Кредитна карта на ПИБ – повече проблеми в чужбина, отколкото ползи

Кредитна карта на ПИБ – повече проблеми в чужбина, отколкото ползи

Много е трудно да обясниш на един човек какво ДИГИТАЛНО ЕВРО, какво е CBDC (Central Bank Digital Currency) и какво ще се промени с тяхното въвеждане.

Тук на помощ идва ПИБ с тяхната кредитна карта. Когато работи е ОК, но когато спре да работи в чужбина или работи по начин по който не можеш да я използваш, тогава нещата стават доста грозни. Въпросът е в колко % от случаите работи?

Тази година решихме да почиваме на море с кемпери в Испания. Да сменяме плажове когато си поискаме и да спим където, и както пожелаем. Не се получи съвсем според плановете, но за това в друг пост.
Съответно кемперите се резервират и се плаща със същата тази кредитна карта на ПИБ. Хората обаче са си описали, че ще искат 2000 EUR депозит на място при взимането на кемпера, да го имаме предвид и да ги осигурим по кредитната карта.

Тук общото с дигиталното ЕВРО е, че в компанията за отдаване на кемпери под наем не приемат пари в брой. Само от кредитна карта. Кешът просто е безполезен при тях.

Зареждаме ние предостатъчно пари в дебитната карта (отново на ПИБ), взимаме си кеш за всеки случай, превръщаме и кредитната карта в дебитна макар и не с 2000 EUR над размера на кредита, като внасяме повече отколкото е лимита за всеки случай, и тръгваме спокойни.

Да обаче когато стигнете на място в Испания, платили сте вече 1000 евро наем на кемперите, заредили сте картите и… не работят. Пробваме с дебитната – не става. Интернет приложения, кодове за сигурност… не става и не става, а е вече 18.00 и ще затварят. Хрумва и на адв. Кендова да прехвърли средствата от дебитната в кредитната. Ставало лесно с приложение. Прехвърлихме ги и… пак не става. Получваш си кода ама не става.
Само да знаете, че обратното прехвърляне от кредитна карта на ПИБ към дебитна на ПИБ е невъзможно. Ами сега?!? Пари в брой не приемат.

Идва ми на акъла да пробваме с моя Револют, но нали съм параноик и не държа там 4000 лева. Обаче звънкам на Дениса, понеже знам, че той държи пари по Револют и за 2 минути вече имам зареден Револют. Него го прие без АБСОЛЮТНО НИКАКВИ проблеми.

Спомних си аналогична ситуация в Швеция, където също не искат кеш, а моята кредитна карта от Пощенска я блокирали от банката защото съм се опитал да платя 16 Евра (в крони) за градски транспорт. Било съмнителна транзакция, а в 22.00 вечерта нали се сещате как им работи кол центъра на Пощенска? Щях да си дрема на летището до сутринта, ако шофьора на последния автобус не беше човек.

И за да е пълна картинката, на следващия ден имаше същата ситуация с другия кандидат кемперист, но с карта на Пощенска. И тя не работи. И него Револют го спаси.

Понеже нали уж съм специалист по банкови проблеми, стоя и си мисля къде ли е проблема. Най-вероятна ми се стори версията, че времето на действие на секюрити кода който пращат с SMS е много кратко и докато мине през два мобилни оператора вече е изтекъл. На кой да се сърдиш сега – на испанските мобилни оператори, на българските, на сървъра на банката или на себе си, че изобщо ползваме услугите на ПИБ?
Друг евентуален проблем е, кредитната карта да има лимит за плащане, но следкато сме я превърнали в дебитна, не би трявало да има проблем. Револют защо няма такива лимити, м?

Да не забравя да кажа – безконтактната функция на картата на ПИБ не работеше в 90% от случаите на плащане. Винаги искаха да вкарваме картата и да въвеждаме код.

Моля използвайте приложената форма за записване на час за среща

Изводите който си правя са няколко:

1. Българските банки са още в каменната ера с каратовите разплащания. Толкова секюрити са сложили, че просто вече не могат да изпълняват функциите си. Ако можете използвайте чужди кредитни карти. Ако не можете – оправяйте се. Щом четете това, значи сте предупредени и сте го неглежирали. Дремете си по летищата и плащайте неустойки за неплащане.

2. Българите верно сме си овце. Постоянно се говори за дигитално евро и CBDC, но всеки си трае и вярва, че няма да е толкова зле. Ами не знам колко години минаха от случая с летището в Швеция, но нищо не се е променило. Може пък точно за Вас да се промени, знам ли? Кредитната карта си е същата дигитална валута като догиталното евро.

3. При електронните разплащания има прекалено много посредници за едно плащане. То не е банката с всичките им процедури и методики, то не са мобилните оператори (особено ако сте в чужбина), то не е производителя на телефона и разработчиците насофтуера му. Ами ако си изгубите телефона как ще си платите бе хора? Какво като имате кредитна карта, като нямате телефон, на който идват кодовете за сигурност? Ами ако батерията Ви е паднала?
В крайна сметка към кой ще предявите претенцията си и дали изощо ще я предявите?

Ето линк към предходната случка в Швеция. Нищо не се е променило, става само по-зле с повече посредници при разплащанията. А ДИГИТАЛНОТО ЕВРО ни зове.

К’ва е яка тая кредитна карта… Дали работи в чужбина?

Васил Кендов
Изстрадал специалист по лични финанси
Планирайте за да не страдате

Моля използвайте приложената форма за записване на час за среща

3 comments

  1. Диана Илиева Reply

    Не разбрах какво искате да кажете с това, че сте “превърнали кредитната карта в дебитна” – известно е, че коли под наем по-често се дават само срещу кредитна карта и не става с дебитна.
    Също така, дебитните карти също имат лимит и той се променя за секунди и много лесно през електронното банкиране на ПИБ. Разбира се, може и в офис.
    И предпочитам да има лимит за защита при кражба, отколкото да е безлимитно. Ако си мислите, че това с кражбата няма как да се случи, поговорете с някой служител на банка, който се занимава с жалбите по въпроса.

    • VassilKendov Post authorReply

      Аз нищо не мисля за кражбите, аз консултирам дела срещу банки, отказали да платят при кражба на данни.

      Но ако кажете ще говоря и с някой служител 🙂

      Превърнах я в дебитна значи, че не съм ползвал сумата по картата, а съм внесъл по нея още 2 пъти по толкова, колкото е лимита

  2. Tse Reply

    Преди бях с карта на пощенска банка. Веднъж даже отказа да работи в магазина на летището…
    Сега съм с карта на ЦКБ и не съм имал проблеми. Плащам на ПОС терминали в чужбина редовно, хотелите също нямат проблем да блокират суми. Досега не е била блокирана за съмнителни трансакции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *