Покупка на имот с кредит – как да не ни излъжат

25726_2Покупка на имот с кредит – как да не ни излъжат

Последните месеци доста хора се обърнаха към мен за консултация за жилищен кредит. Решили са, че парите им в банка бездействат и смятат, че недвижимият имот е добра инвестиция. Това може само да радва консултантската ми душа, но от друга страна силно ме натъжава начинът по-който се оставят да бъдат лъгани. Затова пиша тази статия и дано стигне до повече хора, за да не бъдат лъгани и моята работа да се улесни.

Какви са стъпките за покупка на имот с банков кредит?

1. Първата, ама най-първата стъпка е срещата с мен. Разбирайте кредитен консултант, познаващ условията по кредити и практиките на банките. По този начин ще получите таканареченото „предварително одобрение на доходите”. Това ще ви даде ясна представа какъв размер кредит ще получите и до каква цена жилище ще успеете да си закупите. Хубаво е да знаеш докъде да се простираш.

2. Харесвате си жилище и се свързвате с адв. Кендова. Естествено нито аз съм единственият финансов консултант, нито адв. Кендова е единственият адвокат, но последствията при евентуална некомпетентност на адвоката или консултанта ги плащате Вие.
При всички случаи обаче имате нужда от адвокат! ВАШ АДВОКАТ! Не адвокатът на продавача, не адвокатът на брокера на недвижими имоти, а адвокат който да защитава ВАШИТЕ ИНТЕРЕСИ! А те не съвпадат с интересите на продавача или на брокера.

kami_1

Какво да изискате от адвоката?
– проверка на историята на имота. Всичко ли е наред в предходните документи, да не се окаже, че купувате от човек, който не е продавач или да не получите впоследствие отказ за кредитиране от банката. Банката също ще провери историята на имота, но по документите които адвокатът Ви е осигурил и ПРОВЕРИЛ. Защото ако някой документ е фалшив и в банката няма да го хванат. Ще Ви вземат имота, но кредитът ще Ви остане да го плащате. А фалшиви документи колкото искате.
– изготвяне на предварителен договор. Тук има доста специфики на които няма да се спирам в детайли, а само на последствията. Когато отидете за кредит в банката, тя изисква документи. Ако продавачът не ги предостави и няма такова задължение, а вие сте платили капаро, то тогава няма да имате кредит, ще пропуснете срока на договора и ще изгубите капарото. Това се случва доста по-често отколкото предполагате – да си знаете. А 10% са си 10%
– (добавено благодарения на моя приятел Ангел Тодоров) “Пазарлък с продавача за смъкване на цената, пък ако ще и с 2% да е

3. След срещата с адвоката, проверката на имота и сключването на предварителния договор, вече можете да платите капарото и комисионна на брокера. Те си ги искат при сключване на предварителния договор, а не при изповядване на сделката. Определено не е редно, защото както казах продавача може да не предостави някой документ и сделка да няма. но при положение, че сте се консултирали с адвокат и сте наясно с риска, решението за плащането на комисионна на брокера си е ваше.

4. Връщате се при мен (финансов консултант) и подготвяме документите за кредита по стандартите на съответната банка, която сме определили за най-подходяща във вашия случай (понякога това са 2 банки). Получавате информация как работи тази банка, колко дела е имало срещу нея, какво да очаквате и за какво да внимавате. Все пак ще останете банков длъжник за следващите 20 години, нали така?

5. Останалото е лесно – нотариус за изповядване на сделката и шампанско преди да сте започнали ремонта 🙂

Това е от мен. Дано съм Ви бил полезен и помнете – Животът на един кредит е 5 години. След този период 95% от хората предоговарят нещо по кредита, ще го погасите предварително, ще стане предсрочно изискуем, ще се увеличи, намали…

Aко Ви харесва тази статия, помогнете като я шернете във Facebook.

Draftis

Васил Кендов
Draftis – кредитни консултанти
www.draftis.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *