдебен отдел, че ако не внеса сумата ще заведат гражданско дело. Аз, за съжаление, нямам възможност вече да плащам. Притежавам на свое име 1/2 идеална част от къща на село. Какво е възможно да предприеме ЧСИ срещу тази 1/2 идеална част. Друго на свое име нямам. Ще ссе радвам да ми отговорите тук, макар и кратичко! Благодаря!

  • VassilKendov Post authorReply

   Здравейте,

   Тук не отговарям дори и кратичко. Това е лична информация и няма как да я коментираме на блога.

 55. Михо Reply

  Здравейте. Благодаря за блога.
  Имам два въпроса към вас.
  Имам да изплащам техника на стойност 8000лв от ТБИ банк и теглен кредит на стойност 500лв от ТБИ банк + от А1 кредитна карта на стойност 400лв.
  Не ги плащам
  Има ли проблем за излизане от страната?
  Другият ми въпрос е, Когато си вадя лична карта от посолството в чужбина ще имам ли проблем с издаването на лична карта?

 56. Светослав Reply

  Здравейте!
  Аз искам да попитам понеже съм в едно такова положение… Преди месец напуснах работа (веднага започнах друга с по-добро заплащане), за да мога да кандидатствам за кредит от ОББ, за да си купя жилище. От там ме увериха, че всичко ще е наред само да съм им предоставил новия трудов договор (тъй като досегашната ми заплата минаваше от там). Така и направих и щом отидох веднага ме отрязаха. Трябвали ми шест месеца на сегашната работа или поръчител. Въпроса ми е защо е нужно това, след като дори още преди да напусна старата си работа ходих в банката и говорих с кого ли не и ме увериха, че мога да си взема кредита без да чакам тъй като съм доказвал доходите си (в продължение на повече от година)
  Благодаря предварително

  • VassilKendov Post authorReply

   Имат инструкция да попълват база данни. Имат план да изплняват в банката 🙂

 57. Цанов Reply

  Здравейте . От 2016г насам, имам кредит с вноска 330лв на месец. До скоро с редовно изплащане. От 5 месеца изпитвам затруднения с вноските, като вече съм с четвърти месец назад. Пенсионер по болест 100% . Преди 7 месеца ми направиха трансплантация на орган ,поради закупуването на скъпи медикаменти и други нужди около операцията, не ми е възможно изплащането на кредита. Получавам и болничен 400 лв от 4 месеца. Интересуваме ме, има ли плюсове в моето положение? Благодаря за отделеното време.

  • VassilKendov Post authorReply

   Работим по документи. Няма как да знаем без да сме проверили всичко

 58. Румен Reply

  Здравейте. Много интересен блог.
  Имам следният въпрос.
  Взвл съм техника на стойност 10 000лв от БНПАРИ БА 5000 и ТБИ БАНК 5000 . Отделен кредит от ТБИ БАНК на стоиност 1000лв. От м А1 кредиткарт на стойност 500лв, Кредисимо 1500лв и още от 5 места по 500-1000лв Не ги облужвам. Така се случи, че няма как да ги обслужвам и много се претиснявам.
  Ще се опитам да ги обединя и да ги изплащам но ако не успея.
  Могат ли да ме вкарат в затора за това?

 59. Йоана Reply

  Майка ми ми съобщи, че в пощата в родния ми град е пристигнало препоръчано писмо от фирма за събиране на вземания , но аз в момента съм в чужбина и няма как да го получа лично, трябва да се вземе срещу подпис от мен. Не знам за какво се отняся, но мисля, че може да в от един бърз кредит от 400 лв. който теглих миналата година, но погасих само половината, защото след това нямах възможност, не се сещам какво друго може да е. Какво следва след като не мога да взема лично писмото?Ще ме осъдят ли ?

 60. Таня Reply

  Прегледах публикуваните до момента въпроси, но не срещнах отговор на това, което ме интересува. Доста се порових в интернет, и отговор, който да схвана, също не намерих…
  Със съпруга ми имаме ипотечен кредит в евро, който ще изплащаме още дълги години. Миналата година от банката ни предложиха превалутиране с цел намаляване на лихвата. Не го направихме т.к. не успяхме да се приберем в Бг, пък и си задавах въпроса, защо след толкова години дойде това предложение.
  Въпросът ми е- При евентуална смяна на лева в евро, какъв е рискът за нас, ако сега превалутираме?
  Надявам се все още да отговаряте….

  • Потребител на банкови услуги Reply

   От потребител на банкови услуги се оказа, че съм станал длъжник на няколко банки. Въпроса ми е как да си откупя задълженията от банките в намален размер. Така наречения Договор за Цесия. Необходимо ли е да използвам посредник / Цесионер /. Моля за отговор.

 61. Николай Reply

  Здравейте. През 2017 изтеглих от БНП Париба кредит, впоследствие и кредитна карта и една стока на изплащане. За около година и половина си плащах вноските редовно, бяха около 300лв и не ме затрудняваха особено. В един момент обаче си смених работата, нещата с новата се проточиха, останах без пари и нямах възможност да и платя вноските за два месеца. Банката започна веднага да ме притиска и малко след това да изисква цялата сума предсрочно. След като се пооправиха нещата с благосъстоянието ми преведох една вноска, но изобщо не го взеха под внимание. От януари 2019 съм спрял да внасям пари, тъй като го сметнах за безсмислено – те продължават да изискват накуп цялата сума, която беше около 10 000 лева. Прекъснах и връзка с БНП, както и в последствие с колекторските фирми като спрях да си вдигам телефона и да приемам писмата. Очаквах за това време да получа запор на заплатата, но до този момент и това не се е случил. Пределно ясно ми е, че рано или късно ще предприемат мерки. Въпроса ми е кога би могло да се случи, и какво да очаквам. На мое име имам само един автомобил, чиято пазарна стойност е под изискуемата сума. Препоръчани писма досега не съм получавал, само бележки без никаква стойност, лепнати по вратите на входа ми.

 62. Руслан Михайлов Reply

  Здравейте . Много полезен блог. Имам кредити на стойност 20 000лв.
  Могат ли да ми наложат забрана за напускане на България>

 63. Предсрочно Reply

  Здравейте. При предсрочно частично погасяване на нов кредит (който е още в 14 дневен срок за връщане без лихви), ако платя по банков път без заявление за това действие автоматично ще бъдат ли преизчислени условуата ми на кредита, без да плащам неустойка за това продсрочно частично погасяване?
  На този етап не ми позволяват да направя това частично погасяване преди изтичането на тези 14 дни дори и с заявление.

 64. Jokitch Reply

  Здравейте. Много полезен блог. Имам един въпрос. Срещу мен е образувано дело от частен характер предполагам, че е от кредитори. Въпросът ми е следният. Аз живея в приятелката си и по лична карта се водя при нея. Нямам нищо на мое име. Имам две раници с дрехи Могат ли да я притесняват с прокурорска заповед за да и да тършуват в нейните вещи тъй като по лична карта се водя на този адрес ? Има някой неща които са нейни но тя няма документи за тях. Могат ли да ги вземат ако си поискат и да кажат щом нямате документ значи са негови и да ги конфискуват?

  • VassilKendov Post authorReply

   Тук прокурор няма работа. Във Вашия случай вилнеят ЧСИ-та.

   отговорът е – По-скоро не. Ще бъде някакъв прецедент.

 65. Hristo Reply

  Здравейте господин Кендов, моля за вашият съвет! Имам потребителски кредит от 2017г. плащах го до март месец включително тази година (2021)Писах месец напред че от Април няма да мога да плащам вече защото фалирах заради корона вируса.Помолих ги за по малка вноска -рефинансиране но ми отказват и ми предлагат неизгодно преструктуриране.Въпроса ми е какво да правя ако неплатя, последствията и имали давност с която да пият студена вода. Благодаря ви предварително

 66. Teoo Reply

  Zdraveite iskam da se pointeresyvam otnosno tova che imam nqkolko neplateni barzi krediti i ne sam gi pla6ala ot 3 godini I jiveq v chujbina ne sam se svarzvala s tqh nqmam ni6o na moe Ime no se pritesnqvam che sled edna godina lichnata mi karta izticha I trqbva da se pribera v bg I se pritesnqvam da ne me sprat na granicata ili che nqma da mi bade pozvoleno da napusna stranata I nqma da moga da zamina otnovo …Lubopitna sa6o Dali sled nqkolko godini ako ne se svarje6 sas barzi krediti I ne gi pla6a6 nqkade bqh chela che te iztichat avtomatichno I se premahvat mnogo 6e sam vi blagodarna za otgovora

 67. Ирена Reply

  Здравейте!
  Живея в чужбина, имам си и кредити, които не мога да плащам вече, а искам да се прибера в България, където имам къща на мое име.. Как мислите, дали ще ме намерят банките? Извинявам се за тъпия въпрос но се нуждая от информацията!
  Благодаря предварително!

 68. Dimitar Reply

  Изтеглих 60 000 лв с процент 40 000 взех чисто И не го плащам всичко прехвърлих на приятелката си може ли да ми направят нещо на минималната заплата и на мен благодаря предварително.!

 69. Есра Reply

  Здравейте. Имам сключен брак с мъжът ми. Той има повече от 11 бързи кредита. Той е в чужбина. Някои сме ги плащали редовно вноските. Някои са с 2-3 месеца назад. Наскоро купихме жилище,аз нямам никакви заеми. Въпросът ми е дали заради тези кредити които не може да плати ще ни запорират имота.? Или ще намесят ЧСИ. Много се притеснявям.

 70. Ангел Лазаров Донев Reply

  Здравейте имам наследствен заем от .баща ми които е разделен на мен и на сестра ми.В момента ми е запорирана сметката по която получавам инвалидната си пенсия.Когато е теглен заема от Райфайзен би трябвало да е сключена и застраховка живот.Питането ми е мога ли да си търся правата.

 71. Ллаз Reply

  Здравей имам кредитни карти бяла карта акси карта и А1 кредитна карта плащам минималните вноски всеки месец от три години и задълженията вместо да намаляват се увеличава и не мога да ги богася , моля за съдействие ?

 72. Стефан Стефанов Reply

  Здравейте имам изтеглен кредит в Германия 80к евро ,в момента съм още в Германия изтеглих за бизнес в България с, който не потръгнаха нещата изплащам квартира ток , храна итн имам жена и малко дете.Мисълта ми е ако спра да го плащам и и се прибера в България какво са последиците имам само една къща която ми е дарена от родителите ми?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *