Ще чакаме рейса докато не разберем, че PR-a работа отчита, но работа не върши

Последните няколко дни транспортът в Община Родопи е обект на дискусии и манипулации.
Това е така, защото е нередовен и графикът не се спазва, а много жители на Община Родопи работят в Пловдив и не могат да се придвижват.

Както са казали мъдрите хора, един проблем не може да се реши, ако не се припознае като проблем и не се назове с истинското му име. В противен случай как ще бъде решен, ако не знаем, че точно това е проблема.

Подоно е положението в Община Родопи. Реалният проблем се неглежира, а вниманието на хората се отклонява с цел PR.
Нагледен пример за това са проблемите в село Първенец през последната седмица. От една страна имаше спукана тръба, което е често срещана ситуация във всяко населено място и доста отработена схема за отстраняване от ВиК. Кмета на Общината обаче скочи като лъв да отстрани проблема, направиха се няколко инспекции, пуснаха се снимки и изявления във Фейсбук… Изобщо ще речеш, че ако не беше този шум, ВиК нямаше да оправят проблема. Всички знаем, че това не е така, но как иначе да отчетеш дейност?

От друга страна пробемът с транспорта на хората за работа и на децата от училище си го имаше от преди изборите. Никой не се сети да зададе въпрос на стария нов кмет за нередовността на градския транспорт. Аз написах статия по въпроса, но ми беше обяснено как нищо не разбирам, защото тогава преблемът се решавал с искане за КВОТА ЗА ТРАНСПОРТ.
Както тогава, така и сега това не можеше да стане, но пък парира неудобните предизборни въпроси. Тръгнаха да решават друг проблем и ето резултата седмици след изборите. Преизбрахме си кмета и пак сме недоволни.

Сега на жителите на Община Родопи отново се внушават няколко много грешни тези, за  решаването на проблема с транспорта.

Първата и най-неправилна теза е, че проблемът може да се реши на парче. Говори се за проблем с траспорта само за селата Марково, Първенец и Храбрино.

Ами останалите села? Брестовциа също има този проблем. Златитрап също. Ами Бойково, Ситово, Лилково, Дедево… Те не са ли част от нашата община? И те имат същите проблеми, но явно не са толкова важни.

Втората теза е, че проблемът ще се реши със селски събрания на хората


Не няма да се реши със събрания на хората. Те избраха преди няколко седмици хора, които да им решават проблемите с превозвачите. Самите жители нямат договорки нито с Община Пловдив, нито с превозвача, а което е още по-странно очаква помощ от жителите при положение, че те нямат и правомощията да решат този проблем. Нямат и правомощията да преговарят с който и да е било, освен с общинската администрация на Родопи.

Решението на проблема само за 3 села – Марково, Първенец и Храбрино, обрича останалите на липса на транспорт. Кой е този превозвач, който ще поеме само далечните села, докато негов конкурент събира печалбата от най-близките и най-големите,м?

Третата теза е най-интересната. Тя е свързана с това, че се очаква проблемът да бъде решен с разговори.

Разговори с Областия управител, с кмета на Пловдив, с превозвача, с хората по места…
Аз смятам, че проблемът ще се реши с ПАРИ, а не с празни приказки. И колкото по-рано го осъзнаем, толкова по-бързо ще бъде решен.
Цялата Пловдивска преса гърми как Община Родопи и кметовете на трите села искали Пловдив да пусне своя транспорт до тези села.
А КОЙ ЩЕ ПЛАЩА?
Община Пловдив самата няма свестен транспорт, та камо ли да реши превоза на съседните села. Транспорта в Пловдив както и в Родопи е субсидиран от Общините.
Сега като знаете какво е предложението някъде да прочетохте кой ще субсидира новите линии? Или те ще го правят за сините ни очи, ей така благотворително?

Някой знае ли колко пари са се дали последната година от Община Родопи за субсидиране на транспорта?

Защото преди няколко дни на спешна сесия се прие новия бюджет на Община Родопи. Ако там няма заложени средства за събсидия на транспорта, остава бюджета на Община Пловдив да отдели тези пари, за да могат жителите на Родопи да имат транспорт. Хубаво пожелание, но наблюдебието ми е, че общинските съветници в Пловдив са някакси по-вчас от нашите. Надали ще посмеят да плащат за транспорта на Родопи. И тук идва четвъртата теза.

Четвъртата теза е, че Община Пловдив може и има правомощията да осъществява транспортни услуги на територията на Общиа Родопи.

В интерес на истината не съм проучил тази теза. Може и да е възможно юридически, макар да се съмнявам малко. При всички положения ако градския транспорт в Пловдив е субсидиран, то тогава Община Пловдив ще трябва да субсидира и транспорта на Родопи. А защо да не пуснат и междуградски линии по същата логика примерно до Варна?

С две думи добре е че общинарите пробват различни тактики, но е хубаво и да имат малко самооценка за проблема. А той си стои от преди изборите. Тогава не успяха с исканията за квоти за транспорт и САЛВА БОГУ.
Това би значело, че Общината ще има своя транспортна фирма. Това са инвестиции за автобуси, за изграждане на автогари, субсидии, плащане за автогара на територията на Пловдив… Изобщо най-лесни начин да фалирате Родопи е да започнете изграждане на собствена транспорта фирма.
Естествено има и друг начин – да се даде транспорта на външна фирма, но тогава работещите в Пловдив ще трябва да спрат д апътуват, защото цената на билета няма да е 1 лев.

Как си представяте цената на билета в Пловдив от Центъра до Коматево да бъде същата като цената от Центъра до Марково? И как кондуктора ще следи кой къде се качил и кой до къде е платил и трябва да слиза, ако се удължи линията на 20-ката от Коматево примерно?

А обществена поръчка нова трябва ли да се прави за тези линии или викате ей така просто им нареждаме на превозвачите и те почват да возят до Храбрино? А кой ще я прави тази поръчка – Пловдив или Родопи? От чий бюдет ще се плаща? Има ли ги тези разходи заложени в бюдета?

Докато не се научим да не вярваме на PR-а, ще си дремем по спирките или ще си плащаме скъпо и прескъпо за транспорт, ако и да сме на няколко километра от Пловдив.

И разберете едно – ЕДИНСТВЕНИЯ ОТ КОЙТО МОЖЕМ ДА ИЗИСКВАМЕ И ДА ИМАМЕ ПРЕТЕНЦИИ Е КМЕТА НА ОБЩИНА РОДОПИ!
Само той ни е длъжен с нещо, никой друг! Само той има правомощията да реши проблемите ни с транспорта, стига да знае как. Няма селски събрания, няма отправяне на неизпълними искания. Трябва си визия, но визия явно липсва. Затова ще си плащаме!

Васил Кендов – Финансист и жител на Община Родопи

Вижте също статията за транспорта в с. Марково

П.П. С нетърпение очаквам новите цени за транспорт, след изтичне на договора на Пловдив и Хеброс бус. Искам да видя и коя автогара ще се използва, следкато Родопи е собственост на Хеброс бус, а Филипово е от другата страна на града. Дали пък Община пловдив няма да изгради друга автогара за да обслужи Родопи или общинския съвет ще предпочете да затвори очи и да използва някоя последна спирка като автогара?
Следя с интерес как мерките на парче ще бръкнат в джобовите ни, а ние ще си научим урока или ще си плащаме!

Моля използвайте приложената форма за записване на час за среща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *