Как политически PR обричa Брестовица на безводие

Как политически PR обричa Брестовица на безводие

По принцип във всяка сдела има 2 страни. Едната паща парите, другата получава парите.
Стара максима е, че ако участваш в сделката, но нито даваш нито получаваш пари значи си стоката.

Такова е положението на хората от Брестовица, едно от най-хубавте и богати села не само в Пловдивско, но и в България. От 4.5 години водата в селото е негодна за пиене и къпане, а напоследък цвета и е бизък до този на Кока Кола. Явно хората са търпеливи, защото 4.5 години нямаше проблем, но група хора заявиха, че няма да търпят повече и излязоха на протест на околовръстното на Пловдив, явно организиран от кмета на Община Родопи г-н Павел Михайлов и председатея на общинския съвет Владиир Маринов. Заедно с кметицата на Брестовица и местен жител, насърчиха брестовичани да спат движението по оковръстното на Пловдив в отсечката Пловдив-Пещера.

Така и не стана ясно с какво жителите на Пловдив са виновни за водата на Брестовица, нито пък как точно пловдивчани могат да помогнат за решаването на този проблем. Оказа се че това е проблем за 30 млн. лева, които Община Родопи не е търсила приоритетно през последните 4.5 години. По този начин са пропуснати възможностите средствата да бъдат осигурени от структурен фонд или евро проект. Предизборно е изтеглен кредит от Общината, което пък отрязва възможността за ново финансиране с цел подмяна на  ВиК тръбите. Сега пари се търсят от държавата и то чрез протести, което е меко казано странно.

Няколко неща ме накараха да се заровя в проблема. Първото е, че от 4.5 години се знае за този проблем, но финансиране явно не е търсено. Няма финансиране, което да не може да се осигури за 4.5 години ако проектите са готови и се работи по финансирането.

Прави се протест не пред Община Росопи, която има задължението и законовите лостове да реши този проблем, а на околовръстното на Пловдив, чийто граждани нямат нито идея за проблема нито лостовете, с които да решат този проблем. А протеста се ръководи от кмета на Общината.

Предизборно време е и е удобен момент за искания, но как да дадеш 30 млн на община гласувала за кмет на БСП, който 4,5 години не е правил нищо по въпроса и сега насъсква хората срещу централната власт, която се държи от всяка друга политическа партия, освен БСП.

Замислих се какво знам за отпускането на пари от държавата и още веднъж се убедих, че протеста на брестовичани е компромитиран от сремежа за политически дивиденти, а хората отново ще останат излъгани.

В съзнанието ми изплува следната схема:

Слушах пресконференция на кмета на Община Родопи г-н Павел Михайлов, който обясни как общината била изготвила вече проект и провела търг, в който е избран изпълнител. Това още повече ме озадачи. По закон нямаш право да правиш конкурс, ако не си осигурил финансиране. Това лесно се заобикаля по друга процедура за извънредни обстоятелств аи спешност, макар тая спешност да е вече 4.5 години, което съгласете се, че не я прави най-спешната на смета.

Но не това ме накара да се замисля. Замислих се за избрания изпълнител, което породи у мен следната хипотеза.

Моля използвайте приложената форма за записване на час за среща

Искат се 30 милиона от Министерството на регисоналното развитие, което отговаря и за ВиК. Публична тайна е, че министерствата пълнят партийни каси чрез държавните поръчки.
Ако не сте съгласни с горното твърдение, не си губете времето да продължавате да четете. Обявете ме за конспиратор и вършете нещо, което намирате за по-съществено.

Но ако приемем, че обществените поръчки пълнят партийни каси, то една обществена поръчка от 30 млн лева, чий джоб ще напълни?

Точно така – ще напъълни джоба на този, който я е спечелил и на този който го е избрал за победител. Тоест нека кажем, че отчитането ще е на ниво Община, ако общината е избрала изпълнителя на поръчката за 30 млн.

Въпросът е какво тогава ще отчете министъра на ргионалното развитие в партийната каса? Кое каса ще се напълни – на БСП или на ГЕРБ? Все пак говорим за пресдтоящи избори, а за избри си трябват пари.

С две думи 30-те милиона на Брестовица ще си минат по веригата само ако в нея са фирми на управляващите. А те не са от БСП.
Версия  която Министърът дава парите, а веригата от изпълнители се отчита на Родопи ми изглежда малко утопична. Да не кажа много.

Какво да очакват хората с ипотеки след въвеждането на еврото

В крайан сметка се оказва, че проблемът дори не са 30 те милиона, а манипулацията на хората от Брестовица. Може да се окаже, че те пак са заложили нагрешен кон и са се оказали стоката в сделката между Община и фирми изпълнителки.

Стискайте палци временното правителство да направи нещо по въпроса. Дано отпускането на тези пари да е договорено, защото минат ли изборите, да си Община на БСП може да се окаже доста лоша стратегия откъм инвестиции.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *