Как да се реши проблемът с водата в с. Брестовица

Как да се реши проблемът с водата в Брестовица

След 4 одини проблеми с водата, най-накрая местните жители на Брестовица напипаха правилния начин за решаването на този пробем и той е ПРОТЕСТИ.
Ако обаче не знаем какъв е зародиша на проблема, да се скъсаме от протести, решение няма да има. Затова ще опиша основните точки, които имат отношение към решаването на проблема с водата на Брестовица.

Става въпрос за пари

Тук всички ще отбележат, че е много ясно, но да Ви кажа за какви конкретно пари става въпрос.
Без да съм хидроинженер, мога доста точно да предположа, че на село като Бретовица, подмяната на тръбите би струвало около 30 милиона лева. Поне на подобни села в други общини на които съм съдействал за финансиане беше толкова. Брестовица е доста по-голямо и затова съм завишил, но предполагам неоходимата сума е близка до тази.

Откъде може да дойдат тези пари?

Имайте предвид, че бюджета на Община Родопи е 52 млн лева. Тук влизат всички раходи, включтелно новата служебна кола на кмета на общината, новите фотоапарати за отразяване на ПР акциите, но също така и заплатите на учителите и закуските на деата в училище. Това е цялата сума.
Отделно предизборно беше теглен кредит от 7 млн лева.
Акцентирам на кредита, тъйкато той се прибавя към съществуващия вече такъв, което отрязва най-естествената възможност за финансиране на подмяната на тръбите на Брестовица, а именно финансиране чрез кредит.
Искам да припомня, че голяма част от кредита от 7 млн беше похарчен за други села или за разходи, покривани безплатно по Програмата за възстановяване и устойчивост. Нали помните каква еуфория и гордост настана след смяната на осветлението на селата? Беше отразено доста добре във ФБ и на страницата на всяко село от Община Родопи. Е тозно този разход нямаше смисъл да се прави, тъйкато се покриваха безплатно от въпросната Програма за възстановяване и устойчивост. И тук идва следващия проблем.

Общината няма капацитет да усвоява средства по програми и европейски проекти.

Като казвам няма капацитет, разбирайте интелектуален. Демонстрирах го достатъчно добре с горния пример с осветлението. Вместо администрацията да седне и да напише проект за финансиране, те теглят кредит. Както се казва – Те толкова си могат!
Ако поглднете отчета за бюджета ще видите, че миналата година има заложени 500 000 лева приходи от европейски проекти и 0 лева изпълнени. Това значи, че няма нито един проект.
Друг е въпросът, че 500 000 приходи от проекти е нищо за една община. Примерно осветлението на омразния гр. Пловдив в който всички от администрацията на Община Родопи се надпреварват да купуват апартаменти, има улично осветление изградено по Норвежката програма. Не знам дали в нашата община са чували за тази програма, но поне в отчетите и плановете за бюджета не се виждат такива планове.

Да обобщя до тук

След изтегления и рададен на други села предизборно кредит, Община Родопи не може да изтегли нов за водоснабдителната мрежа на Брестовица.
От досегашната работа и финансовите отчети е видно, че по програма средства също няма как да бъдат отпуснати. И това вече 4 години.

Моля използвайте приложената форма за записване на час за среща

Средства от държавния бюджет

Предвид това, че предходните 2 най естествени начини за финансиране са недостъпни за Община Родопи, помощ от централния бюджет явно остава единствения начин на финансиране. Това, което забелязвам обаче в принципа на работа на общинската администрация е кастовия принцип. „Ти не си от нашите и затова за теб няма“ или обратното – „Ти си гласувал за нас, ще видим какво можем да направим“.

На същия принцип стоят нещата и в държавата. Избраме си Бате Бойко и едни фирми печелят. Идват ППДБ и правят чистка в администрацията и назначават свои.

За съжаление този принцип съществува от „време оно“, а в повечето случаи дори работи. Поне докато се се изчерпат парите.
В нашия случай парите са изчерпани. Борим се да влизаме в монетарния съюз и бюджетния дефецит е много важен, а пари за други разходи НЯМА.

Ще падат ли цените на имотите през 2024?

Защо ви ги пиша тези работи?

Защото населението на Община Родопи си избра кмет от БСП. Няма лошо, но когато стане въпрос за пари, а принципа в държавното управление е същия като в нашата община, то тогав ана кой кмет да дадеш 30 милиона? На кмета на БСП или на твоя си кмет, който е избран от твоята партия?

Пак казвам – не се сърдете на управляващите. Те работят по същия начин както нашата администрация. За едни села има, за други няма. Брестовица е селото за което вече 4 години няма. Сега кметицата е „на г-н Михайлов“, но пари пак няма, ЗАЩОТО ВЕЧЕ ВСИЧКИ КМЕТОВЕ СА НА Г-Н МИХАЙЛОВ.
А баницата е малка. Не става да се разпредели, пък и на кредит сме яли досега.

Въпреки всичко решение има

И хората от Брестовица го намират. От моя опит с администрацията на Родопи съм разбрал едно – приесняват се единствено от обединени групи хора и лош ПР. Ако има начин нещо да се случи, то тов аще бъде само следствие на протести. Като не Ви чува кмета Михайлов, прескочете го. Протестирайте пред Областната управа. Там не са от БСП и ще имат изгода да се намесят. Пишете на Областния, идват избори това ще му е дивидент. Викайте повече телевизии, пишете във ФБ, идвайте на заседания на общинския съвет и поставяйте исканията си.
Говорете със съседите си, обединете се и изисквайте. Пари в бюджета както казах няма, няма и скоро да има. Този път с „мазнене“ във Фейсбук няма да стане. Ясно е, че много хора свикнаха на подаяния от кмета, но идва момента в който трябва да изискваш полагащото ти се.
Обединете се с други хора със същите проблеми в Община Родопи. Примерно комитета в Белащица. Хората и до референдум стигнаха. Тогава много други им се смяха, а общината се опита да го осуети, но сега става въпрос за вашите деца.

Какво да очакват хората с ипотеки след въвеждането на еврото

Нма да стане от един път, но няма друг начин. Пасивността не води до нищо добро. Положението е такова, че с ръкопляскане на ПР постовете на г-н Михайлов във ФБ няма да се случи. “Пари си трябват”, а парите следват проектите или интересите. След последното гласуване, интересът към вас явно е спаднал. Щом от 4 години е този проблем и пак гласуваме за още от същото, значи проблем няма.

Идват избори, използвайте ги. Ако ли не, заредете се с още 4 години търпение. За който трябва вода има достатъчно.

Васил Кендов – финансист
Моля използвайте приложената форма за записване на час за среща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *