Инфлация и покупка на недвижим имот – спасяваме ли спестяванията си?

Сега ли е момента за апартамента?

Според статистиката на БНБ, през март 2022 жилищните кредити са нарастнали с 18.3% за една година.
Не е малък ръста. За съжаление БНБ го публикува единствено като сума на кредитите, но не и като бройка. Поради тази причина не може да се каже дали ръста в кредитирането е на база увеличено търсене или увеличение на цените.
БНБ – какво да се прави? Ще си правят каквото си искат шом законът им го позволява.

Според моята практика се наблюдава засилено търсене. Има разбира се и покачване на цените, но определено има и нарастнало търсене.

До преди година ръста в търсенето се мотивираше от покупката на имот като форма инвестиция. Затова и нарастнаха отдаваните под наем в AIRBNB имоти. В момента обаче двигателят на покупката на имоти е СТРАХЪТ ОТ ИНФЛАЦИЯТА.

В масовия случай хората имат спестени около 50-60 000 лева и мислят как да ги защитят.
За съжаление в Бълария няма много алтернативи за инвестиции. Много финансисти спорят с мен, че борсите са един добър вариант, но аз не мисля така. Как си представяте масовия човек в България да инвестира през борсите на запад?

И са си прави хората донякъде

 

Официалната инфлация в момента е 10.2%, но според мен е доста по-висока. Нека не забравяме, че само преди месец, бюджета беше сметнат при инфлация от 5.4%. Не е много професионално от страна на финансовото министерство да не може да педвиди месец напред как ще са цените, но както се казва – това имаме с това работим.

Моето субективно мнение е, че инфлацията гони 20% и това няма да е краят. Затова няма смисъл да държите пари в брой. Моя съвет е оставете си някакъв кеш като за покриване на 6-7 месечни разходи и останалото о вложете някъде. Ако няма друго и имота е вариант, СТИГА ДА НЕ СЕ „ИЗЦЕПИТЕ” С размера на КРЕДИТА!

В какъв размер да е той, вече е тема на друг разговор и е доста индивидуално понятие (според доходите и професията), но при всички положения, спестяванията е добре да бъдат в някакъв актив.

Инфлацията е по-висока от лихвата

Докато инфлацията е по-висока от лихвата по кредита, вие сте на „далавера”. В момента лихвите са под 3% по жилищите кредити. Има обаче дин проблем – Защитени ли са доходите ви?
Нека не забравяме, че при инфлация, някои фирми съкращават персонал, а потреблението се свива. И тук идва специфичната самопреценка – Вие ценан кадър ли сте и бизнесът в който работите вияе ли се от инфлацията?

Най-неприятно е когато работиш за чужда компания и тя реши да съкращава персонал. Това винаги се случва в най-малката и отдалечена икономика, каквато сме ние.
Естествено западните компании в момента са предпочитано място за работа, но не винаги е било така. Особено във времена на криза. Бил съм свидетел на закриване на бизнеси буквално за една нощ.

Частните бизнеси с кредити са най-затрашените

Когато имаш бизнес и теглиш фирмен кредит, банките винаги изискват собственика да стане поръчител на фирмата. Това определено е доста рисково и ако бизнесът закъса, нямате много време за реакция. Не сме много хората, коитио сме в състояние да помогнем в такъв момент.

Изобщо при лош кредит трябва да се действа много бързо, ако не искате да се окажете със запорирани сметки и възбранено имущество.

За срещи и консултации по банкови неволи, моля използвайте посочената форма.

Но да се върнем на имота като опция по време на инфлация. Да, добър вариант е, но не трябва да се прекалява. Трябва да съобразите доста фактори – цена, размер на кредита, професия, доходи, % финансиране, риск който поемате… Оказва се за пореден път, че недвижимите имоти може и да спасят спестяванията на българина. Трябва да се внимава обаче!

Васил Кендов – финансов консултант

Ако решите, че тази статия Ви е била полезна, моля споделете я във Фейсбук и се абинирайте за канала в Youtube

1 Comment

  1. Петко Петков Reply

    Здравейте,
    позволихме си да публикуваме статията ви на платформата ни за недвижими имоти “Купи/Наеми”. Надяваме се да нямате нищо напротив!
    Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *