Английски с г-жа Илиева в Лиляната (Училище Патриарх Евтимий Пловдив) – ЧАСТ 3

Английски с г-жа Илиева в Лиляната (Училище Патриарх Евтимий Пловдив) – ЧАСТ 3

Прочетете първо Част 1 Училище Патриарх Евтимий – Пловдив (Голямата Лиляна) ЧАСТ 1 – МАТЕМАТИЧКАТА КОЛЕВА

Родителска среща в Лиляната (Патриах Евтимий Пловдив) – ужасът за трезвомислещия родител – ЧАСТ 2

Вече 3-та седмица откакто не сме в Лиляната.
Вчера вечерта пихме по едно вино със съпругата и отчетохме резултатите от преместването на детето в друго училище.

Ами какво да ви кажа …
Ако някой ми беше казал, нямаше да му повярвам. Сам учи с желание, ходи на училище с мотивация, вдигна си успеха, вече е спокоен и доволен…

Липсата на стрес го промени изцяло. Това е мисля най-доброто решение свързано с образованието, което сме взимали.

За актуални финансови новини можете да използвате Telegram канала Kendov.com

Най-добър пример за това как се руши мотивацията и желанието за учене у децата, мога да дам с един тест по английски при г-жа Илиева. Този тест в комбинация с родителската среща, проведена от класната г-жа Златка Ранджева и разговорът с директорката, ме накараха да спра детето от училище, дори преди да сме решили къде ще учим.

След прословутата родителска среща, у нас идва този тест:

Тогава все още бяхме на фаза „детето го мързи да учи, трябва да направим нещо” и „Ти защо не учиш?”
Така де, но какво да направим повече. От 2 години ходи на курсове по английски в Максимум и се справя добре.
Откъде знам, че се справя добре ли?
Ами възпитаник съм на прословутата английска гимназия в Пловдив, прекарал съм известно време в UK и ползвам английски ежедневно в работата си. Все си мисля, че мога да преценя кое е добро справяне и кое не е. Защото директорката на Лиляната (Патриарх Евтимий Пловдив) се оказа, че не знае и бъкел английски, но за това в следващата история.

Поглеждам аз теста и започвам да ровя в спомените. „Абе това building site не си ли е строеж отвсякъде. Термина строителна площадка го използваме единствено в документацията за „откриване на строителна площадка” и в делата в съда. На английски строеж си е точно building site. Освен ако не се има предвид  структура като устройство. Ама тогава може да е и texture (текстура). Ако трябва да преведа от български на английски – Отивам на строежа, как бих го превел. Ами така бих го превел – I’m going to the building site. Просто в българския език като се казва строеж, се има предвид строителна площадка. В крайна сметка това са деца, трябва ли на 11 да правят тази разлика. Аз това съм го учил в езиковата на 17 примерно.”

После погледът ми спря върху “straight”. Според г-жа Илиева, това било „права коса”. Тук вече намесих и майката на госпожата. От 15 неща, които може да значи straight, най-редкия случай е когато се използва за коса и то почти винаги с приложението hair. Евентуално в контекст нещо, когато описваш човек, но тук няма контекст. Това са само думи.

После и Стрелец видях, който трябвало детето да се сети, че е зодията, защото е с главна буква. А толкова ли е трудно ако искаш да провериш дали я знае като зодия, да напишеш в теста за превод „Зодия Стрелец”?

Реших, че може аз нещо да не разбирам отново и тагнах във ФБ англоезичните приятели и по специално Ивета Иванова. Бяхме съученици и тя се разви във филологията. Преподава английски на учители от цял свят, които после сертифицира преподават в British Council. Самата тя също преподаваше в British Council началото.
Рядко се виждаме с Ивета, но ме изуми с професионализъм. Това бе нейния коментар:

Виждате ли какво значи професионализъм? Изобщо няма коментар за знания, правопис, значение на думи… Директно на проблема – Учителката иска да ги забие! Ще рече, че лошите резултати са следствието а не проблемът!

Подобно твърдение изказа и Митко Германов – отново съученик от английската и преподавател по математика (на английски) в частно училище. Според него ако искаш да провериш тези знания у детето, това не е начина. Да де, ама Митко завърши университета Корнел в САЩ и преподава няколко години в Барселона, преди да се прибере в България. А нашата директорка на Лиляната даже не знае английски – wtf. На срещата ми каза „-Г-жа Илиева си има диплома и висше, всичко и е наред.”
И тези хора ще учат детето ми на английски, а аз трябва да му обяснявам как некомпетентното е за уважение, щото били учители и имали дипломи?!?
Ами ето – има и други хора с дипломи, които също са учители. Верно, по-различни дипломи, но никога не съм ги чул да се жалват от родители.

Тук не говорим за разлика в знанията, а в отношението и манталитета. Другата класа си е друга класа.

Можете да се включите в дискусията в Telegram канала Kendov.com

Мислете хора, това са вашите деца. Мислете сега, защото в тази работа няма да има после!
Сега вече знаете какво се случва в Лиляната (Училище Патриах Евтимий Пловдив). Преценявайте спрямо житейския си опит! Не всички учители са такива, но точно този екип е ужасен.

И помнете – Избягвахте Лиляната, но ако все пак сте решили да сте там, в никакъв случай в обикновена паралелка! Там явно слагат най-слабите преподаватели. За някои от останалите съм чувал и добри неща.
Ако може също не си мълчете, когато тъпчат детето Ви. Пишете ми, ще помогна с каквото мога на всеки. Последствията могат да бъдат трагични.

Следващата статия – Беседи с директорката на Училище Патриарх Евтимий Пловдив – г-жа Валентина Стоенчева.

За  срещa моля използвайте посочената форма.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *