Лош кредит, ЧСИ или как да действаме в тази ситуация

Лош кредит, ЧСИ или как да действаме в тази ситуация

Лошите кредити са нещо модерно в България, за което не се шуми много. В условията на криза те ще стават все повече. Предвид кредитната експанзия последните години и очаканата криза е добре да се подготвите по-отрано. Най вече с предварителна информация.

Най-добрата защита срещу лошия кредит е предварителната информация

Последните 10 години от банковата криза насам,  законодателство и съдебната практика доста се развиха. Както можете да предположите законодателството се затегна, а ЧСИ станаха едни от най-заможните хора в България. Достатъчно е да влезете в един техен офис и ще разберете за какви средства става въпрос. Всичко това е дошло от собствениците на лошите кредити.

В този ред на мисли, най-добрата стратеия срещу лош кредит и ЧСИ си остава предварителната информация. Когато изпаднете в просрочие имате ограничено време за реакция. После идва ЧСИ и запорира всичко. Точно тези 3-4 месеца са разликата между лъскавия офис на ЧСИ и вашите пари, които биха го платили.

В този ред на мисли, предварителната консултация е от изклютителна важност, а разликата между цената за среща с консултант и хонорара на ЧСИ е несъизмерима. Дори на пръв поглед ще забележите разликата в лукса на офисите. От Вас ще зависи на кого, колко ще платите.

Точно поради тази липса на предварителна информация и специализирано законодателство в полза на банки и ЧСИ почива успехът на последните.


Логиката на лошия кредит от гледна точка на банката и ЧСИ

В послдните години лошите кредито стават все по-изгодни за банките. В тази насока се променя и законодателството. Това ще рече, че с настъпването на следващата криза, все по-трудно ще се преговаря с банка. Нейната изгода все по-често ще се свързва с лошия кредит, а не с новоотпуснатия.  На този принцип работят към днешна дата всички бързи кредити. В оценката им на риска все по-често се включва изискването за собствен имот или поръчител с такъв.

ЧСИ и банките са икономически свързани. Ако не сте имали лош кредит, няма как да знаете, че само определени ЧСИ работят с дадена банка. Както и нотариуси. Уж всички са лицензирани от държавата, но не всяко ЧСИ може да работи с Пощенска банка например.  Оставам на Вас да решите защо е така. Знайте само, че в крайна сметка ЧСИ се наема от банката, а парите за неговия хонорар излизат от Вашия джоб.

Какво да правите при лош кредит?

Стратегията Ви зависи изцяло от времето с, което разполагате. Най-много ще успеете да спасите, ако потърсите помощ още в първия момент, когато усетите, че забавяте вноска.
Тук е моментът, в който ще получите и цялата предварителна информация за това какво следва, и какво трябва да се направи.
Ако имате късмет и съветникът Ви е в час, може да не се стигне изобщо до предсрочна изискуемост. Но това зависи от много фактори. Във всички случаи е по-евтино да имате тази информация колкото се може по-рано.

От изключително значение е, да познавате процедурата на ЧСИ и банката. Кое запорират първо, кога инициират публични продажби и как се осуетяват те.

Ето няколко общо съвета при лош кредит, валидни в повечето случаи

1. Потърсете среща със специалист още при първото просрочие.
2. Не дръжте големи суми по банковата си сметка
3. Помислете за сметка в друга банка. Сметката в банката титуляр се запорира веднага, без съдебно решение или намеса на ЧСИ
4. Помислете какви наследства чакате. Трябва да вземете мерки преди да ги получите.
5. Помислете какво да правите с недвижимите имоти на Ваше име и най-вече как.
6. Проучете добре как работи Вашата банка и каква е процедурата на ЧСИ. Това също е информация, която трябва да очаквате от специалиста.
7. Когато изпълните горните точки и получите необходимата информация, можете вече да се срещнете с банката и да преговаряте. Значително по-евтино е така.

Важно е да знаете, че това не е вярно!
„…кредитните консултанти Тихомир Тошев и Деян Василев. Двамата се обединиха около тезата, че лоши кредити не се опрощават…”

Васил Кендов
ДРАФТИС – Кредитни консултанти

ЗА КОНСУЛТАЦИИ ПО ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ
НЕРЕДОВНИ КРЕДИТИ
ПРОБЛЕМИ С ЧСИ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *