Какво пропуснахме в мерките за Ковид 19 и защо няма да работят

Какво пропуснахме в мерките за Ковид-а и защо няма да работят

В изграждането на всяка система си има стъпки – 1-ва, 2-ра, 3-та… 5-та. В общи линии ние не изпълнихме стъпки от 1 до 4, а сега се опитваме да налагаме стъпка 5.
Аз съм застъпник на тезата, че не Ковид-а ни убива, а липсата на здравеопазване и адекватни мерки за справяне с пандемията.

А какви мерки бяха възможни и нормални?

Най-напред беше редно да се събере щаб от нормални и мислещи хора, а не калинки, който щаб да включва не само лекари, а хора от потенциални сфери, които биха били засегнати от бъдещи мерки – учители, дейци на културата, родителски организации, бизнеса, хотелиерите, транспорта, пенсионерски организации…

В момента имаме повече информация отколкото във времето, коато ген. Мутафчийски се хилише в ТВ предаванията и ни убеждаваше, че това е „просто един вирус”. После се обърна на 180 градуса, но това е нормално. Ненормално е, когато нямаш информация да правиш изводи.

Ето как би трябвало да протече една организация по подготовка за пандемия с минимални средства.

Продължава след рекламата
VIP услуга за фирми – онлайн консултация при проблемен кредит

1. Да повикаме китайците – какво ни костваше да поканим двама вирусолози от Китай? Така или иначе плащаме луди пари за командировки на държавни служители предполагам, че все за едни самолетни билети и двуседмични хонорари за двама учени ще се намерят пари в тази държава.
За две седмици нашите вирусолози биха научили неща, които иначе би им отнело 3 месеца ии направо 1 година, имайки предвид мащабите на Китай и статистическата база с която те боравят.

2. На базата на получената информация, нашите учени трябваше да излязат със становище за най-ефективното лечение на заболяванията и единен протолкол. Този протокол да бъде предоставен на мин. на здравето, който да осигури логистиката, обученията на лекарите, организацията и необходимите запаси от лекарства.
Да бъде сведен протокола до GP-тата, които да минат кратък курс, симпозиум или онлайн обучение, но задълително всички да бъдат обучени. Да знаят не само лекарствата, а да са наясно:
– в кои болници има Ковид отделения
– кои лаборатории правт PCR тестове и кои лаборатории анти тела.
– Да са наясно какви документи и какви тестове ще се искат за постъпване в болница, колко струват и кой ги плаща.
– Най важното – как да се пазят те самите от Ковид-а?

А ние какво направихме – изолирахме GP-тата от процеса. Браво на Министерството.

Тук ключовият момент е ценовата политика по отношение на избраните лекарства и тестове
. Повечето хора не знаят, но цените на лекарствата са най-регулираните цени в страната. Всяко лекарство си има предела цена и методика за ценообразуване. Нищо не пречи да се промени наредбата за определен период за тези лекарства с цел да се избегне презапасяването.
С две думи ако го изпише лекар на рецепта – цена по НЗОК примерно 5 лева. Ако е за свободна продажба 105 лева. Щом искате презапасявайте се тогава. Ако нямалеят наличностите, министерството на здравето да има готовност да направи свободната продажба 505 лева (примерно)

Тук идва най-важната стъпка

При проблем с банка или кредит – заявете среща

3. На базата на горните 2 правителството трябва да проведе консултации с посочените по-горе групи и да вземе решение за здравната политика, която ще следва.
– ще следваме шведския и английския модел, където това заболяване не се лекува в леките му форми.
– ще следваме китайския модел, в който се затварят градове или дърава за месец и всичко приключва.

Тук на помощ трябва да дойдат финансистите и тяхната дума трябва да е най-тежка.

Четох хубава статия от 2013 година, как по времето на управлението на ГЕРБ са закрити 17 болници. Болниците добре, но персонала какво мислите, че е направил? Като закриеш болницата в Белоградчик примерно (закрита е), ако персонала трябва да се мести за да упражнява професията си, изборът е Видин (на около 43 км), София (около 116 км.) или Мюнхен (колкото и да е, но при една не лоша заплата и гарантирано взимане на работа. Все пак си здравен работник по време на пандемия в Германия). Така и така се местиш, въпросът е къде. Мисля, че изборът се подразбира.

Затова финансистите трябва да преценят на базата на получената от лекарите до момента информация до каква степен ще издържи здравната система и в кой точно момент можем да я натоварим? На база на възрастовата структура на населението да се прецени колко ще се натовари и колко легла да се приготвят. Какъв ресурс ще е необходим?

Щетите за икомониката също не са маловажни
, но те зависят от това кой модел ще се избере – Шведския или Китайския. И най-вече за кой модел държавата има ресурс. Защото всички искаме да влезем в болница ако се наложи, да ни приемат и лекуват компетентно, но като са закрити 17 болници, а персонал няма, тогава дали е възможен английския модел?
А ако затворим държавата, кой ще плаща заплатите на стоящите вкъщи и на затворените предприятия? Откъде?

От сегашната гледна точка и информация е по-лесно да се вземе такова решение, но Март 2020 нямахме тази информация, което прави изборът доста труден.

Така или иначе затова е избрано това правителство – за да взима решения. Ако са правилни – още по-добре, но това което направиха от Март 2020 до момента е направо… МАЛОУМНО. Китайски мерки за 30 болни на ден и шведски мерки за 3000 болни дневно.

Ето и още потенцилани въпроси и мерки, които би следвало да се обсъдят преди взимането на каквото и да било решение.

4. Заплащане на лекарите, мед. сестрите и санитарите на първа линия.
– Естествено е да дадеш СОЛИДНИ бонуси на тези, които са в ковид отделения или в бърза помощ. Няма да е вечно, но поне да е добре платено. Все пак те спасяват човешки животи. А ние какво направихме – мярка 60/40 за футболистите на Лудогорец. Какви животи спасяват те не знам, но явно са важни. Кръчмите с намаленото ДДС явно също са важни.

5. Времето от Март 2020 можеше да се иползва за скоростно обучение на санитари и мед. Сестри
, които да изпълняват поне някои операции. Казвам някои защото далеч не става за 3 месеца да създадеш квалифицирана мед. сестра, но поне адмистративните задължения (които не са малко), както и някои по-елементарни операции по взимане на кръв и проби за бързи тестове е напълно възможно. В последствие да помислиш за насочване към допълнителни курсове и програми за мед. сестри на тези полуобучени кадри с вече натрупан опит и практика. И без това има крещящ недостиг на такъв вид персонал. С един куршум два заека – справян с пандемията и реформа в здравеопазването.

Продължава след рекламата
VIP услуга за фирми – онлайн консултация при проблемен кредит.


6. Закупуване на линейки и стиковане на екипи за тях за работа 24 часа
. Една линейка знам, че струва около 120 000 лева (втора употреба – нали все гледаме да минем тънко). При закупуването само на 10 линейки, ще е възможно да се посещават 240 души в по-тежко състояние дневно. При добре обучен персонал и най-вече мед. сестри, докато докторът преглежда и обяснява, мед. сестрата ще може да оформи документите и да намери правилното място за пациента.
Естествено ще има доста спекулации от страна на пациентите и ще се викат линейки безпричинно, но това е положението. Приемаме го и го правим. Просто трябва да бъдат предупреждавани пациентите, че посещението влиза в регистър и последващ специализиран транспорт, свързан с това заболяване е за сметка на пациента. Логиката е като на „лъжливото овчарче”, но от народната мъдрост няма по-правилно решение.
Викнал си линейка, обърнато ти е внимание. Сега е пандемия и обръщаме внимание на следващите. Твоя един час ти е бил даден и всичките въпроси са ти отговорени. Ако си бил за болница ще те вземат и настанят. Ако не си бил за болница, значи грешно си преценил и си отнел възможността за преглед на някой друг. Оттук нататък има GP. Ако мед. сестрата е обучена както трябва, GP-то ще знае какво е било състоянието ти при прегледа и какво лечение ти е предписано. Вече си в ръцете на GP-то, което си избрал и от неговата компетентност и възможности зависи дали ще бъдеш приет в болница и коя болница.

7. Социалната страна на нещата. – Най-голямата глупост, която чух е, че ще се дават помощи на детегледачки за хора, които безработни. Тук искам да направя едно лирично отклонение – АБЕ ИДИОТИ С ИДИОТИТЕ ВИ, НАЛИ СА БЕЗРАБОТНИ И МОГАТ ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ДЕЦАТА СИ, КОГАТО НЕ СА НА УЧИЛИЩЕ?

Вместо да раздадем тези пари на родители, които си остават вкъщи с децата си, които не ходят на училище, ние тъсим под вола теле. Единственото обяснение, което ми идва на акъла за такава мярка е, че се гони прдизборно раздаване на пари на още хора, които да гласуват за нас.

8. Длъжни бяха управляващите през тези няколко месеца от март 2020 до момента да осигурят организация по обучение на деца, учители и родители да работят с програмите за дистанционно обучение. Длъжни бяха да преработят и програмите за такъв начин на обучение. Имаше време, а и ресурс за такава стъпка. Желание и организация обаче липсваше.

9. Възрастните хора – всички знаем, че те са най-податливи. Но знаем също много добре, че по-голямата част от тях имат имоти на село.
Много ми хареса израелският министър председател как в онлайн изказване призова възрастните хора да бъдат пазени. Да се приготвят и карантинират ако имат вили или имоти тип втори дом в малки населени места. Да намалят общуването с децата си и с младите хора, както и социалните контакти.

10. Затварянето на зведенията е мярка без нужда от аргументация, но все пак да отбележим, че персонала на заведението потенциално може да зарази всеки клиент стъпил в заведението. Аз се чудя и доставката на храна по домовете при положение, че е сготвена все пак от персонал как гарантира безопасност, но това си е мое мнение.
Знам, че сега ще „гракнат” много хора и ще започнат дебати как в ресторантите целия персонал си прави тестове на всеки 2 часа, а се дезинфекцира на 3 минути, но разберете едно – един болен служител, може да разнесе заразата на стотици клиенти поръчващи храна за вкъщи онлайн.
И всичко това само и само да не си сготвиш сам. При толкова рецепти в интернет и толкова кулинарни предавания да поръчваш готова храна онлайн с цел да се предпазиш от Ковид за мен е лудост, но това е реалността.
Определено е по-добре да се плащат 80% от заплатите на готвачите в заведенията, за да си стоят вкъщи по време на пандемични мерки.

Други актуални анализи и статии
Ще има ли реална 10 годишна абсолютна давност за лошите кредити в България?
Да даряваш на инат


11. Голям проблем се оказаха връщащите се от чужбина българи
. Тяхното карантиниране и проследяване определено трябваше да бъде приоритет на държавата. Повечето които познавам се карантинираха. Но познавам и такива от малцинствата, които ги кониха по махалите в селата, защото се укриваха. А тези хора от глоби и заплахи не се вълнуват. Те са тук временно, защото на запад всичко е затворено. След месец два пак ще заминат, а ние ще останем с разходите по лечението на заразените.

Както е казал доктор Пирогов – „Най-евтина е превенцията.”
За мен за тези хора трябваше да има по-строги мерки и изолации, макар и със средства на държавата.

И нека не забравяме основния принцип на демокрацията – Не можеш да накараш никой насила да се съобразява с останалите, просто защото не става. Виж ако му платиш и вземе парите, тогава го гониш като капиталист. Искаме хората да си стоят вкъщи и да се карантинират – плащаме им.

12. На последно място, но от първостепенна важност е финансирането на всички мерки.
Нека го обобще така – сега ще имаме самолети и кораби, но бащите и майките ни ще умират, защото не сме насочили парите където трябва. А за смъртта им обвинявайте когото сметнете за добре. Може също по стара традиция си сипете по една ракия за бог да прости – по-лесно е отколкото да обвиняваш, изискваш или да си търсиш правата.

Та затова няма да проработят новите мерки. Нелогични, ненавременни, неправилно организирани, неправилно финансирани, недемократични и най-вече хората масово не им вярват.

При проблем с банка или кредит – заявете среща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *