Бизнесът да се приготви за нови и по-високи банкови такси

С голямо въодушевление бе разпространено съобщението, че ЕК е взела решение, което ще намали таксите по евровите преводи към страни от ЕС. Съобщението бе отчетено като голяма победа на Българския евродепутат Ева Майдел, която се явяваше докладчик по темата.

В тази статия ще се опитам да посоча проблемите и да дам съвети на фирмите как да се приготвят за новите банкови такси.

  Дали това е добре за фирмите в България

Аз мисля, че тази радост е доста пресилена и подранила. На практика това е лоша новина, но ще отнеме малко време да се усети от бизнеса в България.
Мярката ще влезе в сила от Декември 2019г., а това е след изорите за европейски парламент и тази новина ще бъде изцяло забравена. Негативните последствия обаче ще се усетят вероятно още Ноември 2019 и ще траят доста дълго.
Всички трябва да са наясно, че банките в България са единствено с цел печалба, а последните години държавата прави всичко възможно да я гарантира.
От няколко години се наблюдава тенденция на спад в лихвите и увеличение на таксите и печалбата. Тоест ръста в печалбите се дължи изцяло на ръста на таксите.

  С две думи гответе се за нови такси и увеличение на досегашните

Никоя банка няма се лиши от печалбата си. Тя ще трябва да бъде компенсирана. Дори в момента продължава увеличението на съществуващите такси.
Спомням си заседанието на бюджетната комисия в парламента, когато се дебатираше промяната в банковото законодателство. Широко се прокламираше отпадането на „таската за отпускане на кредит”. Тогава предупредихме, че тази формулировка не е подходяща, понеже може да бъде лесно заобиколена чрез смяната на името на таксата или начина по който се начислява. В крайна сметка закона няма да регулира нищо, тъй като под друга форма още в началото ще се продължи събирането на някаква сума при отпускането.

Точно това се получи. Въведоха се толкова различни и по-високи такси, че печалбата на банките се увеличи драстично.


Подобен експеримент имаше и с телекомите

Помните когато премахнаха таксите за роуминга? Веднага след това всички телекоми влошиха офертите си по тарифните планове за физически лица и фирми. И това влошаване продължава и в момента.

Какво да направят фирмите?
От няколко години е много модерно да се използват небанкови системи за разплащане. В интерес на истината тези системи доста се развиха и стават все по-популярни.
Лично аз се сблъсках с тях по два повода – кампания за набиране на средства за онкоболно момиче и кампания за Възраждане на българските села, насочена към българи в чужбина.
В този смисъл говоря от опит, а не от позицията „чел съм”, „чул съм” и „една жена в рейса каза”.

Най-известната такава система за разплащания е PayPal. Тя обаче не е подходяща за бизнес разплащания. Имахме и все още имаме големи ядове с нея в случая с набраните средства за онкоболното момиче. Освен това е адски скъпа, защото е разпространена и почти всяко физическо лице има регистрация в нея. По мои груби сметки, за да се получат и извадят парите от PayPal сметката, това ще Ви струва около 8%. Има и други административни проблеми.

Не така стои въпросът от бизнес гледна точка с TransferWise. Тя е по-подходяща за по-големи суми и разплащания. Най-общо казано функционира така – Transerwise поддържа банкови сметки във всяка държава и цената на превода е като превод от интернет банкиране. Естествено чарджат малко повече, но далеч по-евтино от PayPal. Препоръчвам ви да се поразчетете малко.

Набира скорост още една система Revolut. Характерното при нея е, че ви дават фирмена сметка в Английска банка. Как ще станат нещата след Brexit не мога да предположа, но винаги е добре за една фирма да има сметка в чужда банка, а не в българска.

Повечето познавате EasyPay и тяхната микросметка, така че няма да се спирам на тях. Не е лошо обаче да си апдейтнете информацията от страницата им. Има я на български, така че ще ви е нужно само малко време за четене.

Има доста други системи за разплащания, но това са тези които аз съм ползвал и познавам.
И не забравяйте – ЕДНА СМЕТКА В ЧУЖДА БАНКА МОЖЕ САМО ДА ВИ Е ОТ ПОЛЗА.

Васил Кендов
ДРАФТИС – Кредитни консултанти

Финансовият блог  www.kendov.com не е комерсиаленАко намирате тази статия за полезна, моля споделете я във Фейсбук, за да помогнем на повече хора в общуването им с банките

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *