Апокалиптично от Кендов – Част 3 Технологиите, либертарианците и популацията

honda_logoАпокалиптично от КендовЧаст 3 Технологиите, либертарианците и популацията
Това е последната „негативна” статия, касаеща бъдещите промени на обществото, като тук ще се спра подробно на това как да се подготвим.
Въпреки, че много хора смятат, че статиите са прекалено черногледи, аз гледам на тях позитивно.
„Предупредения човек е въоръжен човек”

Погледнато ретроспективно в предходните 2 статии стигнахме до изводите, че:
1. Бъдещето е в електронните пари, които ще дадат по-добър контрол над хората и най-вероятно ще бъдат обвързани с биометрични данни.
2. Няма да има национални държави, а корпорациите ще имат още по-голяма власт и възможности за влияние над правителствата. Правата и патентите ще бъдат новия Господ бог.

Какво влияние обаче ще окажат технологиите?

Виждаме че те се развиват доста бързо. Това ще ускори ли горните процеси или ще ги забави и стопира?
Моето мнение, е че развитието на технологиите ще доведе до ускорение на горните процеси. Самите технилогични компании в един момент ще бъдат зависими от тези процеси. Реално те ще разполагат с най-много данни за индивидуалния клиент. Всеки можеда си представи какви данни могат да се съберат от телефоните. Но същото е и с автомобилите. Новият модел на Тесла се управлява от таблет, а нали еко колите са бъдещето.
Специално внимание трябва да се обърне на последната внедрена разработка на Honda. Автомобилът използва горивни водородни клетки, при които отпадъчния продукт е вода. Но по-важното е, че Honda-та може да бъде изпозлвана за генератор и да захранва ел. мрежа в семейно жилище с до 9 kw. За да разберете колко е това,погледнете си сметките за ток и разделете на 30 дни киловатите. Ще видите, че харчите по-малко от 9 kw на ден, та камо ли на час. Промоцията на новия автомобил беше Януари 2016. През Февруари 2016 Toyota направи същото съобщение. Имат такъв автомобил и успешно внедрена технология.
Интересното обаче идва в изказването на изпълнителния директор на Honda. Той твърди, че до 2025 година (по спомен) еко автомобилите ще станат по-евтини от автомобилите с вътрешно горене. Сегашната цена на Хонда за Японския пазар е 67 000 USD, а Tesla 3 е едва 35 000 USD.
Междувременно университетски изследователски екип съобщи, че е открил технология, която успява да улови до 3 пъти по-голяма част от слънчевата енергия от съществуващите фотоволтаици.
Разказвам всичко това за да стане ясно, че енергийната независимост е доста близо. Дания миналия месец произвела над 100% от необходимата и ел. енергия от възобновяеми източници, а Германия в някой от дните на месеца достигнала 84%. Китайците също не спят.

„Азия за първи път инвестирала повече от Европа във възобновяеми източници през 2015г.”

И така, ако предположим, че след няколко години (буквално) технологиите ще са на ниво да ви направят енергийно независими, транспорта ви ще бъде практически без пари, храната евтина, а водата достатъчно, КАК ПО ДЯВОЛИТЕ ЩЕ СЕ КОНТРОЛИРАТ ТЕЗИ 7 000 000 000 ХОРА НА ПЛАНЕТАТА?
Кой и по какъв начин ще ги принуди да работят? Защо да работят реално?
Това е въпросът, който ме мъчи и стигам до следните изводи:
1. Технологиите няма да са достъпни за всички – сигурно сте попадали на данни показващи, че ножицата при доходите на хората се е отворила над 3 пъти за послените 20-30 години? И както се казва  “as we speak “ дойде тази информация
„Германските работодатели са назначили вече 1,5 млн служители на гъвкаво непълно работно време”
2. Повече контрол над паричните потоци (биометрични данни)
3. Повече разходи за отбрана и полиция, за да държат хората в подчинение.

Като демонстрация на тези процеси може да се използват скандинавците – шведи, финландци, норвежци. Там социалните процеси са най-напред. По една дума за всички
Финландия – „Финландия ще потърси пари от ЕС за съкратените служители на Microsoft” – заглавие от 31.05.2016
Норвегия – „Нови ограничения над Норвежкия инвестиционен фонд” – от 22.05.2016
Швеция – „Ръстът на Шведската икономика се забавя в началото на годината” – 20.05.2016
Аз имам сантимент към Швеция, но трябва да добавя, че те вече работят по 6 часа дневно. Изглежда тъпо, но е супер хитро. Така имат повече време за креативност. Нали точно това казахме, че ще е бъдещето – патенти и права. Как ще си креативен ако в главата ти е само да бързаш да изпълниш нормата? Да работят източно европейците и азиатците.

4. Населението трябва да спре да се множи. Повече гърла, повече замърсяване, повече проблеми…  как ще стане, това вече не знам. Все някак – криза, вирус, войни някакви регионални… все някак. Ако енергията е безплатна, производството роботизирано, храната и водата евтини и безплатни, то за 90% от хората остава една единствена функция – да се плодят и множат. Че какво им пречи? Нито пари се искат, нито образование! Досега най-големите като население държави са и най-мощните и най-развитите. Така е защото имат най-голям пазар за нови (Иновативни) стоки и най-голямо потребление.
БВП (което е измерител за моща на икономиката) = C + G + I + X
Тук C e най-големия показател обикновено и е ПОТРЕБЛЕНИЕ

Колкото повече население, толкова по-голямо потребление, толкова по-голямо БВП, толкова по-евтино!!! Така беше досега. Ако се запази така, Китай, Индия, Пакистан, изобщо Азия ще станат новите господари на света. Нали знаете че си имат организация БРИКС? Нещо като ЕС в начален стадий. Ако се запази сегашната логика на нещата и бизнеса, скоро САЩ и ЕС ще са вън от играта, просто защото не се плодят толкова и населението им е по-малко. Мислите ли че ще го позволят?

kami_1

Либертарианците като катализатор на процесите

Има една група хора нарекли се „либертарианци”. Обединяват се от няколко пинципа

1. По-малко държава, повече пазарни сили и конкуренция
2. Лична непрекосновеност и свобода
3. Непрекосновеност на личната собственост
4. Равноправие на хората
….
Подобни добре звучащи лозунги, които рално се бият един с друг и не съществуват никъде по света в тази комбинация, защото няма как да съществуват, са в основата на принципите им. По-утопично е от комунизъм, защото комунизЪма реално изкара не малко време, а либертарианството дори е невъзможно да се въведе. За мен е невъзможно и да се определи като идеология, но това не е важно в момента. Важното е какво общо има то със световните проблеми?

Реално погледнато основната характерна черта на либертарианството е ЕГО-то. Егоизмът в най-чистата му форма. Всеки либертарианец мисли, че е по-умен от останалите хора и трябва да му бъдат зачитани правата. Задължително е да си образован и да изглеждаш „успешен”. Под успешен разбирай да притежаваш активи – имоти, пари, кола… Ако ти ги нямаш, проблемът си е твой – мързелив си или глупав.
Горните неща може би ви изглеждат като лоши неща, но това не е така. Това е реално катализатор на промените. Какво имам предвид? В цялата човешка история, малка група хора са управлявали по-голяма група хора и са притежавали активите. Като гледам как са нещата не само в БГ, а и по цял свят, не мисля, че това са били най-умните и работливи хора. Били са най-арогантните, бруталните, нахъсаните, комплексираните… Не съм чул Менделеев, Тесла или Кюри да са притежавали несметни богатства, пък доста открития носят техния отпечатък.
В тази връзка „успешни” са били хора, които са притежавали активи и са нарушавали правилата (по един или друг начин). Идолът на либертарианците е покойния Стив Джобс. Безспорен икономически гений основател на множество компании. Е… в личния му живот има едно непризнато дете (отказва да направи тест за бащинство),  ражда се в държава, която е в подем и с правилна политика по онова време, получава достъп до най-големия пазар в света и т.н. Да беше се родил във Факултето, пък щехме да видим ние едни iphonе-и. И слава богу, че не се е родил там де! Не го пожелавам на никого.
Но да се върнем на темата. В човешката история по една или друга причина винаги са управлявали най-бруталните хора. Такива които престъпват закона за да се доберат до властта, а после да наложат нови закони, които да се спазват от останалите и да легитимират властта им. Хора които биха прегазили всичко за власт. Хора малко или много егоисти.
Но с годините егоситите стават повечко за толкова концентрирана власт.  И следва процеса на размиване на властта. Първо крал, после с парламент, после с комисии, сружения… фирми. Моделът на егоизма се разпростира и върху големите фирми – корпорациите. Ами няма място във властта за всички та се налага някои да се задоволят с корпорации. На първо време, а после ще видим при смяната на властта. Да ви звучи познато?
И изведнъж шефовете стават задници. Виждате ли? Не стават най-способните и умните, а стават задници като определение! Защото са егоисти. И когато това става ясно на всички хора, и самите те стават егоисти. „Дреме ми, аз съм до 17.00.” „Не ми плащат за това.”, „Аз си гледам моята работа и останалите не ме интересуват.”  – Все познати реплики нали? Всички станали либертарианци в един момент. Ама такива либертарианци, които са зависими от останалите хора и обществото. Аз либертарианец монах не съм виждал. Не съм и чувал.
А за да си „успешен” нямаш много време. Трябва печалбата и резултата да е на момента. Няма либертарианец, който да мисли за след 50 години. Както се изрази един познат „-Дългосрочно всички сме мъртви и не би трябвало да ни пука.”

С това и няколко съвета смятам да завърша. А те са

1. Бъдете егоисти. Така системата по-бързо ще спре да работи и статуквото ще се промени. Може пък новия ви шеф да не бъде задник, а уважаван заради знанията си човек.
2. Задължително  направете така, че вие или децата ви да имате поне 2 гражданства. Поне докато има административни единици – държави.
3. Традиционното образование е най-вредното нещо, което може да съществува. Обучавайте се извън традиционните курсове и програми
4. Потърсете си работа в голяма корпорация. Административна работа. Останалото е за рооти и машини.
5. Обърнете внимание на Азия. Ако прогнозите ми се окажат грешни и няма голяма промяна, то Азия ще стане центъра на света
6. Мисляте егоистично и бъдете либертарианци. Това естествено, ще ви коства емоции като приятелство и любов, но в днешно време тов амай не се цени
7. Развийте някакви базови умения – за всеки случай. Не се знае кога някой световен лидер ще „изпатка”. Развийте го като хоби.

Ами това беше последната глупост от апокалиптичните ми прогнози. Оттук нататък само по финансови въпроси – банки, съдебни дела срещу тях.

Следващата статия се казва – „Да осъдиш банка”

Draftis

Васил Кендов

11 comments

  1. проф. Боян Дуранкев Reply

    Уважаеми г-н Кендов,
    Поздравления за смисления анализ, оказва се че вие сте не само много успешен финансов анализатор, но и (в не по-малка степен) успешен макроикономист и глобалист.
    За съжаление, посочените от вас тенденции за верни, но за щастие сте точен в прогнозите си.
    Не спирайте да орете и нивата на глобалистиката, в рамките на системния подход финансите са отражение на икономиката, а тя – на политиката.
    Успех!

  2. Ivanov Reply

    Г-н Кендов, не смятам, че тези 3 части, които сте написали са “черногледи”. Ако ситуацията е такава, каквато я описвате, то какво “черногледо” има в това което сте написали, след като реалността е такава ? Нима, ако я украсите така, както на хората им харесва, реалността ще се промени? Не, няма. Ще се промени, ако проумеят това което сте написал и предприемем мерки, дори само в личен план. Имаше доколкото си спомням и една теория, че масата от хора предпочита нещата да са описани в розово, дори когато ги водят към гилотината. Но, все пак има една парадигма в това, което сте написали. От една страна пишете, че целта е да се намали населението, 90% от хората да живеят на ръба на бедността, а богатствата да са съсредоточени в шепа хора. Ще изчезнат хартиените пари, ще въведат електронното разплащане, ще получат цялата власт. НО, след като масата хора нямат покупателна способност, тогава на кого ще продават стоките, нищо че разполагат с куп патенти и права? Кой ще потребява?

    • VaskoK Post authorReply

      А защо са Ви потребители, ако няма пари?

      • Ivanov Reply

        В епохата на стоково-разменните начала ли ще се върнем тогава ?

  3. mladjo Reply

    г-н Кендов,
    Според мен не взимате в предвид навлизането на криптовалутите и в частност
    технологията Етериум, която ако успее да се наложи (а за сега всичко се случва по-бързо и от очакваното), то тогава нещата ще се развият по съвсем различен сценарии. Точно тогава анонимността, а не контрола върху парите ще стане водеща. Съществуват технологии, които бъдат ли пожелани от масите, никой не може да ги спре. Относно отпадането на хартиените пари и свободната енергия като факт в близко бъдеще съм на 100 % съгласен. А и на Хонда съм голям фен!

    Приятен ден!

  4. Иванов Reply

    С удоволствие го споделям във фейса.
    Дано повече хора го прочетат и разберат.

  5. В.Динева Reply

    Здравейте, г-н Кендов;
    Изключително точно описание на света в момента. За мой ужас, възпитавам (или поне се опитвам) децата си точно обратно на препоръките Ви да бъдем егоисти. И за ужас на майка ми, според която няма да оцелеят в днешния зъл свят. И затова няма нужда от никакви ценности. (До там е стигнала, че ме наказва като не ми говорят със сестра ми). Аз пък съм някакъв странен оптимист, който вярва, че ще дойде денят, когато нагиздената със злато девойка, изпратена от Караджата от Сливен до Ямбол, ще пристигне невредима. Вашето мнение по въпроса за децата какво е? Ние в определени ситуации бихме могли да жонглираме със системата, но децата това не го разбират.

    • VaskoK Post authorReply

      За децата е сложно. Аз моите ги възпитавам възможно най-нетрадиционно. Доста общувам с тях. Някъде имах статия по въпроса мисля

      • В.Динева Reply

        Ще я потърся. Със сигурност ще е интересна.

  6. Ivanov Reply

    Междувременно нещата се случват. Ако не се лъжа в Швеция, премахват изцяло разплащането в книжни пари и преминават към електронно. Имали проблем с възрастните хора, но определени организации ги обучават. Съответно интервюираха възторжен потребител с чип имплантиран под кожата на дланта…

  7. Ivanov Reply

    Нещата се задвижват …

    “Ю Би Ес (UBS), Дойче банк (Deutsche Bank), Сантандер (Santander), Банк ъв Ню Йорк Мелън (Bank of New York Mellon) възнамеряват да създадат нова цифрова валута.
    В момента търговията между банките и другите финансови институции е проблематична, изискват се време и разходи, поради което всички ние разполагаме с големи бекофиси, заяви ръководителят на отдела изследвания и разработка на банка Сантандер Джулио Фаура, цитиран от вестник “Файненшъл таймс” и БТА..
    Финансовите партньори очакват това да бъде новият отраслов стандарт за регулиране на сделките чрез технологията блокчейн (децентрализирана база данни за транзакциите по света).
    Швейцарската банка Ю Би Ес планира да започне да използва новата валута в началото на 2018 година.
    На основата на блокчейна работят криптовалутите, включително биткойнът. Главното свойство на блокчейна е неговата непроменливост. Ако веднъж в системата попаднат сведения за сделка, то те остават там завинаги.
    Те не могат да се премахват или редактират, тъй като даже незначителна поправка изисква огромни изчислителни ресурси.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *