История с ЧСИ Стоян Якимов, погазването на закона и липсата на надежда

YakimovПреди около месец от банката ми казаха че фирмената ми сметката е блокирана от ЧСИ Стоян Якимов (това на снимката е той, за всеки който го смята за приятен или честен човек), което определено беше изненада за мен.
Ето и запорното съобщение
scanpage_1

Не бях получил съобщение преди това, понеже нямаше и нужда. Сумата беше платена още 2012 година с банков превод
PLATEJNO
Понеже компетентността на служителите в банката е пословична, превода е извършен от името на моята асистентка а не от името на фирмата, а бяхме и изрично помолени от адвокатите на дружеството – проведохме следната комуникация”
————————————————————————————————-
From: Elica Ivanova K3Broker [mailto:sofia@k3broker.com]
Sent: Tuesday, April 24, 2012 10:18 AM
To: ‘desislava toteva’
Subject: RE: Daljimi sadebni raznoski/ V i K EAD

Сумата е преведена.

Хубав ден!

From: desislava toteva [mailto:toteva_bg@abv.bg]
Sent: Thursday, April 19, 2012 1:17 PM
To: sofia@k3broker.com
Subject: Daljimi sadebni raznoski/ V i K EAD

 

Уважаеми господин Кендов,

На основание Решение № 2593/12.03.2012 г., постановено по гр. д. № 52957/2011 г., ГО, 38 състав, СРС и на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК следва да заплатите на “Водоснабдяване и канализация” ЕАД сумата в размер на 52.40 лв. – съдебно деловодни разноски.

Моля посочената сума да бъде преведена по банкова сметка на “Водоснабдяване и канализация” ЕАД със следните детайли:

„ЦКБ” АД, Клон „Младост”,

IBAN: BG24 CECB 9790 1051 2679 03,

BIC: CECBBGSF

Моля да ни уведомите след превеждане на дължимата сума.

С уважение: адв. Десислава Тотева

тел. 0884 770549”
————————————————————————
Тук е хубаво да уточним защо се стигна до това дело, на което ВиК просто представиха фактурите от ЧЕЗ, а ние казахме – ОК ще платим. И платихме.
Бяхме наели от тях едно помещение преди години. Като всяка държавна организация с тия се работи ужасно. Кога сме получавали фактури, кога не. Та счетоводни кантори ли не сменяха, та изпълнителни директори и счетоводители, та адвокати и обслужващи кантори… Ако искате вярвайте, молили сме се за документ по който да платим за да не се натрупват.
Когато приключихме взаимоотношения, естествено отказаха да подпишат протокол !!!
Подчертавам това изречение защото според мен тук е разковничето. Как сега да докажа, че не е подписан протокол по тяхна вина? Със свидетели може би? А и дори да докажа със свидетели, то това ще стане след 2 години дела. Ако това е нормално и приемливо… аз мисля, че не е.
Друго щеше да е, ако по закон те са длъжни да ме гонят да подпиша протокол нали? Защото те ресурс да гонят явно имат. Ако нямат ще си поискат от общинския бюджет (разбирайте от моите данъци) и пак ще имат.
Но да се върнем на въпроса. След приключването на взаимоотношенията ни и устното удостоверяване, че нямаме повече задължения към тях, след 2 месеца звънят да си търсят плащане по фактурата. Естествено ги насочих към техния служител с който сме говорили, че нямат повече претенции към нас и те ми спретнаха дело. На делото предоставиха всички фактури и за нещастие тази фактура я е получила асистентката ни. По спомен подписа е неин. В съда заявихме, че ще я платим щом сме я потребявали „и да се приключва”. Има си и съдебно решение. После следва мейла от техните адвокати и нашия отговор.
Към днешна дата ВиК не признават това наше плащане като неполучено и не сметнаха за необходимо да ни отговорят на официалното запитване.
Но да се върнем на ЧСИ Стоян Якимов. След запознаването със запора, наш адвокат отиде на място и входира платежното с искане да се вдигне запора на базата на тази разпоредба в закона:

„Прекратяване на изпълнението

 Чл. 433. (Доп. – ДВ, бр. 49 от 2012 г.)  (1) Изпълнителното производство се прекратява с постановление, когато:  1. длъжникът представи разписка от взискателя, надлежно заверена, или квитанция от пощенската станция, или писмо от банка, от които се вижда, че сумата по изпълнителния лист е платена или внесена за взискателя преди образуване на изпълнителното производство; ако длъжникът представи разписка с незаверен подпис на взискателя, последният при спор е длъжен да декларира писмено, че разписката не е издадена от него, в противен случай тя се приема за истинска”

Буквално на следващия ден ЧСИ Якимов дърпа сумата от фирмената ни сметка:
Untitled-1

Днес сме 07 Август 2014г. и това е състоянието по фирмената ни сметка:

Не е нужно да сте юристи за да разберете, че след като са взети парите е нормално да се вдигне запора, но… явно ще трябва да изчакаме 2 години дела за да стане това. Със сигурност ще се измисли някакво извинение или законова норма, която да оправдае сегашната ситуация.

До тук добре, но се включват и данъчните. На следващия месец плащам ДДС и получавам този мейл:

———————————————————————————

До представител на ПРОЕКТ 1975 /ЕООД/
Уважаеми госпожи и господа,
В данъчно-осигурителната Ви сметка към 21.07.2014 г. не е отразено пълно плащане на дължимия данък върху добавената стойност по последната подадена от Вас справка декларация по ЗДДС. Срокът за плащане изтече на 14-то число през настоящия месец.
Отчитаме обстоятелството, че може да сте в състояние на временно финансово затруднение, но забавата на плащането от Ваша страна генерира начисляване на лихви за всеки просрочен ден и би довела до предприемане на принудителни действия от страна на НАП за събиране дълга Ви.
Можете да получите допълнителна информация и съдействие от служители на НАП в териториалната дирекция/офис по месторегистрацията Ви или на обявените на интернет страницата на НАП – телефонни номера.
НАП като институция, отговорна за събирането на публичните вземания, е водена от убеждението, че насърчаването на доброволното деклариране и плащане е по- успешен подход на взаимодействие, вместо оказването на административна принуда.
В случай, че сте платили задълженията си преди датата на получаване на настоящото уведомление, моля да ни извините за причиненото Ви неудобство.

С уважение, Илиана Христова – директор на ТД София

Звъня аз в продължение на една седмица всеки ден на посочените телефони и какво? Нищо! Нито веднъж не вдигнаха!!!
Естествено минах на варианта помогни си сам и помолих счетоводството да отиде на място да види какво се е случило, защото ДДС е преведено и платежното и декларацията са пред мен.
Оказва се че онзи хубавец ЧСИ Стоян Якимов не е превел парите на НАП, а те на свой ред решили да си прихванат нещо друго, а не ДДС-то защото „така им работила системата”. Е хубаво ама този закон го отмениха и би трябвало да прихванат каквото съм посочил. Ама видите ли, те просто си вършат работата.
Тук искам да използвам случая да спомена двама мои колеги и приятели – Янко Джинков и Иван Зангочев, на които бях обещал да обясня защо онзи закон на Бойко Борисов, с който се прихваща най-старото задължение към НАП а не това, което си посочил е пагубен за икономиката и бизнеса.
Е, точно за това. Защото нищо не работи и сам по себе си, този закон само вреди.

Докато съм в отпуска получавам и това от НАП
——————————————————————————————–
До представител на ПРОЕКТ 1975 /ЕООД/

Уважаеми госпожи и господа,
Напомняме Ви, че дължимият ДДС по последната подадена от Вас справка-декларация все още не е внесен в пълен размер. За закъснението Ви информирахме с електронно уведомление по-рано този месец.
Неплащането на задължението от Ваша страна налага идентифицирането Ви като некоректен длъжник с произтичащите от това последици по налагане на запори и възбрани върху Ваше имущество или активи от страна на НАП и започване на процедура по принудително изпълнение. Бихме искали да ви информираме, че системното невнасяне на задълженията по ЗДДС е основание за прекратяване на регистрацията по този закон.
В случай, че сте платили задълженията си преди датата на получаване на настоящото уведомление, моля да ни извините за причиненото Ви неудобство.

С уважение, Илиана Христова – директор на ТД София

Сега отивам да платя отново ДДС и да заведа ново дело срещу НАП за дето не са покрили това, което съм посочил, а това което са решили (прихванали са данък върхунаема, който плащам веднъж на няколко месеца, а не всеки месец).

Каква е равносметката?

1. Платил съм 2 пъти сумата към ВиК от 52.40 лв. и един път е блокирана
2. Платил съм такси от 262.73 лв. на ЧСИ за събирането на 52.40 лв. и още веднъж са блокирани със същата сума
3. Платил съм 211 лв. данъци прихванати от ЧСИ, същата сума стои отново блокирана, плюс още веднъж платени на НАП защото ЧСИ не ги е превел, а и те имат намерение да ми блокират сметката още веднъж.
4. Завеждам дело срещу ВиК което ще водя 2 години и ще платя адвокатски хонорар, а ако ги осъдя ще излезе че съм осъдил себе си защото те са на издръжка на общината.
5. Завеждам дело срещу НАП, но пък как се доказват пропуснати ползи…
6. Завеждам дело срещу ЧСИ и пак търся пропуснати ползи.

Съвети:

Всъщност той е само един – Подгответе децата си за чужбина !!! Може и Вие да се подготвите, стига да имате какво да правите там. Тук държава няма. Институции няма, а работата им е по-скоро пагубна за всички ни. Ако беше анархия съм сигурен, че интелигентните хора щяхме да се оправим. Всичко е толкова гнило, че само брутални и нахални тъпанари могат да прогресират.
Не забравяйте, че сигурно ЧСИ Стоян Якимов има близки и приятели. Неговите служители имат близки и приятели. Тези в НАП и те имат близки и приятели. Въпросът е искате ли да сте част от тяхното общество? Аз не искам. Но както обичам да казвам, възпитанието ми е спартанско и ще остана да се боря тук. Няма да позволя 1300 годишна история на държава минала през войни и робства да бъде затрита от шайка мошеници, било те скрити за институции като съд, народно събрание, президентство и медии. Все едно ми е дали ще се населим със Сирийци или турци, стига да са хора. Нормални хора с нормално мислене. Защото в момента не са останали хора. Хора които просто да кажат „Не ни трябва съд за да разберем, че ЧСИ Стоян Якимов не спазва закона и че ВиК са некадърници и трябва да бъдат уволнени.” Хора които да кажат „Не искаме такива хора в нашето общество.”

За финал прилагам едно съобщение от ФБ, което получих на лични съобщения.

„·  Milena Savova

г-н Кендов, безпокоя Ви само с желание да Ви спестя по нататъшни колосални проблеми. Вие поне сте дължали, евентуално,52лв, а ние и това не дължахме, а съпругът ми станал поръчител на колега. Научаваме от банката, че ни блокират всички сметки. Дължимата сума бе 3000лв, която незнайно как бе станала за 3м. 7300лв. След като ни уведомяват от банката в понеделник в 11ч в 14ч. сумата бе внесена и документите представени на ръка в 15,30ч същия ден на ЧСИ. Въпреки всичко в четвъртък тои изпразва всичките ни сметки от всички банки- левови и валутни, дори разплащателния влог. А ние имаме в това време син студент във Великобритания. Това става началото на юли месец. Въпреки всичко до януари следващата година не можем да си възстановим сумите. Наруши влогове с годишни лихви, нищо не се възстанови. Обходих всички институции, тази мърла М.Попова беше мин. на правосъдието, министерски съвет, инспекторат на ЧСИ-дори не ми отговориха. Само от банките ми обясниха на въпроса ми защо са изпразнени сметките-добре блокирани, но защо изпразнени- отвърнаха, че имали такава УГОВОРКА. Питам , ако се уговорите да ми отрежете главата- АМИ ЩЕ ВИ Я ОТРЕЖЕМ.От тогава в бг. банка не влизам, пари в банка българка нямам. България е малка страна, до няколко часа я напускам, върша си работата, пазарувам-лекарства,продукти, услуги, автосервиз и т.н. Контактите ми с институции, магазинини, здравеопазване, услуги …. сасведени на абсолютния минимум. не мага да напусна кочината тук ,чакам да погреба една дърта баба, с нетърпение, вземам си 2 котки, разпродаваме имотите си бавно ,бавно и дори няма да се обърна Не искам да чувам бг. реч, да виждам и срещам българин и да виждам Б-я на карта дори. дори в Европа не искам да остана, твърде пренаселено е с мошеници всякакви бългаски. По- добре платете,защото пак ке платите, но ще си потрошити времето, нервите и доста пари. От сърце Ви желая успех и късмет”

– See more at: http://kendov.com/correspondence-with-dsk-bank/#sthash.Xp59f8G5.dpuf
Издирвам Ви нормални хора! За нас е късно, а за деца чужбина е по-приемлива! Нека поне се опитаме да създадем среда генерираща нормални хора, а не дебили и овце! Мисля да пратя това на президента, прокурора, омбудсмана и медиите които се заинтересуват. който иска да ме подкрепи, моля да ми пише на блога или във ФБ.

Васил Кендов

 

 

22 коментара за “История с ЧСИ Стоян Якимов, погазването на закона и липсата на надежда”

  1. Е то е ясно. ще ги осъдя ама ще отнеме 2 години. и осъдените реално ще сме ние.
   ако пък не ги осъдя… още по-добре. Поне хората ще знаят защо трябва да са в сивата икономика.

 1. Аз затва не подържам никакви връзки с държавата, и не и давам повече отколкото може да си вземе сама от мен, а тоест нищо……
  Понеже винаги има начини както тя да те прецака, така и аз да не й го позволя……с 2 думи – Няма начин, да няма начин….

 2. Здравейте , подобни случаи имам постоянно с работници във фирмата. В резултат двама добри работници бяха принудени да се разведат , да разпродадат каквото могат и заминаха за Германия и Италия.Опитах се да ги задържа , но те искаха да им плащам на черно , защото ЧСИ им прибираха почти всичко , а трябва да хранят по две деца.

  1. То това е единствения изход. Минаваш на черно иначе те съсипват.
   проблемът обаче е, че хората губят вяра. Ето аз вече н искам да плащам данъци, а плащам доста. Сега мисля форми как да не плащам или как да си регистрирам бизнеса в чужбина. Никой не е в състояние да ме накара да инвестирам в БГ и стотинка повече. Лошото е че след време внуците на малкото останали свестни хора няма да си играят с моите внуци, а с внуците на на хората с чийто деца днес аз не пускам моите да си играят.

 3. Станислав Христов

  Моят съвет е да си смените асистентката!!! В банката не са длъжни да й обясняват как да си попълни платежното нареждане. В каченото от вас платежно не пише никъде, че сумата от 52,40 лв. се плаща от името на Дружеството ви. Нито в офиса на ЧСИ, нито във В и К могат да узнаят, че това плащане е извършено по съответното дело – нито пише името на Дружеството, нито ЕИК-то, нито пък номера и годината на гражданското дело.

  1. така е. не пише. А мейлчето каква форма на комуникация е? Да използваме пощенски гълъби тогава, а?
   То в банките сте прав, че не са длъжни нищо да обясняват 🙂 То банковата система си е развита нали?
   а и ние телефон си нямаме да звъннат да уточнят 🙂 А когато имаха проблеми колко бързо ни намираха 🙂
   Отговорете си на тези въпроси и нека да не се оправдаваме със закони и разпоредби. как ли са намерили мейлчето ни?
   когато човек има желание, ще намери начин 🙂

 4. Колко позната ситуация. И колко жалка и парадоксална…. 2011г м 12 бях във втората година майчинство (по онова време 240лв), когато запорираха сметките на мъжа, с който живея. Научихме случайно, когато ни потрябваха пари за покупка. Може би е късмет, че беше от публичен изпълнител на НАП, та след няколко месечна борба, откази от тях, обжалване от нас, успяхме да върнем парите, които ни бяха изтеглили от сметките и да разблокираме останалата част от сумата. Дори и лихвата, за изтеглената неправомерно сума на платиха. Но похабените нерви,средства и време, за постигането на целта, не бяха малко. Парадоксалното в нашия случай беше и факта, че му запорираха сметките, за неплащането на осигуровки на служители четирима на брой от 2005г, а в справката за осигурените лица за този период се водеше само един човек и то различен от горните четирима. Тръгнаха да гонят фирмата, едва когато беше входирано заявление в НАП за прекратяване на търговска дейност, поради смърт на съдружник!
  А за банките и за некомпетентността на техните служители… какво да кажа. Мен ме досрамя, че няколко пъти ми признаха, че аз съм по-компетентна от тях, а тях как не ги досрамя не знам. Аз никога не съм работила в банка!

 5. тук държава отдавна няма …нашето е просто територия населявана от супер прост народ … а държавата се управлява от мафията и от олигарси … те си избират и политици ….тоатлно пропадане …това е положенеито

 6. Здравейте,

  подобно на вас, аз имам проблем със същия ЧСИ – Стоян Якимов. Моят е далеч по-елементарен и битов- просто преди две години взех ел. уред на изплащане, но поради много причини нямах възможност да отделя и лев за погасяването на лизинга. Както и да е, дотук вината си е моя, няма проблем. Февруари т.г. по месторабота получих запор на 1/3 от нетната си раб. заплата от ЧСИ Ст.Якимов. Сумата от 350 лв. беше вече 800 лв. Както и да е, ок, такси, държавни, комисионни, ок. Съгласен съм да ги платя. Започнах мигновено изплащането от 02.02.14 . Получих писмо за вдигане на запора на 10.10.14!! Според счетоводителите на фирмата, за която работя, а тя е доста сериозна (Хювефарма АД) дължимото ми е надвзето повече от два (!) пъти! След няколко разговора между гл. счетоводител на Хювефарма АД и този на ЧСИ стана ясно, че…. през летните месеци е възможно да са пропуснали 3-4 (!) неосчетоводени вноски (!?) . А от дължимите 800 те са получили повече от 2000 лв. Хубавото в случая е, че със спора се захвана лично юрист-консултът на фирмата, а това, доколкото е задоволително за мен и г-н Кендов, вещае много нерви и неспокойни дни на Стоян Якимов.

  1. Най-новото развитие при нас е, че се е самосезирала прокуратурата и ни викат за обяснения. Явно Якимов не си плаща някъде 🙂

   1. Господин Кендов,
    Изминали са 2 години от самосезирането на прокуратурата. Бихте ли написали какви са техните заключения? има ли издадено постановление от тях? ЧСИ Стоян Якимов привлечен ли е като обвиняем?

    Питам, защото в момента смятам да пусна сигнал до прокуратурата срещу ЧСИ Стоян Якимов за използване на документ с невярно съдържание с който въвежда в заблуждение с цел лично облагодетелстване!

    1. Спечелихме делото срещу клиента на Стоян Якимов. Сега готвим жалбата срещу него. предполагам, че и него ще го “оправим”. Иначе на прокуратура и камара на ЧСИ не им пука особено. Никакъв свмисъл от сезирането им. Съжалявам.

 7. Здравейте,
  подобно на вас, аз имам проблем със същия ЧСИ – Стоян Якимов.Бихте ли ми препоръчали добър адвокат,който води дела срещу своеволията и погазването на нормативните документи от ЧСИ. Ако имате такъв ми пишете на имейла.А на Вас лично Ви желая успех ! Трябва да търсим правата си ,за да обърнат и държавните органи внимание.
  С уважение Д-р Григорова

 8. Имам проблем със същия ЧСИ, платил съм на топлофикация, в документа пише точно за коя ф-ра се отнася плащането, в момента нямам дължими суми към тях. Месец след плащането получавам от този ЧСИ известие, че има изпълнително производство и ще ми наложат запор на сметки и ще ми опишат имущество. Отидох, подадох възражение, приложих копия на платежни документи и…нищо. Резолюцията е, че няма доказателства, че плащанията се отнасят за изп. дело. Е, как да няма, когато топлофикация ме съди за конкретна ф-ра с дата и номер, и аз показвам, че съм платил именно тази фактура с дата и номер. Адвокат ме съветва да отида в правен отдел на топлофикация, които да издадат документ, че моето плащане се отнася именно за това изп. дело. Ще го направя, за да видим какво ще стане. Моля, обаче, ако има някой надежден адвокат, с който да сложим на мястото му този паразит Стоян Якимов, нека ми даде координатите му.

 9. Този боклук Стоян Якимов блокира левовата сметка на дъщеря ми,по която и изпращах пари да учи в чужбина, изтегли евро от студентската и сметка в чужбина,където е изтеглила студенски заем.За капак на неговата наглост му преведохме цялата сума по изпълнителното дело и той продължава да праща запорни писма,въпреки ,че трябва да възстанови надвзети суми

 10. Коментари нови няма, но въпросният чси си “работи” все още, както си знае. Та и аз да се включа. Стоян Якимов не се съобразява нито с разпоредбите на Закона за чси, нито го интересуват определения на ВКС, имащи отношение към водените от него дела. Министерство на правосъдието продължава да не отговаря на жалбите срещу действията на Якимов, но го уведомява, че такива са постъпили – явно чадърът над него е голям, за разлика от почтеността не само на Якимов, но и на сътрудниците му. Жалко е, че млади юристи на работа там, се приучват да не уважават хората, /оттам и себе си/. Какъв е казусът ? Първият – всички разходи по публична продан на двама съсобственици присъжда само на единия, без аргументи за това, като най-нагло погазва равните права и задължения на съсобствениците. Вторият – не изпълнява императивната разпоребда на ЗЧСИ за изготвяне на сметка за разходите, а при настоятелното изискване и заплащане на около 40 лв. на документ за реален дълг, издава такъв с изчислена завишена със 60 лв. законна лихва, непроследимо посочени остатъчни суми и за капак – грешен общ сбор. Третият – завежда дело без правно основание. Осъжда ме да заплащам наем за имот, който не ползвам, като твърди, че Съдът е постановил да ползвам този имот и да плащам наем, или да плащам наем без да го ползвам, до извършването на публичната му продан ?!? Този наем, /за година и половина/ ми го удържа, като го присъжда на другия съсобственик, /въпреки представените доказателства, че имотът е ползван от другия съсобственик-в случая ищец/, като любезно ми обяснява, че Протокол за разпределението на парите от публ.продан не ми е нужен и няма да ми издаде такъв ?!? След дълги разправии юристконсултът му ми съобщи, че ще ми направят “комплимент”, забележете, да ми дадат такъв Протокол. Месец и половина след направеното от мен /в тридневния срок/, възражение по този Протокол, не го бяха пратили в съда, наложи се да моля делото да бъде изискано служебно. Сега чакам решение на Съда. За жалост, прочетеното тук ме кара да се съмнявам какво ще бъде то …..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *