Защо в Община Родопи съветници и администрация не желаят оналайн излъчвания на сесиите?

Когато се преместих от София в с. Бойково през 2020г. реших, че ще се опитам да направя нещо за тази община. Председател съм на Фондация Възраждане на българските села и сме дарили компютърни зали на десетки селца (включително и в Украйна), та се замислих дали пък не е редно да направя нещо и за общината, в която ще живея.

Подходих наивно и поисках среща с кмета. Той ни определи среща в с. Първенец, но… не дойде. Нямаше какво повече да очаквам от него и започнах да се свързвам директно с читалищата – Крумово, Ситово, Лилково, Бойково, Белащица, Златитрап, Младежкия клуб в Марково. Така се получи. Много добър прием навсякъде, а и много добри резултати. Бойково си направиха лятна занималя, в Крумово осигуриха безплатен достъп до Уча.се… В Марково обаче се получи най-добре. Може и да се сърдят останалите, но тамошната кметица г-жа Терзиева е най-дейна и най-сърцата. По-скоро  ако трябва да бъда честен, това което я отличава от останалите дейни кметове е визията. Визията за бъдещето, която за съжаление липсва на ниво Община. Дори в Младежкия клуб в Марково направихме среща с доста изявени визионери от IT сектора в София и си поговорихме за професиите на бъдещето. Това без подкрепата на г-жа Терзиева не можеше да се случи и това е самата истина! Ако съм на марковци ще си я пазя и къткам, защото надали ще намерят по-добър кмет.

Окрилен от добрите резултати, реших да се загледам в бюджета на Община Родопи. Все пак това ми е работата – финансист съм и си мисля, че разбирам от тия работи. Понеже бях гледал заседания на общинския съвет в Пловдив си помислих, че мога да гледам и тук заседанията онлайн. „Да ама не”, както казваше Петко Бочаров. Общината нямала технологичната възможност да излъчва онлайн.

Tук по-младите ще възкликнат – wtf? Всяко 10 годишно хлапе знае как да стриймва в Youtube или FB. Освен това всички училища от времето на Ковид-а ползваха платформи за онлайн уроци. Няма как Община Родопи да не може да излъчва онлайн. Най-малкото е безплатно. Иска се само желание.

Оказа се че желание няма. От първото заседние, на което присъствах през 2020 и обърнах внимание на този проблем, до ден днешен Община Родопи не направи такива излъчвания.
В интерес на истината г-н Цанков (председателя на общинския съвет и сегашен кандидат кмет) пое ангажимент да „провери как стоят нещата” (имам го на запис), но в крайна сметка едно голямо НИЩО!
За съжаление и кмета г-н Михайлов явно беше ОК и не повдигаше този въпрос. Не мога да допусна, че е от неразбиране, защото както казахме най-лесно е да питаш всяко 10 годишно хлапе как се прави и то ще ти покаже.

Аз нямам друго разумно обяснение защо толкова се опъват на това онлайн излъчване на заседанията освен страха от това, заседанията да станат общодостъпни до всички граждани. Много би било лесно сега в предизборно време да извадиш запис и да се види кой какви ги е творил, но тази възможност е отнета от общинарите.

Понеже любимата „дъвка” в момента е – „дайте предложение за решение на „даден” проблем”, искам да ви кажа, че предложения е имало, но никой не ги е чул и видял. И това е релания проблем. За да се промени нещо, първо трябва да има прозрачност и информираност на населението. Всичко останало е следствие.

Та това е моето предложение за начало на промяна в Община Родопи – да се излъчват заседанията на общинския съвет онлайн. Безплатно е и се прави за 1 ден. Само желание да имат.

За въпроси от избиратели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *