След изборите – по-високи данък сгради, по-високи разходи при покупка на имот и теглене на нов заем от 2.3 млр. EUR

Ден след изборите, България изтегли заем за 2.3 млр. евро от международните пазари. Паралелно с това се обсъжда нова методика за определяне на данъчните оценки на имотите, от които зависят пряко резмера на местния данък, така смет и нотариалните такси при покупка на имот.
Целият пакет данъчни закони вече е на сайта на парламента, като очакванията са депутатите да започнат да ги гласуват до края на седмицата. А новото там е, че се предлага заведенията да запазят ДДС привилегията си още една година.

С промените в ЗМДТ (закон за местните данъци и такси) се предлага размерът на данък сгради да може да се диференцира от общините по населени места, по зони в тях или по вид на имотите. Общините да могат също да променят данъчните оценки на жилищата на всеки ДВЕ ГОДИНИ в зависимост от състоянието на пазара на имоти.

И двете събития имат един и същ произход – стремежът да се запази дефицита в бюджета в рамките на 3%, което е ключово важно за приемането ни в еврозоната.

Това е добре, но обещанията на управляващите и съответно държавните разходи се увеличават всяка година, което налага финансиране на тези разходи. То става по 2 начина – чрез увеличаване на данъците от една страна и теглене на заем от друга, за да се финансира този планиран дефицит от 3%.
Реално погледнато, новия външен дълг е планиран в този бюджет. Тази година България пое външен дълг от 7.5 млрд лева, с част от който рефинансира съществуващи кредити, а с част от него финансира дефицита.

Моите наблюдения от години са, че българската икономика има нужда от около 4.5 млрд лева заем всяка година, за да финансира неефективността си.
В тази връзка в тримесечния доклад на БНБ бяха обявени доста обнадеждаващи данни и статистика, които с този нов външен дълг, вече не са толкова обнадждаващи.

„Към юни 2023 г. брутният външен дълг на България възлезе на 44.1 млрд. евро (49.3%от БВП), което представлява понижение с 375.6 млн. евро спрямо декември 2022г. (52.5% от БВП). Повишение на външния дълг се наблюдаваше единствено при сектор „държавно управление“ и банковия сектор.”

Така изглеждаха нещата до понеделник 06.11.2023

По спомен преди окло 3 години, държавния дълг беше едва около 35% от БВП и това беше гордостта на Бойко Борисов. С новия дълг, отново минаваме над 50% от БВП. А ако вземем предвид прогнозите на специалистите от Мин. на Финансите и моите лични прогнози, дългът ни трайно ще остане над 50% от БВП.

В икономическата теория е прието, че дълг се поема за развитие и инвестиции, но в нашия случай според мен не е така. С тези заеми се финансират обещания и нови „правителствени програми”, често пъти в социалната сфера.

 Нека се върнем към увеличаването на данъчната оценка на имотите, понеже тя има по-директна връзка с „джобовете” на хората.

Поетият нов дълг също също, но неовото въздействие по-трудно се осмисля от средностатистическия човек. Само да вметна, че увеличаването на дълга е свързано с увеличаването на данъците. И двете имат за цел да финансират бюджетния дефицит, който в нашия случай се използва за реализиране на политически обещания, а не инвестиции. Просто вдигането на данъка по-лесно го осмисляме и усещаме.
ето каква казва Асен Василев по случая

“Нека да видим какво ще се случи с данъчните закони, които ще финализират приходната част. На база на това ще бъдат довършени всички останали разчети”, заяви Асен Василев.

Увеличаването на данъчната оценака на имотите е пряко свързана със следните разходи, които правим:
– Данък сгради, който плащаме ежегодно
– Такса смет, която плащаме ежегодно
– Местен данък, който плащаме при покупка на имот (еднократен)
– Нотариални такси при покупка на имот (еднократни)

В новите промени се предвижда общините да използват индексите на НСИ за цените на имотите по региони за определяне на пазарната цена на имота и това да става веднъж на 2 години.
Предвидено е също така всяка община да може да прилага диференцирани данъци за имоти на по-добри локации или по-големи и луксозни имоти.
Откъдето и да го погледнем, годишните разходи за притежанието на имот ще се увеличат. За покупката също. Сами можете да прецените как това ще повлияе пазара на имоти, който и без това отчита спад от 15% за последното тримесечие. Новите разрешителни за строеж също отчитат спад на годишна база.

Безплатен съвет за челите до края – ако ще продавате имот, правете го до Нова година. После ще е различно!

За коментари и обсъждания на тема кредити и финанси, можете да се абонирате за Telegram канала Kendov.com

Васил Кендов – финансист

За  срещa с мен при нужда от кредит или нередовен кредит,
моля използвайте посочената форма.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *