Защо Община Родопи не желае да печели, дори и да може?

Защо Община Родопи не желае да печели, дори и да може?

От известно време оставам с впечатлението, че Община Родопи е някакъв семеен бизнес. Или си от семейството и ти отпускаме малко джобни или си живей ако може незабележимо.
Във веки случай обче си длъжен да ръкопляснаш на TikTok изявите на кметовете и да ги венцеславиш при всяка новина, изглеждаща като хубава.
Побратимихме се с италианската община Барчелона Поцо ди Гото – голям праз. Не сме я чували никога, ама не може без снимки и лйкове.
Рожден ден на кмета Михайлов – статия в сайта на Общината и разбира се със снимки
Рехабилитирали улица – веднага статия и снимки, нищо че това ни е работата. Важното е да се знае.

Ей така стоят нещата

А мисленето и визията я оставяме по-натам.

Ето една визия, която споделих с Общинския кмет и друг кмет на населено място, която явно остана неразбрана, ако и да донесе доста приходи на общината за годни напред.

При ремонти и рехабилитации на улици, да се поставя оптичен кабел и да се изграждат трасета за интернет, който да бъдат отдавани под наем години наред, на интернет доставчици и IT компании.

Това би помогнало както на приходите на общината, така и на развитието и в IT сферата. Привличане на индустрия с висока добавена стойност и осигуряване на инфраструктура за хора които работят от вкъщи.

Преди години Пазарджик започнаха да дават разрешителни за обект, само ако се подпише декларация, че ще се остави отворен WiFi за да го ползват безплатно гражданите. така целият град беше опасан с безплатна WIFi мрежа и съответно безплатен интернет.
Разира се това не е съвсем уздържано решение, но като няма риба и ракът е риба.
Сега имаме възможност да го направим както трябва, но не би.

Да ама не. Това ще донесе пари на общината, но няма да донесе пари на кметовете. И без това се занимават с изкупуването и продажбата на земи. Представяте ли си ако пред всеки имот минава оптичен кабел за интернет какви ще са цените на имотите? Не че и сега не са, но има доста още земи за изкупуване.

Ето и примера от вчера

ЕВН копае канал за електрически кабел
(Рехабилитирахме улица)

На пръв поглед много хубава новина – прекарва се инфраструктура и се доставя ток.
(нов асфалт и много важен участък)

Я да видим какво стои от другата страна?
Паднал автомобил в изкопа и неполагане на оптичен кабел въпреки, че общината е дала разрешение за изкопни работи.
(когато решим да отговорим на европейските изисквания за вкарване на кабелите под земята, пак ще разкопаем и ще направим нова обществена поръчка)

(каналът от вчера е факт, както и катастрофиралият автомобил)

А как можеше да бъде?

1. Общината знае и дава разрешение за всеки изкоп, било той на ЕВН, ВиК, БТК, Община…
Први една нормална обществена поръчка (казвам нормална, защото сегашните не са най-нормалните, но за това друг път) и преди закопаването, изпраща екип който да положи кабела на този участък. Нанася го и на карта да се знае.

Между другото – Оптичният кабел е с цена между 0.60 ст, до 67 лева на метър. Сами преценете дали е по-скъпо от последващо разкопаване на улица. А ако смятате, че е скъпо, може само тръба да закопаят. Тя е 1.50 лв на метър. Доставчикът сам ще си изтегли кабела.

2. Общината обявява конкурс за отдаване под наем на изградените трасета. Надали някой интернет доставчик би предочел кабелите му да са по стълбовете и суитчовете му да горят при всеки дъжд. При месечна вноска от около 30 лева за интернет, всеки доставчик би се лишил в полза на общината от 5 лева на месец за наем на трасето при положение, че не би го изграждал той и комуникациите му биха били защитени под земята.

Представете си колко се копае в момента в Община Родопи. Само ако поставяха по една тръба за интернет кабел, половината община вече щеше да е включена с може би най-добрия интернет в държавата. Повярвайте IT фирмите не спят и не биха пропуснали такава възможност.

И все пак това са само мечти. Мечти за реализацията на които се изисква единствено организация и координация от Община Родопи.
Виж за организацията вече стои житейски и професионален опит, креативност, визия…

За каква визия обаче говорим като онлайн сесиите на обинския съвет се излъчват в TWITCH?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *