Моята версия за КТБ и БНБ. Защо ни лъжат и какво да правим?

bnbМоята версия за КТБ и БНБ. Защо ни лъжат и какво да правим?
Откакто започнаха проблемите с КТБ и ПИБ ми писна да пиша. Преди около година за първи път описах в статия схемата им на работа и какво? – нищо. Даже приятели и роднини депозират в тях.
Но това е нормално все пак. Може 10 пъти да четеш за нещо, но докато не го изпиташ не е същото.
Така или иначе съм се специализирал да пиша в посока какво ни чака и какво да правим, та ще се опитам да дам някакви насоки.
няма да се спирам много на причините. Тях съм ги описвал многократно в по-стари статии. Пък и сега всичко живо пише ли пише… Анализи колкото щете.

Ще започна с това официално изявление на БНБ :

Конкретно – по данни на квесторите на 19 юни тази година – само ден преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро

А веднага след това, изявлението на прокуратурата:

Обвинението за изнасяне на милиони с чували от Корпоративна търговска банка падна. Това стана ясно минути преди разглеждането на мярката за неотклонение на четиримата обвинени за източването на КТБ. В последните 24 часа Софийската градска прокуратура е изменила обвинението, като го е преквалифицирала.

Ясно е че БНБ лъже или изобщо не знае какво става. Мисля че първото е по-вярно. Все пак е в стила на БНБ.
подобно е и положението с липсващите досиета, които после станаха „непълни”. Колко непълни… пак не се знае. Може би липсва оригиналът на застрахователната полица по обезпечението?
Да не говорим за напъните за законодателни промени. Чух мнение на Марио Костов (подуправител на БНБ), че нямали достатъчно правомощия. Аз не знам друга институция с такива права, която да може без съд и присъда са дойде и да каже „Остави ключовете и си тръгвай”, и същевременно да е законно. Вие знаете ли?

Draftis

Интересното е Защо лъже БНБ?

Според мен има около 205 млн. причини. Тази сума не е малка. Вече и на БНБ е ясно, че КТБ трябва да фалира, та дайте да вземем каквото можем. Ето една доста стара статия, в която описвам какви са изгодите от фалита – ИЗКУСТВОТО НА ФАЛИТА.
И ако ще я фалираме, а виновник вече си имаме, защо да не му припишем още 205 млн. лева? Мисля, че има за всички, сумата е добра. Знаете ли колко политически проекта ще финансирам с нея?

Липсващите досиета са хранилката

Няма по-добър начин за политически шантаж и рекет. Ако обявя във фалит КТБ, по закон всички кредити стават предсрочно изискуеми. Колкото и да се пънат по телевизиите всички анализатори (между другото в момента извират стотици), че видиш ли имало сканирани копия и прочие, то ако ги няма оригиналите на документите , върви доказвай в съда, че фирмата има кредит, макар и да е внасяла вноски. Изобщо дилемата е интересна. Ето я и нея:

1. Давате ми 30% от кредита, а аз „изгубвам” документите за вашия кредит”
2. Фалирам КТБ, а вашия кредит става предсрочно изискуем.
3. 30% и Ви прехвърлям депозита в Креди Агрикол.

Дамммм. Така се правят пари, а не с работа на полето.

Skyp-e konsultaciq

За проектозакона

Луда работа! Изписа се доста, но всичко се свежда до въпроса „За какво са ни тогава закона за гарантиране на влоговете и раздела за фалит на банките?” Те реално се обезсмислят ако ще правим промени. Ами тогава да връщат парите онези които с аги гласували, писали, обнародвали…

Какво да правим?

Трябва да призная, че тези събития ме изненадаха, макар да ги бях описал още преди година. По всичко личеше, че е още рано за тях. Би трябвало да се случат след около 2 години. Ако сега отложим отново нещата с фалита и загубата на влоговете над 100 000 EUR, то това буквално ще помете не само банковата система (то здравеопазването си е унищожено вече. Нали ще спасяваме банките с 3.3 млрд? Те са важните, а не Вие).
и понеже българинът все още се спасява по единично, очаквам в следващите месеци всеки с по-сериозен влог да купи ИМОТ 🙂  Това е сериозно! Наистина го очаквам. А след 2 години отново да си скуби косите и да псува държавата, че цените на имотите паднали. А те ще паднат със сигурност! ЧСИ-тата ще се погрижат, а банките ще са принудени да направят преоценки и да се освободят от иззетите имоти. – ДАВАМ ГАРАНЦИЯ! Така че:

НЕ ИНВЕСТИРАЙТЕ В ИМОТИ В МОМЕНТА ЩЕ ЗАГУБИТЕ
!!!

Ако ще живеете там е друго нещо. Въпрос на сметки е.
Със сигурност дръжте парите си в EUR. Ако са в банка не е гарантирано, че ще ги получите обратно в EUR, но… все пак е по-добре. Промени врякакви. Може пък да започнат да гарантират депозитите до 1.6 млн.
Вежди Рашидов да изгори ли човека?
Ако сте решили да теглите кредит – изчакайте поне 2 месеца. От 21.07.2014 влизат промените в потребителското кредитиране и трябва да видим новите банкови договори и условия.

В крайна сметка можете да ми се обадите. Нали се предполага че като се занимавам с това, би трябвало да разбирам.

Васил Кендов
Draftis – кредитни консултанти www.draftis.com
Председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги
www.angrysheep.org

И още нещо :

27 comments

  1. Desislava Reply

    Дано шамара който БНБ залепи на БГ вложителите им отвори очите и да ги стресне защото в някаква степен е здравословен. За много хора оттук нататък банков депозит ще бъде мръсна дума.
    Дали обаче широката публика осъзнава какво се случва..
    Интересно е няма ли да се намесят ЕU органите?

  2. Stela Reply

    Здравейте г.н Кендов,
    Смятате ли еврото за стабилна валута за следващите няколко години? Не е ли по-добре спестяванията да се държат в друг вид валута и какъв?

    • VaskoK Post authorReply

      не съм експерт по валутни курсове и валутна търговия, но ако говорим за няколко години (2-3) то тогава е за предпочитане пред лева – КАТЕГОРИЧНО.

  3. Desislava Reply

    Като финансов анализатор и човек с обществена позиция считате ли че има реални механизми да се противодейства на тази престъпна група която работи по сценарий и с подкрепата на държавните институции. Защо всички са наясно,че се изнасят нелепи лъжи и въпреки това мълчат. Някои разполагат с документи, а стана ясно и че самият Цветан Василев има такива с които да се защити- дал е показания пред ЕU институциите.Днес бившия министър-предстател Костов каза че има други начини и хора в държавата способни да се справят без толкова щети за гражданите, но дали някой ще даде шанс да се реализира по-добрия сценарий, т.е. има ли начин тази огромна финансова афера да се осуети с усилията на т.нар. гражданско общество. Вярно че силата е на страната на инициаторите, но все пак всички ще гледат безмълвно ли?Възможно ли е световните финансови институции да наблюдават БЕЗУЧАСТНО поредния грабеж над страната-нали сме част от ЕU съюз.Изобщо имат ли правомощия да се намесят?

    • VaskoK Post authorReply

      Гражданското общество е все още слабо в БГ. За момента няма как да се спрат политиците. Виждам, че сте гледали Костов, но той е един от най-лошите. Добър няма. За съжаление това са естествени процеси които се случват в нашия живот. Ще трябва да преживеем и това. не забравяйте, че преди 2 поколения, хората са участвали в две войни.
      В тази връзка гражданското общество може да помогне и да инициира даден процес, но няма сили да го доведе самостоятелно докрай.
      Ето учредихме асоциация, развиваме се, но бавно. Време трябва и съмишленици.

  4. Tanya Reply

    Логично ли е ипотечен кредит в евро да се превалутира в лева, въпреки таксата? Въобще възможно ли е никога да не приемем еврото като валута?

    • VaskoK Post authorReply

      не е логично. Със сигурност ще го въведем

  5. Стела Ташенова Reply

    Може ли да обясните защо смятате, че след около две години цените на имотите ще паднат? Това означава, че предлагането доста ще превиши търсенето.Защо ЧСИ и банките ще продават много имоти на ниски цени? Това трябва да означава, че хората масово няма да могат да погасяват ипотечните си кредити. Защо ще им е по-трудно, отколкото в момента? Ако може обяснете, предварително благодаря.

    • VaskoK Post authorReply

      за съжаление така зададените въпроси предполагат да пиша цяла нощ 🙂

      • Stela Reply

        Само един въпрос – защо ЧСИ и банките ще се заринат с имоти? Ако може накратко, като за обикновен гражданин. Мислих го, ама нищо не измислих.

        • VaskoK Post authorReply

          на всеки пост посочвам, че съм управител на фирма – Крдитен консултант, както и председател на Асоциацията на потребителите на банкови услуги. Всеки ден се занимавам с хора търсещи кредит или такива които не могат да си го плащат. Следя и статистиката на БНБ, както и банковите практики.
          към момента се “пресртуктурират” или “предоговарят” на поразия кредити, които иначе ще са лоши. При положение, че икономиката зацикля, ще се стигне до изземане на още повече имоти. Към момента Пощенска банка примерно предоговаря така – вноска 1000 лева (800 лихва 200 главница). След предоговаряне вноска 500 лева, а останалите 300 от лихвата я слагаме към главницата която някога ще плащаш 🙂 на прост език – колкото повече плащаш, толкова повече ще ти расте главницата 🙂
          и това са само сигналите от банките. има и доста други.
          Един съвет накрая – Не си тровете мозъка с банкови простотии. решете си какво ще правите и заповядайте на среща.

  6. Desislava Reply

    Трябва да Ви се признае г-н Кендов-оказахте се прав. На 21.07.2014 г. пари никой не видя.

  7. Атанас Reply

    Това с оригиналните документи не го разбирам в смисъл ако стане пожар в КТБ и изгорят оригиналите ?! – явно са намерили ”вратичка” и се опитват нещо да направят макар ,че за това са нотариусите – да заверяват ”верно с оригинала”

    Не се обяснявате проблема коректно и не трябва в детайли а просто ,че ако КТБ сега отвори ще е по-добре за всички и т.н.

    Колкото за банкирането с частичен резерв е просто – крепи се на вяра,доверие и т.н. положението страшно но може да се оправи – долара може да остане световна валута ако има межд.одити на ФЕД и се махнат стопиращите квоти на САЩ в МВФ и Св.банка. А за предложението на Доминик Строс-Кан за центр.банка върху центр.банки в света по подобие на ФЕД или ЕЦБ е отделна тема и защо му спретнаха изнасилване. Отделно и предложението на проф.Лари Съмърс и нобелиста Пол Кругмън пред МВФ за отрицателните лихви

    Притеснявам се ,че действат много бавно защото има минимум 15год. технологично време за трансформацията на транспорта ,енергетиката и селското стопанство за функциониране без петрол ,и не може да стане на 100% тоест трябва да си оставим петрол , което означава веднага да се почне трансформацията и не с кредитна експанзия/печатане ,а с забрана на ошфорки и т.н. регулации до данък лукс с цел бюджетни излишъци които се влагат в точно определени неща

    • VaskoK Post authorReply

      Това оето казвате е 100% така, но сте се изразили много сложно. предполагам че малко хора са Ви разбрали. и аз правя така май 🙂
      Дали КТБ ще отвори или не, няма никакво значение, ако преди това не се отстранят причините поради което се е стигнало до затварянето на КТБ. Следващата криза ще е помитаща. Днес гласуваха и закон за коментирането на банките и тяхната дейност. товазначи, че няма и да се усетим кога и какво ще ни сполети.

      • Атанас Reply

        Има още време да коментираме

        Колкото до КТБ е просто защото същото се случи и на ПИБ тоест около 11.06.14г. и преди това(банка се убива с вестник) от КТБ се теглят големи суми и енерг.министър даже разпорежда да се изтеглят 320млн. и т.н. КТБ се обръща към БНБ за пари кеш но БНБ и отказва ?! и следва ПО ЗАКОН да затвори

        Въпроса е защо БНБ отказва а малко по-късно дава на ПИБ ?!

        БНБ прави одит на 30.04.14год. на КТБ и всичко е нормално и даже на 17.06. БНБ официално заявява,че КТБ е ликвидна и т.н. моето мнение ,че става въпрос за умишлени действия както пишете горе за 30%

        Вчера в предаването Референдум проф. Вучева го каза хубаво и накрая

        Вече си мисля за умишлени действия с цел събаряне на борда

        • VaskoK Post authorReply

          Борда щ ебъде подкрепен от ЕС със сигурност. Дали е срещу борда не съм сигурен. те проф. Вучева е един от създателите на борда и е нормално предполага такива наща. Аз съм по-простичък. иставам на мнението за 30-те %

        • Milan Reply

          -Да,точно това беше и моята теза,просто интуитивно,аз не съм специалист по банково дело изобщо,но друго ме притеснява -щом аз ,дето нищо не разбирам съм го прозрял,значи колко вероятен трябва да е този точно сценарий!?

  8. Александров Reply

    Дали ще издържи борда още 3 месеца?Че мисля да взема един кредит.В лева.

    • VaskoK Post authorReply

      Според мен да. Ама за над 3 месеца не гаратирам да знаеш 🙂

      • Александров Reply

        Благодаря.Много успокоително.Пак потъваме.България е страната на пропуснатите възможности.

  9. Kiro Reply

    Бордът едвА ЛИ ШЕ падне ….трябва полтитческо решение за това нещо а БСП няма да го вземат със сигурност …виж обаче ако на власт дойдат ГЕРБ, РБ и темп подобни никак не съм сигурен че няма да свалят борда …взимането на кредити особено в бананови държавици като България с 3йно лихви обезпечения е доста рисково начинание така че всички да си седят мирни и да вкарат пари в злато и сребро тъй като се носи нова глобална криза …. у нас положението е такова че няма смисъл да се инвестрира почти в нищо към момента …нито депозитите са ок нито имотите ….

  10. Milan Reply

    -Здравейте, Г-н Кендов,каза се че от 24 банки 2е връщат депозита в Евро (ако е направен в евро),кои са те и там ли да си държи човек спестяванията…ако онези мошеници и престъпници ни позволят да си изтеглим парите от КТБ?

  11. irena Reply

    “Преди около година за първи път описах в статия схемата им на работа”
    Здравейте,
    може ли да ми посочете миналогодишните си статии за КТБ? Не ги намерих или не там търсих
    Благодаря

    • VaskoK Post authorReply

      каква полза от това? Станалото, станало. който чел и повявал – повярвал. останалото в момента е полит-театър

  12. Лена Л. Reply

    Здравейте, далеч съм от Сф в момента, инак щях веднага да дойда при вас на консултация. Не като към кредит-експерт, а като към депозит-такъв 🙂 Възрастната ми майка в момента продава част от наследствен имот, идеята е да вкара получената сума в банка и да ползва ежемесечно начислената лихва, за да си увеличава пенсията от 163лв. Моля ви, дайте съвет къде да се открие влог – да речем двугодишен и може ли все пак да е в лева? Тоест влизането в еврозоната може ли да е по-скоро от 2 години или бордът да падне ей тъй? Страшно ви благодаря!

  13. другия инженер Reply

    Васко, коментирай вчерашния доклад на квесторите на КТБ. Твърде разнопосочни любителски коментари срешам по форумите. А досега нито един капацитет не се е изказал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *